Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Καμία ελπίδα για τους Βρετανούς ναυτικούς


Η έρευνα για τους τέσσερις Βρετανούς ναυτικούς που εξαφανίσθηκαν πριν από μια εβδομάδα με το γιοτ τους στον Ατλαντικό, τερματίσθηκε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ αφού το σκάφος εντοπίσθηκε αναποδογυρισμένο στη θάλασσα χωρίς ίχνος του πληρώματός του, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Οι αγνοούμενοι, όλοι τους έμπειροι ναυτικοί, είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα την Παρασκευή 16 Μαΐου, καθώς επέστρεφαν στη Βρετανία από μια ναυτική εκδήλωση στην Αντίγκουα, στην Καραϊβική.

Είχαν αναφέρει πως το σκάφος τους, το Cheeki Rafiki, 12 μέτρων, έμπαζε νερά, υποχρεώνοντάς τους να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς τις Αζόρες.

Χθες, Παρασκευή, μια ομάδα έρευνας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ανακάλυψε το ναυαγισμένο σκάφος περίπου 1.600 χλμ. από το Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης, αλλά δεν εντόπισε κανένα ίχνος του πληρώματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Ένας δύτης του Πολεμικού Ναυτικού βρήκε την καμπίνα του σκάφους πλημμυρισμένη και τους υαλοπίνακες σπασμένους. Ο δύτης χτύπησε το κύτος του πλοίου, αλλά δεν άκουσε καμιά απάντηση, αναφέρεται στη δήλωση.

Η Ακτοφυλακή πρόσθεσε αργότερα πως η σωσίβια λέμβος του σκάφους βρέθηκε στον αποθηκευτικό χώρο της πάνω στο γιωτ, επιβεβαιώνοντας πως το πλήρωμα δεν την χρησιμοποίησε για να διαφύγει.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν αρχικά εγκαταλείψει την έρευνα για το πλήρωμα έπειτα από δύο ημέρες λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, όμως την Τρίτη επανέλαβαν την προσπάθεια έπειτα από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης καθώς και από μια αίτηση η οποία υπογράφηκε από περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Η Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως διέκοψε τη δεύτερη έρευνα χθες στις 10 μ.μ. (05:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) αφου κάλυψε επιπλέον 54.000 τ.χλμ. ωκεανού.

Η μοίρα των τεσσάρων ναυτικών -των Άντριου Μπριτζ, 21 ετών, Στιβ Ουόρεν, 52 ετών, Πολ Γκόσλιν, 56 ετών, και Τζέιμς Μέιλ, 23 ετών- κυριάρχησε στις ειδήσεις στη Βρετανία, με συγγενείς τους να απευθύνουν εκκλήσεις για να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στην έρευνα.

Με βάση τις ακραίες συνθήκες που αντιμετώπιζε το πλήρωμα όταν ζήτησε βοήθεια, "ο εκτιμώμενος χρόνος επιβίωσης μετά την ώρα του σήματος κινδύνου ήταν περίπου 20 ώρες", ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή.

Στην έρευνα συμμετείχαν στρατιωτικά και εμπορικά αεροπλάνα και πλοία από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.