Τρίτη 8 Απριλίου 2014

«Ανάσα» στην αγορά από τον αυτόματο συμψηφισμό του ΦΠΑ


Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα.

Μεγάλη «ανάσα» στην αγορά εκτιμάται ότι θα προσφέρει ο αυτόματος συμψηφισμός του ΦΠΑ που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στο δημόσιο με αυτόν που τους οφείλουν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εξάλλου, σημαντική απλοποίηση της διαδικασίας είσπραξης του φόρου αλλά και ενίσχυση της αποδοτικότητάς του αναμένεται να προκύψει από τον αυτόματο συμψηφισμό του ΦΠΑ και μεταξύ των ιδιωτών, μέτρο που ανακοινώθηκε, επίσης σήμερα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα συμψηφισμών το οποίο θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάθε δίμηνο και λίγες μέρες πριν τη λήψη των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, δήμοι, κλπ) θα υποχρεούνται να ενημερώνουν την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το ποσό του ΦΠΑ που οφείλουν στους ιδιώτες από τις συναλλαγές που είχαν με αυτούς, ανεξάρτητα αν έχουν καταβάλει το τίμημα της συναλλαγής ή αυτό εκκρεμεί. Έτσι, όταν οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν τις δηλώσεις με τον ΦΠΑ που οφείλουν στο δημόσιο, θα γίνεται αυτόματος συμψηφισμός των ποσών και έτσι θα μειώνεται το ποσό του φόρου που πρέπει τελικά να καταβάλουν.

Το μέτρο ισοδυναμεί με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έως σήμερα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν ακόμη και τον ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει από τις συναλλαγές τους με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η συναλλαγή μεταξύ ιδιώτη και φορέα του δημοσίου κρίνεται μη νόμιμη, τότε υπεύθυνος για την ανάκτηση του ποσού του ΦΠΑ από τον ιδιώτη θα είναι ο δημόσιος φορέας (πχ νοσοκομείο, κλπ) και όχι η Εφορία.

Το σύστημα συμψηφισμού ΦΠΑ θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο, με κεντρική ιδέα ότι «δεν θα αποδίδεται ο ΦΠΑ, εφόσον αυτός δεν έχει καταβληθεί είτε από το Δημόσιο, είτε μεταξύ ιδιωτών επιτηδευματιών».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σύστημα θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει συμψηφισμούς ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Ενώ, για την επέκταση του μέτρου και σε επιτηδευματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και κάθε επιτηδευματίας θα επιλέγει εάν θα εισαχθεί σε αυτό, ενώ ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές.

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο μέτρο θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την έκδοση και διακίνηση εικονικών τιμολογίων, καθώς ο εικονικός ΦΠΑ δεν θα μπορεί να εκπέσει εάν δεν καταβληθεί. Πάντως, το μέτρο δεν θα αφορά σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Σημειώνεται, ότι το σχετικό μέτρο του συμψηφισμού, εφαρμόζεται ήδη σε Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Όσον αφορά στην κατάργηση των προστίμων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, μένει να αποσαφηνιστεί ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του μέτρου αυτού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.