Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Καθυστερεί και άλλο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο


Η Γενική Γραμματεία δεν έχει ολοκληρώσει την υποδομή συλλογής στοιχείων.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τις ανακοινώσεις για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την καθυστέρηση, που καταγράφεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην κατάρτιση της υποδομής του συγκεκριμένου έργου, το οποίο κανονικά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από το 2015.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα καταργήσει σταδιακά τα τεκμήρια διαβιώσεως και τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, ο οποίος σήμερα οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις χιλιάδες φορολογουμένους. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να έχει ολοκληρώσει την υποδομή συλλογής στοιχείων βάσει των οποίων θα υπολογίζεται το εισόδημα και η περιουσία του φορολογούμενου.

Αν και η ΓΓΔΕ έχει ζητήσει με εγκυκλίους από μια σειρά από επιχειρήσεις και φορείς να υποβάλουν ηλεκτρονικά στοιχεία για τις συναλλαγές των φορολογουμένων το αίτημα αυτό έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς πλήθος φορέων και εταιρειών δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς δεν τους έχουν παρασχεθεί μεθοδολογικές διασφαλίσεις.

«Είναι δύσκολο να πείσεις εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα ότι τα ευαίσθητα στοιχεία του πελατολογίου τους δεν θα βρεθούν δημοσιευμένα σε blog», τονίζει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πέρα από το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και τη διασύνδεση με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ ΑΕ δεν έχει κάνει βήματα προόδου και δεν έχει απευθυνθεί μεμονωμένα στους φορείς που υποχρεούνται να κομίσουν στοιχεία που θα εμπλουτίζουν σε ετήσια βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Στις δαπάνες και επενδύσεις που θα καταγράφονται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται τα ασφάλιστρα, χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα και νερό) και λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια, επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα , ομόλογα , μετοχές, ασφαλιστικά προϊόντα, κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.