Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κινδυνεύει με λουκέτο το Ευρωπαϊκό Σχολείο


Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης βρίσκονται αυτή την ώρα γονείς, μαθητές και καθηγητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου ζητώντας “εδώ και τώρα” λύσεις.

Όλη η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα που έρχονται την επόμενη εβδομάδα. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετές υπογραφές για να μην κλείσει το στολίδι της εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.

Οι γονείς όμως δεν έμειναν μόνο στην συγκέντρωση των υπογραφών. Σήμερα βρίσκονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον περιφερειακό διευθυντή, Απόστολο Κλινάκη.

Στο σημείο βρίσκονται και οι μαθητές με τους καθηγητές του σχολείου οι οποίοι πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας. Το ζήτημα είναι κομβικό και θίγει άμεσα το Ηράκλειο, το οποίο αν και από καιρό γνώριζε την εν λόγω πιθανότητα, δεν ενέσκηψε στο πρόβλημα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η πόλη, δεν θα χάσει ένα από τα πιο σημαντικά σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.



Υπογραφές

Έχει ήδη δημιουργηθεί μία φόρμα ηλεκτρονικών υπογραφών από τους γονείς σε μια προσπάθεια να κάνουν όσα οι Τοπικές Αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας αρνούνται να υλοποιήσουν. Ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις έχουν προγραμματίσει παράλληλα, για όλη την εβδομάδα σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν το σχολείο των παιδιών τους, αλλά και ένα προνόμιο, το οποίο πρώτος ο Δήμος και στη συνέχεια όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα όφειλαν να διεκδικούν.

Μπορείτε εδώ να υπογράψετε

Η αρχή

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο (ΣΕΠΗ) ιδρύθηκε το 2005 για να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων του ENISA (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών). Ταυτόχρονα είναι ανοιχτό και σε άλλες κατηγορίες μαθητών από την τοπική κοινότητα. Το σχολείο λειτουργεί σε δύο τμήματα, το Αγγλόφωνο και το Ελληνόφωνο, και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών του οργανισμού Ευρωπαϊκών Σχολείων Schola Europaea. Είναι ένα δημόσιο σχολείο, το οποίο χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το σχολείο δεν συνδέεται με την υποχρεωτική θρησκευτική αγωγή (σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά σχολεία) και έχει μια πλήρη σειρά βαθμίδων από την προσχολική ως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές διδάσκονται μια ευρεία σχολική ύλη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας από την πρώτη τάξη και τρίτης γλώσσας στο λύκειο. Οι μαθητές λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Baccalaureate στα 18 τους. Το προσωπικό του σχολείου, το οποίο συνίσταται από πολλές διαφορετικές εθνικότητες και υπόβαθρα, διακρίνεται για την υψηλή του κατάρτιση, εμπειρία και αφοσίωση. Πρόκειται για ανθρώπους με πάθος για τη διδασκαλία και με αφοσίωση στην προώθηση του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής παιδείας. Το ήθος του σχολείου συνοψίζεται στα λόγια του Jean Monnet από το 1953: “Με το να εκπαιδεύονται δίπλα-δίπλα, απαλλαγμένοι από την παιδική τους ηλικία από διχαστικές προκαταλήψεις, έχοντας γνωρίσει ό,τι σπουδαίο και αγαθό στους διαφορετικούς πολιτισμούς, θα τους γίνει συνείδηση καθώς ωριμάζουν ότι συνανήκουν. Χωρίς να πάψουν να ατενίζουν τις δικές τους χώρες με αγάπη και περηφάνια, θα γίνουν Ευρωπαίοι κατά τον νου, εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να ολοκληρώσουν και να εδραιώσουν το έργο των προγόνων τους, την υλοποίηση μιας ενωμένης και ευημερούσας Ευρώπης. (Πηγή: http://www.eursc.eu/index.php?id=132)



Τα ιδεώδη του σχολείου αντικατοπτρίζουν το βέλτιστο του ευρωπαϊκού πνεύματος – το πνεύμα μιας αλληλοϋποστηριζόμενης κοινότητας, που σέβεται τις διαφορές ανάμεσα στα έθνη, αλλά μοιράζεται μια κοινή δέσμευση στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΣΕΠΗ είναι ένα σχολείο όπου παιδιά από τη Σκανδιναβική χερσόνησο τραγουδούν Θεοδωράκη και παιδιά από την Ελλάδα ανεβάζουν Σαίξπηρ, όπου παιδιά από την Ιταλία τραγουδούν Γερμανικά λαϊκά τραγούδια και παιδιά από την Αγγλία χορεύουν πεντοζάλη και όπου όλοι μαθαίνουν να σέβονται τον άλλο και να εκτιμούν τις διαφορές μεταξύ τους. Καλλιεργείται ακριβώς η εξωστρεφής, αισιόδοξη, δημοκρατική σκέψη που η Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να υιοθετήσουν εφόσον πρόκειται να σχηματίσουν μια αληθινή κοινότητα.

