Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας


Μελέτη ΟΟΣΑ-υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη γραφειοκρατία.

Τη μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την «Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας» παρουσίασαν σήμερα τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού, Luiz De Mello και Daniel Trnka, παρουσία του υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Οι βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης μελέτης είναι η μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας, η βελτίωση της διοικητικής, επιχειρησιακής και θεσμικής ικανότητας της διοίκησης, η μείωση και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανάπτυξη και ως εκ τούτου αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% (3-6 δισ. ευρώ) έως το 2025.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, θα υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία ευκαιριών για νέες επιχειρήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και του επενδυτικού κλίματος.

Μιλώντας για τη μελέτη και το έργο που απαιτείται για τη μείωση των διοικητικών βαρών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε «στην εμπέδωση μίας κουλτούρας απλούστευσης και μείωσης διοικητικών βαρών, η οποία πρέπει να συνοδεύει από εδώ και στο εξής τη δημόσια διοίκηση». «Εύχομαι, πραγματικά, τα στελέχη, όλα τα στελέχη τα οποία δούλεψαν και συνεισέφεραν σε αυτήν τη προσπάθεια, αυτήν τη κουλτούρα, αυτήν τη μεθοδολογία να την εφαρμόσουν από εδώ και στο εξής, ώστε αυτή η άσκηση μείωσης διοικητικών βαρών να μην είναι μία χρονικά περιορισμένη άσκηση, αλλά μία άσκηση η οποία θα ενσωματωθεί σε πρακτικές καλής νομοθέτησης και καλής ρυθμιστικής εφαρμογής κανόνων, που θα συνοδεύει από εδώ και στο εξής τη δημόσια διοίκηση» πρόσθεσε.

Επισήμανε, δε, ότι «το έργο αυτό έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, σε μία συγκυρία όπου είναι πια κοινός τόπος ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, η οποία οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Έρχεται σε μία εποχή όπου η επιχειρηματικότητα, ευτυχώς για την Ελλάδα, πια, απενοχοποιείται». «Ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης, πέραν του να θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται οι επιχειρήσεις, είναι να περιορίζει το κόστος της περιττής γραφειοκρατίας, της περιττής, το τονίζω, να ενισχύει το κράτος το ρυθμιστικό ρόλο του, όχι όμως εις βάρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η διαδικασία ενσωμάτωσης των προτάσεων του ΟΟΣΑ έχει, ήδη, ξεκινήσει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε, ήδη, νομοθετήσει κάποιες από τις πρώτες ενδεικτικές προτάσεις που μας είχε καταθέσει ο ΟΟΣΑ, όπως την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών, ανώνυμων εταιρειών και ΕΠΕ, καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών σε ΦΕΚ, η οποία θα λάβει χώρα, θα εφαρμοστεί, από την 1/1/2015».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε τη μελέτη «ένα έργο που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του ΟΟΣΑ, με μεγάλο όφελος για τη δημόσια διοίκηση, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» για να προσθέσει: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, γιατί για να σπάσουν τα ψηφιακά σιλό θα πρέπει, πρώτα από όλα, να αλλάξουν αντιλήψεις και νοοτροπίες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.