Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Η πλάνη της ζυγαριάς


Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης βάρους. Τα άτομα μπορούν να παρακολουθούν σε ημερήσια βάση με ποιό τρόπο αντιδρά το σώμα τους σε διαφορετικές συνθήκες μέσω των διακυμάνσεων του βάρους. Αυτές οι διακυμάνσεις ποικίλουν ανάλογα με την ευαισθησία του καθενός στην κατανάλωση αλατιού, την ενδεχόμενη κατακράτηση υγρών ή ακόμα και την άσκηση. Αν είστε, λοιπόν, ένα άτομο, που βλέπει τα νούμερα μόνο ώς νούμερα και δεν τα συνδέει με συναισθήματα αποτυχίας ή απογοήτευσης, αυτός ο τρόπος θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμος. Πόσοι είναι αλήθεια όμως αυτοί, που ξεκινούν μια τέτοια προσπάθεια, χωρίς τα συναισθήματα τους να έχουν σημαντικό ρόλο για το σημείο στο οποίο έχουν βρεθεί. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιζήμιο παρά βοηθητικό. Είναι συχνά συνδεδεμένο με συναισθήματα αποτυχίας και χαμηλής αυτοπεποίθησης, που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία.

Η επιθυμία για καλύτερη υγεία είναι συχνά αυτό, που υποκινεί μια προσπάθεια απώλεια βάρους. Αντί όμως η υγεία να ορίζεται ως η επιδίωξη για περισσότερη ενέργεια, καλύτερη ποιότητα ύπνου, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, δύναμη, ευελιξία, καρδιαγγειακή υγεία και γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής, έχει συνδεθεί άρρηκτα με το νούμερο της ζυγαριάς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σωματικό βάρος είναι το σύνολο όλων των ιστών του σώματος όπως ο λιπώδης, ο μυικός, τα όργανα, το δέρμα, το αίμα και άλλα υγρά. Γιατί λοιπόν να υποθέσουμε ότι κάθε αλλαγή στη ζυγαριά συνδέεται άμεσα με την απώλεια ή πρόσληψη λίπους; Και για να γίνει η ερώτηση πιο πολύπλοκη, γιατί κάθε αλλαγή στη ζυγαριά συνδέεται άμεσα με την αυτοεκτίμηση μας;

Αν έχετε παρατηρήσει οτι η ζυγαρία έχει φτάσει να επηρεάζει τη διάθεση σας, τότε παρακάτω παρουσιάζονται 5 καλοί λόγοι για να κρατήσετε τις αποστάσεις σας από αυτήν την τόσο δυνατή συσκευή

1. Ζυγαριά – η ασταθής

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το βάρος μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Η κατανάλωση τροφής και υγρών, η ώρα της ημέρας, καθώς και η άσκηση όλα παίζουν ρόλο στη διάμορφωση αυτού του αριθμού. Δε σημαίνει ότι παίρνουμε ή χάνουμε λίπος, το οποίο θα έπρεπε να είναι και ο στόχος μας. Μια τέτοια διακύμανση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε τσιμπολόγημα ή κάποιες ακραίες διατροφικές συμπεριφορές. Προσπαθείστε να εγκαταλέιψετε το δίλημμα «καλό» - «κακό», που συχνά συνοδεύει μια προσπάθεια απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας. Όλοι έχουμε ημέρες, που είναι πιό υγιείς από άλλες. Συχνά, το ζύγισμα μια φορά κάθε εβδομάδα ή 15 ημέρες είναι περισσότερο από αρκετό και μας βοηθά να εστιάζουμε στην τάση του βάρους μας και όχι στις καθημερινές διακυμάνσεις.

2. Ζυγαριά – ο θολός καθρέφτης της υγείας

Αν και το βάρος θεωρείται διαχρονικά ως δείκτης υγείας, το νούμερο της ζυγαριάς δε μπορεί να σας απαντήσει αν η υγεία σας είναι καλή ή αν οι διατροφικές επιλογές, που κάνετε, συντελούν ταυτόχρονα και στη βελτίωση της υγείας σας. Δεν μπορεί να αποτυπώσει τη σχέση, που έχετε με την τροφή, τα επίπεδα των ορμονών σας, την υγεία του γαστρεντερικού σας, ή την κατάσταση του ανοσοποιήτικού σας συστήματος. Για παράδειγμα, κατα καιρούς εμφανίζονται στα ΜΜΕ αμφιλεγομένες και συχνά επικίνδυνες μέθοδοι απώλειας βάρους, που υπόσχονται «γρήγορο αδυνάτισμα χωρίς κόπο» αλλά δυστυχώς, πάντα καταλήγουν στην επαναπρόσληψη βάρους. Το διάστημα στο οποίο το βάρος έχει χαθεί σημαίνει απαραίτητα και ότι είμαστε πιο υγιείς; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυξομειώσεις του βάρους είναι περισσότερο επικίνδυνες από το βάρος αυτό καθ'εαυτό.

3. Ζυγαριά – η μισή αλήθεια για την πρόοδο

Εστιάζοντας εμμονικά στο σωματικό μας βάρος χάνουμε την πραγματική εικόνα και μέγεθος των αλλαγών, που επιτυγχάνουμε. Η διατροφή μας μπορεί να μας προσφέρει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη συναισθηματική κατάσταση, καλύτερη ανταπόκριση στην άσκηση, ακόμα και βελτίωση στα τυχόν προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουμε. Παρ'όλα αυτά ονομάζουμε αποτυχία μια προσπάθεια επειδή ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κινείται προς το μέρος, που επιθυμούμε, ή ο ρυθμός του δεν μας ικανοποιεί επαρκώς.

4. Ζυγαριά – όλα αφορούν το φαγητό

Τείνουμε να συνδέουμε το νούμερο της ζυγαριάς αποκλειστικά με την τροφή, που καταναλώνουμε. Κάθε απόκλιση από αυτό, που περιμένουμε όταν ζυγιζόμαστε, αποδίδεται στο φαγητό καθώς και όλες οι αλλαγές, που σχεδιάζουμε, για να το αλλάξουμε. Ξεχνάμε όμως τους υπόλοιπους παράγοντες, που παίρνουν μέρος στη διαμόρφωση του βάρους μας όπως η άσκηση, η ποιότητα του ύπνου μας, τα επίπεδα στρες που βιώνουμε, και το ιατρικό μας ιστορικό. Έτσι μειώνουμε περισσότερο το φαγητό ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί, που θα σκεφτούν να κάνουν αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

5. Ζυγαριά – κυρίαρχος της αυτοεκτίμησης σας

Αρκετοί άνθρωποι έχουν συνδέσει το αποτελέσμα του καθημερινού ζυγίσματος με το κατά πόσο πρέπει ή μπορούν να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, ή ακόμα και με το αν θα έχουν μια καλή ή κακή ημέρα. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο κάποιος πρέπει να εγκαταλείψει τη ζυγαριά του. Είναι συναισθηματικά επίπονο και μη υγιές να επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε αριθμό να προσδιορίζει το πόσο αξίζουμε σαν άτομα ή πόσο «καλή» ή «κακή» είναι η εικόνα, που έχουμε για τον εαυτό μας. Ένα ζύγισμα μπορεί να μας ρίξει από την αυτοπεποίθηση στην αυταπέχθεια σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.
Η απώλεια βάρους και η αλλαγή του τρόπου ζωής σε περισσότερο υγιή πρότυπα είναι ένας μαραθώνιος κι όχι sprint. Πολλές μικρές, σταδιακές και μόνιμες αλλαγές θα σας οδηγήσουν με επιτυχία στο επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.