Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα λαγόψαρα είναι τοξικά


Οι «διακοπές» του δηλητηριώδους λαγόψαρου συνεχίζονται στις ελληνικές θάλασσες και δεν είναι λίγοι οι ερασιτέχνες ψαράδες που νιώθουν τυχεροί όταν αλιεύουν το συγκεκριμένο ψάρι. Όμως, το λαγόψαρο ή lagoce phalus sceleratus της οικογένειας tetraodontidae όπως είναι το επιστημονικό όνομά του, όχι μόνο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, αναστάτωση προκλήθηκε σε παραλία της Ιεράπετρας όταν λουόμενοι τρόμαξαν από την απρόσμενη παρουσία του.





Το περσινό καλοκαίρι η Νομαρχία Αθηνών είχε ενημέρωσει όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ούτως ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους. Είχε εκδώσει κι ανακοίνωση όπου προέτρεπε όσους εντοπίζουν λαγόψαρο να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Διεύθυνση Αλιείας κ.λπ.)

Η διάθεση του λαγόψαρου στην αγορά απαγορεύεται, καθώς περιέχει στα εντόσθια και στο δέρμα από επικίνδυνες έως θανατηφόρες τοξίνες. Σύμφωνα με ερευνητές του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου που το μελετούν από τον Φεβρουάριο, το συκώτι, το δέρμα και τα όργανα αναπαραγωγής περιέχουν την ουσία τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και θάνατο λόγω μυϊκής παράλυσης, αναπνευστικών διαταραχών και ανεπάρκειας κυκλοφορικού.

Πώς μοιάζει το λαγόψαρο

Το λαγόψαρο έχει σχήμα τορπίλης, φέρει δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη έχει σκούρες κηλίδες και γκριζωπό χρώμα. Δεν έχει λέπια, έχει όμως τέσσερα δυνατά δόντια. Σημειώνεται, πως τα περίπου 185 είδη της οικογένειας των tetraodontidae έχουν παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά. Οκτώ κρούσματα θανάτου στην Αίγυπτο και δύο στο Ισραήλ είχαν καταγραφεί στις αρχές του έτους.

Πώς έφθασε στην Ελλάδα

Το συγκεκριμένο είδος ανήκει στους «λεσεψιανούς» μετανάστες, τα ψάρια δηλαδή που εισβάλλουν στην Αν. Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ -μετά τη διάνοιξή της το 1869- σε πιο ζεστά ύδατα και πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο διπλωμάτη και υπεύθυνο για το έργο της διάνοιξης της διώρυγας Ferdinard de Lesseps. Οι «λεσεψιανοί» μετανάστες προκαλούν συχνά ανακατατάξεις και αναταραχές στο σύστημα της ιχθυοπανίδας, καθώς πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το είδος «Fisularia» που εντοπίστηκε στις ελληνικές θάλασσες, το οποίο τρέφεται με γόνο και απειλεί με εξαφάνιση παραδοσιακά και ντόπια είδη ψαριών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.