Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Στο επίκεντρο ζητήματα προσφυγικής προστασίας


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Επίκαιρα ζητήματα προσφυγικής προστασίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Στις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα ασύλου και προστασίας προσφύγων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου της Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαμπρόπουλος, σημειώνοντας αρχικά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

«Έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας, η νέα Υπηρεσία Ασύλου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα και σε συμβολικό και σε ρεαλιστικό επίπεδο. Ήδη έχουμε σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της διαδικασίας» είπε ο κ. Τσαμπρόπουλος τονίζοντας την ανάγκη το εγχείρημα να έχει μεγαλύτερη στήριξη από πλευράς της Πολιτείας και να ολοκληρωθεί η στελέχωση της νέας Υπηρεσίας. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Γραφείου μίλησε για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής που σηματοδότησε την αρχή μιας αλλαγής προς την ορθή κατεύθυνση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι αφίξεις στα σύνορα στο παρελθόν. «Έχει τεράστια σημασία η μεταχείριση των ανθρώπων» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «οι προσπάθειες πρέπει να γίνονται για να φυλάσσονται οι ζωές των ανθρώπων και όχι τα σύνορα».

Εξάλλου, ο κ. Τσαμπρόπουλος αναφέρθηκε στη στροφή των μικτών μεταναστευτικών ομάδων στο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα που δημιουργεί αυξημένες προκλήσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων, ιδίως όταν η πλειοψηφία των νεοεισερχομένων περιλαμβάνει άτομα με προσφυγικό προφίλ, όπως Σύροι, Σομαλοί, Ερυθραίοι και Παλαιστίνιοι, τονίζοντας πως η πραγματικότητα αυτή απαιτεί μια γενικότερη αναθεώρηση της πολιτικής. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού «η πρακτική της γενικευμένης διοικητικής κράτησης, σε συνδυασμό με τη χρονική της διάρκεια και τις συνθήκες κράτησης, εγείρουν σοβαρά προβλήματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων και οι υιοθετούμενες πολιτικές και πρακτικές χρήζουν επανεξέτασης».

Η απουσία μέτρων ενταξιακής πολιτικής, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, περιορίζουν τη δυνατότητα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας για απόλαυση των δικαιωμάτων τους, ενώ δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. «Ο αποκλεισμός γεννάει ζητήματα ασφάλειας και όχι οι προσπάθειες κοινωνικής ένταξης» εξήγησε ο κ. Τσαμπρόπουλος.

Την κατάσταση που επικρατεί στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με καθημερινές περιπτώσεις μεταναστών που βρήκαν το θάνατο περιέγραψε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, αναφερόμενος στα «θύματα επαναπροώθησης». «Δεν γίνεται με την πολιτική που ακολουθείτε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα». Παράλληλα ο κ. Μοχαμαντί αναφέρθηκε στη νέα Υπηρεσία Ασύλου που «ακόμη και αν δουλεύει, δεν έχει στην πραγματικότητα αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων».

Τα πολύπλοκα βήματα για το στήσιμο της Υπηρεσίας Ασύλου περιέγραψε η διευθύντριά της, Μαρία Σταυροπούλου, ενώ από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης και στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Όσον αφορά την έξαρση της ρατσιστικής βίας το 2013, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η πρόσφατη υιοθέτηση ρύθμισης για την προστασία των θυμάτων, έστω και με Υπουργική Απόφαση, δημιουργεί ένα πρώτο θετικό βήμα για την ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγείλουν τα εγκλήματα μίσους και για τη δίωξη των ενόχων».

Η παγκόσμια εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας φέτος έχει θέμα τις ανθρώπινες ιστορίες προσφύγων από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.