Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Βγάζουν στο σφυρί την Ελαφόνησο


Ο «Guardian» την ενέταξε πέρυσι στην πρώτη θέση του top-10 με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, το ίδιο και το TripAdvisor (η μεγαλύτερη τουριστική σελίδα παγκοσμίως), που της έδωσε το καλοκαίρι του 2013 την πρωτιά ύστερα από ψηφοφορία των τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».

«Θυμίζει Καραϊβική»

Ο Σίμος, η εξωτική παραλία της Ευρώπης που θυμίζει Καραϊβική, με τους δύο όρμους, τα κρινάκια της Παναγίας, τους τεράστιους χρυσαφένιους αμμόλοφους και τα τυρκουάζ νερά μπήκε για ξεπούλημα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ξεσηκώνοντας τσουνάμι αντιδράσεων από τους ντόπιους. Κάτοικοι και φορείς του μικρού παραδεισένιου νησιού της Πελοποννήσου βρίσκονται στα χαρακώματα, εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών να βγάλει στο σφυρί τις διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου.

Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο, με τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Το χαρτοφυλάκιο

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!

Οι προτεινόμενες αναπτυξιακές εγκαταστάσεις αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέματα, ενώ λόγο έχει και το Δασαρχείο. Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με τρεις ακόμη στη Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α' και Β') και δεν έχουν βγει ακόμη στο σφυρί. Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων και εμπορικών παραγόντων.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης. «Ως σύλλογος έχουμε κάνει ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με τη μεταβίβαση ακινήτου στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο το προτείνει μάλιστα ως πιθανή επένδυση για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για τους περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς, αλλά τίποτα δεν μας λέει ότι δεν μπορούν να τους παρακάμψουν». Οπως τονίζει ο ίδιος, ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ο Σύλλογος Επιστημόνων και οι κάτοικοι αντιδρούμε, δεν δεχόμαστε καμία επένδυση στον τόπο μας. Ολος ο τουρισμός μας και η αναγνωρισιμότητά μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου».

«Οχι στο ξεπούλημα»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου κάνει λόγο για ξεπούλημα του σμιλεμένου, λευκοθώρητου, τροπικού και σμιγοπέλαγου Σίμου (παραλίες Σίμου - Σαρακίνικου) και τονίζει: «Βγάζουν στο σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! Ο σύλλογος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Ελληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τον αγώνα μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Γιατί στο Natura

«ΟΙ ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000» εξηγεί ο Δήμος Ελαφονήσου και συνεχίζει: «Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».

Παράδεισος

ΣΤΟ νότιο τμήμα της Ελαφονήσου, στην περιοχή της Λεύκης, βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακίνικο δημιουργώντας δύο όρμους: εκείνον του Σαρακίνικου, που είναι η μεγάλη παραλία που εκτείνεται μέχρι τα Κουρνόσπηλα, και εκείνον του Φράγκου, που είναι η μικρή παραλία που φτάνει έως το Φράγκο. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσαφένια άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της που φτάνουν σχεδόν τα 10 μέτρα ύψος. Το δάσος με τα θαλασσόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο ακτές. Η ξακουστή παραλία, με το ασύγκριτο φυσικό κάλλος που έκανε γνωστό το μικρό ψαρονήσι σε όλο τον κόσμο, πήρε το όνομά της από τον Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά Σίμο, ο οποίος πνίγηκε στην περιοχή κοντά στο Φράγκο.

Επιστολή WWF

Εντονες ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για τους αιγιαλούς, το οποίο αναβλήθηκε για να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, εξέφρασε και η WWF Ελλάς. Με ανοιχτή επιστολή προς τους Ελληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας τους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Ο κατάλογος όλων όσοι αιτούνται την απόσυρση του νομοσχεδίου ολοένα και μεγαλώνει, ενώ μέχρι στιγμής, πέρα από τη WWF, υποστηρικτές είναι τα CISD, SDMed, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΚΕΘΕ, MoM και Μεσόγειος SOS. Από την άλλη, πολίτες έχουν κινητοποιηθεί δημιουργώντας δημοψηφίσματα σε μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες, όπως είναι το avaaz, όπου μέσα σε μία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 120.000 υπογραφές!


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.