Τι προσφέρει στην κοινωνία

Το σχολείο είναι επίσης σημαντικό για την οικονομία του Ηρακλείου και της Κρήτης. Το Ηράκλειο έχει δραστήρια εμπορική και καλλιτεχνική κοινότητα με διεθνείς δεσμούς, ενώ είναι η έδρα πολλών διεθνών ερευνητικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστήμιου Κρήτης του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες ερευνητές από όλο τον κόσμο. Με την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, το ΣΕΠΗ βοηθάει στην προσέλκυση ακαδημαϊκών και άλλων επαγγελματιών από το εξωτερικό, προκειμένου να εργαστούν στην Κρήτη, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό την ακαδημαϊκή και πολιτιστική ζωή του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα. Χωρίς την ύπαρξη του σχολείου θα ήταν πολύ δυσκολότερο να καταφέρουν κορυφαίοι επαγγελματίες εκτός Ελλάδας να εγκατασταθούν εδώ με τις οικογένειές τους. Το σχολείο είναι το μόνο Ευρωπαϊκό σχολείο στην Ελλάδα και το μόνο διεθνές σχολείο στην Κρήτη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο. Παρ’ όλα αυτά η ύπαρξή του απειλείται.

Δείτε την έκθεση των επιθεωρητών

Το σχολείο πρόσφατα επισκέφθηκαν επιθεωρητές από το σώμα επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών σχολείων και η πρώτη αναφορά τους παραδόθηκε στους γονείς την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου 2014. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιθεωρητές είχαν πολλά θετικά να σημειώσουν. Επαίνεσαν την αφοσίωση της διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου και επισήμαναν τη ζεστή παιδαγωγική ατμόσφαιρα του σχολείου και το γεμάτο ερεθίσματα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αξιολόγησαν θετικά τη δομή των μαθημάτων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ποικιλία εξωσχολικών δραστηριοτήτων που προσφέρεται. Σημείωσαν ότι οι μαθητές είναι πολύ θετικοί σχετικά με το σχολείο τους, εκλαμβάνουν ως προτέρημα το ότι είναι μέλη μιας τέτοιας σχολικής κοινότητας και πιστεύουν ότι θα αποτελέσει μια καλή αφετηρία για το πανεπιστήμιο. Επιδοκίμασαν το σχολείο για το ανοιχτό πνεύμα του και για το ότι είναι πρωτοπόρο σε τοπικά πολιτιστικά και περιφερειακά προγράμματα και για την εδραίωση επαφών με άλλα σχολεία στην Ευρώπη. Αυτό το κομμάτι της αναφοράς είναι πράγματι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Παρ’ όλα αυτά οι επιθεωρητές υπογραμμίζουν κάποια σοβαρά προβλήματα τα οποία ζητούν επείγουσα λύση. Επισημαίνουν 3 ζητήματα: (1) Έλλειψη συνέχειας για το διδακτικό προσωπικό, που βρίσκεται με ετήσια σύμβαση στο σχολείο, (2) Χαμηλός αριθμός μαθητών, κυρίως στο αγγλόφωνο τμήμα, και (3) Το σχολικό κτήριο, το οποίο δεν είναι αρκετά μεγάλο ή κατάλληλα εξοπλισμένο για ένα σχολείο τέτοιου τύπου. Οι επιθεωρητές σημειώνουν ότι τα προβλήματα αυτά απειλούν σοβαρά την ύπαρξη του σχολείου. Προφανώς αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορεί να επιλύσει η διεύθυνση του σχολείου ή το διδακτικό προσωπικό. Είναι θέματα των περιφερειακών και κεντρικών αρχών και υπηρεσιών. Οι επιθεωρητές προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να βρουν λύσεις και να διασώσουν το σχολείο.

Οι επιθεωρητές συνεχίζουν υποβάλλοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την πρόσληψη και τις συμβάσεις των δασκάλων, την εγγραφή των μαθητών, τη σχέση με τον ENISA και άλλα ζητήματα με σκοπό την αντιμετώπιση των εντοπισμένων προβλημάτων. Καταδεικνύουν ότι το μέλλον του σχολείου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα οι προτάσεις αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα εφαρμοστούν από τις ελληνικές αρχές.

Αυτό το αίτημα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τις προτάσεις των επιθεωρητών ως κατεπείγον ζήτημα, προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον αυτού του μοναδικού και αξιόλογου ιδρύματος. Αν υποστηρίζετε το ήθος του ΣΕΠΗ και πιστεύετε ότι είναι σημαντικό το σχολείο να συνεχίσει να υπάρχει, τότε παρακαλώ υπογράψτε αυτό το αίτημα.

Όπως τόνισαν και οι επιθεωρητές των ευρωπαϊκών σχολείων «Είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασώσουν αυτό το σχολείο και να βρουν λύσεις στα προβλήματά του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!»


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.