Τις ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις, όπως επίσης τις νομικές και διπλωματικές πτυχές του Κυπριακού, 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρου, θα επιδιώξει να αναδείξει το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «1974-2014, 40 Years of a Divided Cyprus» που διοργανώνουν, την ερχόμενη Δευτέρα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, το Τμήμα Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και το Ινστιτούτο Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της αυστριακής πρωτεύουσας, με ομιλητές δώδεκα διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, αλλά και μια σειρά κορυφαίους διπλωμάτες.
Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνει ο νέος πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Μάριος Ιερωνυμίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει και στην απογευματινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μαζί με τον Αυστριακό πρεσβευτή στην Κύπρο Καρλ Μιούλερ, τον διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών Χέλμουτ Τίχι, και τον πρώην, επί σειρά ετών, διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αυστριακό στρατηγό ε.α. Γκιούντερ Γκράιντλ.
Κεντρικός εισηγητής του συνεδρίου, του οποίου οι εργασίες θα γίνουν σε δύο ενότητες -Ιστορικές διαστάσεις, Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις- θα είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, με θέμα «Κυπριακό πρόβλημα και Διεθνές Δίκαιο-Επίκαιρες εξελίξεις», ενώ θα είναι και ο συντονιστής της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης.
Στους εισηγητές του συνεδρίου συγκαταλέγονται οι Βυζαντινολόγοι και Νεοελληνιστές Μαρία Στασινοπούλου, Αδαμάντιος Σκορδός (Πανεπιστήμιο Βιέννης) και Ιωάννης Τσελέπος (Πανεπιστήμιο Μονάχου), αλλά και η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Χατζηπαύλου.
Από αυστριακής πλευράς εισηγητές είναι η καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βιέννης, Ιρένε Ετσερσντορφερ, o διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής για Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου Βιέννης Αουγκούστ Ράιμις, όπως επίσης οι καθηγητές του ίδιου τμήματος Γκέρχαρντ Χάφνερ και Κριστίνα Μπίντερ, καθώς και ο ερευνητής στη Σχολή Νομικών, Τμήμα Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, Μάρκους Μπέχαμ.
Για τον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό προσκλήθηκε να μιλήσει ο Χακάμ Ακμπουλούτ, επιστημονικός συνεργάτης από το «Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής», ενώ για το θέμα των αγνοουμένων θα μιλήσει ο Νικόλας Κυριακού της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως ομιλητές προβλέπονται επίσης ο Γερμανός καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού της Κεντροανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Λειψίας, Στέφαν Τρόεμπστ, καθώς και ο Τουρκοκύπριος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νιγιάζι Κιζιλγιουρέκ.
Η διοργάνωση του συνεδρίου υποστηρίζεται από τις Υπηρεσίες Επιστημονικών Ερευνών του Δήμου και ομόσπονδου κρατιδίου Βιέννης, την Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.