Οι λόγοι δημιουργίας της δεν είναι ξεκάθαροι, όμως οι περισσότεροι ερευνητές την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στη λανθασμένη κατεύθυνση ανάπτυξης των τριχών (προς το εσωτερικό του δέρματος) ή ακόμη και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή του πάσχοντα.
Η κύστη κόκκυγα είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 30 ετών. Όταν δεν έχει επιπλοκές προξενεί ελάχιστα ενοχλήματα και η ύπαρξή της συχνά γίνεται αντιληπτή μόνο από το λέκιασμα του εσώρουχου.
Στην οξεία μορφή της συνοδεύεται από διόγκωση, ισχυρό πόνο, εκτεταμένη φλεγμονή και απόστημα. Επιπλέον, η φλεγμονή ενδέχεται να προκαλέσει πυρετό και καταβολή του οργανισμού. Στην περίπτωση του αποστήματος, η ιατρική παρέμβαση οφείλει να είναι άμεση ώστε με τη διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος να ανακουφιστεί ο ασθενής. Σε δεύτερο χρόνο, όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα.
Η χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα
Σύμφωνα με την κλασική χειρουργική, για την οριστική θεραπεία της κύστεως συνίσταται αφαίρεση (εκτομή) της κύστης με σκοπό να αφαιρεθούν πλήρως η εστία της νόσου και κάθε πιθανή προέκτασή της στην περιοχή, για την αποφυγή πιθανών υποτροπών. Η εκτομή της πάσχουσας περιοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί με laser , R-F, νυστέρι ή διαθερμία.
Στη συνέχεια ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να αφήσει το τραύμα ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδος), να το κλείσει μερικώς (ημίκλειστη μέθοδος) ή να πραγματοποιήσει πλήρη συρραφή του τραύματος (κλειστή μέθοδος).
Η χειρουργική αφαίρεση της κύστεως, ανεξάρτητα από το μέσο εκτομής που χρησιμοποιείται συνεπάγεται χειρουργικό τραύμα, εκτεταμένη περίοδο (από 1-3 μήνες) αποθεραπείας, διαρκείς αλλαγές στην περιοχή του τραύματος και υπαρκτούς κινδύνους επιμόλυνσης και υποτροπών.
Η πρωτοποριακή θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser (FiLaC)
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση μιας νέας γενιάς χειρουργικών laser όχι μόνο προσέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία των περιεδρικών (περιπρωκτικών) συριγγίων αλλά συνεισέφερε σε μια νέα, εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για το τριχοφωλεακό συρίγγιο και την κύστη κόκκυγα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.
Η θεραπεία FiLaC (Fistula track Laser Closure) πραγματοποιείται υπό τοπική νάρκωση, χωρίς καμία τομή και επιτυγχάνει αναίμακτα, ανώδυνα και πάρα πολύ σύντομα τη θεραπεία και τη σύγκλιση της κύστεως.
Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση εξελιγμένου χειρουργικού laser (Leonardo Dual 980/1470nm) και ειδικών ινών εκπομπής της ενέργειας (radial 360O) διασφαλίζοντας την εφαρμογή της ακτινοβολίας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστεως με απόλυτα ομοιογενή και ασφαλή τρόπο.
Η εστιασμένη ακτινοβόληση της περιοχής καταστρέφει τα εσωτερικά τοιχώματα του τριχοφωλεακού συριγγίου ενώ η έντονη αντισηπτική και αντιφλεγμονώδης δράση του laser οδηγούν στην ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης και στην οριστική θεραπεία του ασθενούς.
Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας κύστης κόκυγα με laser (FiLaC)
- Η θεραπεία με τη μέθοδο FiLaC είναι απλή, σύντομη (μέχρι 15 λεπτά), αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη προσφέροντας άμεσο και οριστικό κλινικό αποτέλεσμα.
- Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (day clinic), μηδενικό χρόνο ανάρρωσης, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
- Δεν προξενεί κανένα τραύμα, δεν απαιτεί επώδυνες αλλαγές και χρήση επιθεμάτων μετά από το χειρουργείο, ενώ ο ασθενής δεν εκτίθεται σε κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία, κ.λ)
- Η επέμβαση δεν απαιτεί καμία τομή, δεν αφήνει καμία ουλή και η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
- Η μέθοδος FiLaC είναι ιδανική για τη θεραπεία πολλαπλών υποτροπών (επί αποτυχημένων χειρουργικών αφαιρέσεων).
- Οι διαστάσεις της κύστεως / συριγγίου δεν συνιστούν περιορισμό ενώ η ευκαμψία των ινών εξασφαλίζει πρόσβαση για θεραπεία κύστεων / συριγγίων με δύσκολη ανατομία.
- Η εφαρμογή της μεθόδου FiLaC στην ευρύτερη περιοχή της ουράς εξαλείφει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κύστεως ή υποτροπής.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.