Στόχος ο περιορισμός της μαζικής αποποίησης κληρονομιάς.
Να θέσει τέρμα στο «τσουνάμι» αποποίησης κληρονομιών που παρατηρείται την τελευταία διετία και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία των Ειρηνοδικείων της χώρας επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Η τροπολογία προβλέπει πως με πράξη της φορολογικής διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλομένου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.). Η ρύθμιση ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομίας που οφείλεται.
Πρέπει να τονισθεί πως η επέκταση της δυνατότητας εξόφλησης του φόρου κληρονομίας με μεταβίβαση ακινήτου από οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία να τον καταβάλουν με μετρητά αφενός διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και παράλληλα διευκολύνει τους κληρονόμους, παρέχοντας πλέον την δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό, που προβλέπει ποσοστό 50% τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά.
Πιο απλά με την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών θα περιορισθεί η μαζική αποποίηση κληρονομιών και η απώλεια φόρων για το Δημόσιο. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ειρηνοδικείων οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς, τείνουν να φτάσουν τις αιτήσεις για αποδοχή κληρονομιάς.
Μέχρι σήμερα αν υπήρχε ρευστό ή ακίνητα σε μια κληρονομιά, σε πολλές περιπτώσεις η αποποίηση ήταν μονόδρομος ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχαν τα χρήματα για να καταβληθεί ο φόρος. Σε υποθέσεις κληρονομιών με ακίνητη περιουσία, η υψηλή φορολογία έκανε πολλούς κληρονόμους απρόθυμους να αποδεχτούν την κληρονομιά υπό τον φόβο της φορο-αφαίμαξης. Πλέον η ανησυχία αυτή υποχωρεί καθώς δεν είναι υποχρεωμένος ο κληρονόμος να δώσει ρευστό για να αποπληρώσει την φορολογική υποχρέωση και μπορεί να το κάνει παραχωρώντας κάποια από τα ακίνητα που κληρονόμησε.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.