Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

To «Ελ Νίνιο» ξανά στο προσκήνιο


O χάρτης απόκλισης θερμοκρασίας από τον Ιανουάριο του 1998 δείχνει (με κόκκινο χρώμα) την τεράστια θερμή θαλάσσια επιφάνεια, η οποία εκτείνεται από την ακτή του Περού έως τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1998 έλαβε χώρα το ισχυρότερο Ελ Νίνιο από την αρχή των μετεωρολογικών μετρήσεων. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους επίκειται και πάλι σύμφωνα με προβλέψεις μετεωρολόγων ένα δυνητικά ισχυρό Ελ Νίνιο.



Πολλοί φοβούνται ότι το θερμό ωκεάνιο ρεύμα στον κεντρικό Ειρηνικό θα φέρει τα πάνω κάτω στις καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ήδη, εδώ και αρκετές ημέρες, οι συνήθεις αληγείς ανατολικοί άνεμοι -κάτι σαν τα μελτέμια στην περιοχή μας- που μεταφέρουν θερμότερα επιφανειακά θαλάσσια νερά στην Αυστραλία έχουν παρουσιάσει σημαντική εξασθένηση.

Με το που θα κοπάσουν οι άνεμοι αυτοί, τα ζεστά θαλάσσια επιφανειακά νερά θα επιστρέψουν στις ακτές του Περού αντικαθιστώντας τα ψυχρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ωκεάνια ρεύματα.

Η αλλαγή όμως στις καιρικές συνθήκες θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς η νέα μετεο-κατάσταση θα προκαλέσει έντονη ξηρασία στα ανατολικά τμήματα της Αυστραλίας και καταρρακτώδεις βροχές στις ερημικές εκτάσεις της Νότιας Αμερικής.

Δεδομένου ότι όλα τα συστήματα καιρού στη γη αλληλοεπηρεάζονται, ένα ισχυρό Ελ Νίνιο θα έχει επιπτώσεις στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες ανά τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου οι βροχές αναμένεται να μειωθούν δραματικά, ενώ η -κατά τα άλλα- ξηρή Καλιφόρνια θα δοκιμαστεί από σφοδρές βροχοθύελλες.

Ανατολικά του Μεξικού θα πρέπει να σχηματίζονται ισχυρές τροπικές καταιγίδες, ενώ παράλληλα ο αριθμός τους θα μειωθεί σημαντικά στον Ατλαντικό.

Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία είναι πιθανό να πληγούν από παρατεταμένη ξηρασία. Εξαίρεση αποτελεί η Ευρώπη όπου ο καιρός δεν δείχνει να επηρεάζεται άμεσα από το Ελ Νίνιο.

Οι υποδομές, ειδικά στις περιοχές όπου οι βροχοπτώσεις σπανίζουν, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αναμενόμενες -εξαιτίας του Ελ Νίνιο- ισχυρές βροχές και θύελλες και εκεί ο κίνδυνος για ανυπολόγιστες ζημιές είναι πολύ μεγάλος.

Αντίθετα, στις συνήθως πλούσιες σε βροχοπτώσεις περιοχές θα υπάρξουν -εξαιτίας της ξηρασίας- απώλειες σε σοδειές, που μπορεί να έχουν επίσης αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Και στην ίδια τη φύση όμως, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου του Ελ Νίνιο παρατηρείται μια μαζική εξαφάνιση θαλάσσιων πτηνών και ειδών φώκιας, καθώς τα ψάρια μεταναστεύουν.

Παράλληλα, η ξηρασία στην Αυστραλία και την περιοχή του Αμαζονίου οδηγεί πολλά ζώα και φυτά στον αφανισμό.

Ελ Νίνιο στα ισπανικά σημαίνει "το παιδί των Χριστουγέννων", καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο, αρκετά εξασθενημένο, λαμβάνει χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα στις ακτές του Περού την περίοδο γύρω από τα Χριστούγεννα. Ανάλογες της έντασής του αναμένεται να είναι και οι επιπτώσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς το παρόν πάντως είναι αδύνατο να προβλεφτούν με ακρίβεια οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στο θαλάσσιο αυτό ρεύμα το προσεχές διάστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.