Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Μανιοκατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί


Όλοι μας βιώνουμε μεταβολές στη διάθεσή μας. Οι στιγμές θλίψης ή απογοήτευσης αποτελούν φυσικές αντιδράσεις στις δυσκολίες της ζωής. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τα προβλήματα στη δουλειά ή μια προβληματική σχέση μπορούν να μας κάνουν καταθλιπτικούς. Αντίστοιχα, μια μεγάλη επιτυχία ή η ανακούφιση από ξεπέρασμα ενός προβλήματος μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και πλήρεις.

Από την επιστημονική ομάδα της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα

Οι διάθεσή μας μπορεί να ποικίλλει και να μεταβάλλεται, γενικά όμως, αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Ωστόσο, στα άτομα με διαταραχές της διάθεσης, όπως στη περίπτωση της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής, λείπει η αίσθηση αυτού του ελέγχου με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσφορίας. Όποιος έχει βιώσει την κατάθλιψη ή ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί εύκολα να εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις ασθένειες και τα φυσιολογικά συναισθήματα λύπης ή χαράς.

Η σοβαρή ή παρατεταμένη κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει όχι μόνο τα συναισθήματα του ατόμου, αλλά και τη σωματική του υγεία, τις σχέσεις του και τη συμπεριφορά του. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, περίπου 3 εκατομμύρια Καναδοί έχουν σοβαρή κατάθλιψη. Είναι περίπου 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Η διπολική διαταραχή, που ονομάζεται επίσης και μανιακή κατάθλιψη, είναι μια ασθένεια κατά την οποία υπάρχουν περίοδοι σοβαρής κατάθλιψης, συνοδευόμενης από επεισόδια σημαντικά αυξημένων ή οξύθυμων συναισθημάτων ή “highs” (υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ).

Οι εναλλαγές της διάθεσης δεν είναι κατ’ ανάγκη συνδεδεμένες με γεγονότα της προσωπικής ζωής του ατόμου. Η διπολική διαταραχή επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού, συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες εξίσου.

Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή μπορούν να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει ένας καλός λόγος να ελπίζουμε. Μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με αυτές τις ασθένειες, μπορούμε να βοηθήσουμε στην άρση του στίγματος που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια.

Διπολική διαταραχή

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή ή μανιοκαταθλιπτική διαταραχή, βιώνουν εναλλασσόμενες μεταβολές της διάθεσή τους, από συναισθήματα απόλυτης ευτυχίας (μανία) σε συναισθήματα κατάθλιψης. Η κατάσταση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ως σοβαρή.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τη διπολική διαταραχή. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την πάθηση διαθέτουν και μια γενετική προδιάθεση. Τείνει να έχει κληρονομικό υπόβαθρο. Η τοξικομανία και το άγχος ή τραυματικά γεγονότα μπορεί να συμβάλλουν ή να προκαλέσουν επεισόδια.

Τα συμπτώματα της μανίας περιλαμβάνουν:

Αισθήματα ευφορίας, υπερβολική αισιοδοξία, υπερβολική αυτοεκτίμηση

Ταχεία ομιλία, γρήγορες σκέψεις

Μειωμένη ανάγκη για ύπνο

Ακραία ευερεθιστότητα

Παρορμητική και πιθανώς απερίσκεπτη συμπεριφορά

Τα συμπτώματα της φάσης της κατάθλιψης είναι τα ίδια με τη μείζονα κατάθλιψη, όπως περιγράφονται παραπάνω.

Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία

Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή είναι θεραπεύσιμες. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις τις ενδείξεις δίνεις τη δυνατότητα συνεργασίας με τους γιατρούς, τους άλλους επαγγελματίες υγείας, την οικογένεια και τους φίλους με στόχο να μην επαναληφθούν τα συμπτώματα και γίνουν σοβαρά.

Η πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη ανταποκρίνονται στη θεραπεία και σχεδόν όλοι όσοι τη δέχονται θα νιώσουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Ο συνδυασμός φαρμάκων και ορισμένων μορφών συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά.

Η διπολική διαταραχή αντιμετωπίζεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακα βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσης, ενώ η θεραπεία βοηθά στον εντοπισμό μεθόδων και τρόπων ανάπτυξης στρατηγικών διαχείρισης του άγχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, ή αλλιώς ΣΕΚ.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια για την κατάθλιψη ή τη διπολική διαταραχή, επειδή μερικές φορές τα συμπτώματα τους αποτρέπουν από την αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασής τους. Μπορεί, ακόμα να ευθύνεται και το στίγμα που τους κάνει να αισθάνονται σαν να είναι αδύναμοι ή ένοχοι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή είναι αντιμετωπίσιμες. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα υποστήριξης αν γνωρίζουν όσο περισσότερα μπορούν για την κατάσταση που επηρεάζει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα από τις ομάδες υποστήριξης και τους διάφορους οργανισμούς φορείς της περιοχής σας.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.