Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ξέρετε τι είναι η φωτοκατάλυση;


Η φωτοκατάλυση είναι η «πράσινη» αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα δοθούν στο 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ηλιακής Χημείας και Φωτοκατάλυσης που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως και το Σάββατο 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και υλοποιείται από τα Τμήματα Χημείας του Α.Π.Θ. και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μεθόδους για την αξιοποίηση μίας “πράσινης” τεχνολογίας, της φωτοκατάλυσης, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και η δημιουργία προϊόντων της νέας χιλιετίας πάνω στον τομέα αυτόν, θα διερευνήσουν επιστήμονες, στο διεθνές συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

“Θέμα του συνεδρίου είναι οι εναλλακτικές μέθοδοι για την καταστροφή τοξικών ουσιών και ιδιαίτερα η φωτοκατάλυση η οποία αξιοποιεί ιδιότητες αδρανών υλικών όπως το οξείδιο του τιτανίου (περιέχεται σε αντηλιακές κρέμες) σε συνδυασμό με ηλιακό φωτισμό προκειμένου να καταστρέψει τοξικούς ρύπους σε ατμόσφαιρα και νερό” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Πούλιος.

“Στην Ελλάδα”, όπως εξήγησε ο καθηγητής, “η μέθοδος της φωτοκατάλυσης δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί αλλά εκκρεμεί πρόταση για επεξεργασία των αστικών λυμάτων της νήσου Θηρασιάς μ΄αυτό τον τρόπο, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός και φυσικά, είναι φιλικός στο περιβάλλον”.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου, η ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή ενέργεια) στις διαδικασίες καθαρισμού των υγρών και του αέρα θα μπορούσε να προσφέρει, ειδικά σε περιοχές μεγάλης ηλιοφάνειας (όπως είναι τα ελληνικά νησιά) αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις καταστροφής ή απομάκρυνσης τοξικών και βλαβερών ρύπων από το νερό ή τον αέρα.

“Μιλάμε για μία μέθοδο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό για την βαφή κτιρίων όπου προστίθεται οξείδιο του τιτανίου και με την έκθεση στον ήλιο “μπλοκάρεται” η ατμοσφαιρική ρύπανση και κατά συνέπεια η εξωτερική βρωμιά” πρόσθεσε ο κ.Πούλιος

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 250 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ιάπωνας καθηγητής Fujishima, ο αποκαλούμενος "πατέρας" της ετερογενούς φωτοκατάλυσης αφού, όπως διευκρίνισε ο κ.Πούλιος, ήταν ο πρώτος που διέσπασε το υδρογόνο και το οξυγόνο από το νερό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης το 1972.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.