Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Φύλακες και στα πανεπιστήμια


Ήλθε η ώρα να αντιμετωπιστεί με δραστικά μέτρα το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια. Έως τώρα, οι φύλακες ήταν ουσιαστικά κλητήρες και το σύστημα ασφαλείας... προπολεμικό. Για παράδειγμα, εάν χτυπήσει ο συναγερμός στο εννεαώροφο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ο φύλακας δεν μπορεί να ξέρει πού εντοπίσθηκε ο κίνδυνος και άρα πρέπει να ερευνήσει και τους εννέα ορόφους!

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος πρότεινε στους εκπροσώπους των ΑΕΙ την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών σε ρόλο φύλακα των πανεπιστημίων. Η πρότασή του δεν βρήκε σύμφωνους πρυτάνεις και μέλη Συμβουλίων, όταν έγινε προ μηνών. Όμως πλέον, πολλοί εντός των ΑΕΙ θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα διότι το θέμα έχει κακοφορμίσει, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το θέμα της ασφάλειας επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα ύστερα από το σοκ που προκάλεσαν οι εικόνες μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όταν 25 κουκουλοφόροι με λοστούς επιτέθηκαν σε φοιτητές, τραυμάτισαν δύο και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, αλλά και το αίτημα του ΟΠΑ για πανεπιστημιακή ασφάλεια λόγω των συχνών βίαιων επεισοδίων έξω από το ίδρυμα.

Σκοπός του σώματος φύλαξης θα είναι η πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και η άμεση επέμβαση για την αποτροπή της βίας, ενώ θα έχει την πλήρη ευθύνη για την ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση μη τήρησης της νομιμότητας. Επίσης, προτείνεται μέσα στα μεγάλα campus να δημιουργηθούν ειδικοί σταθμοί φύλαξης, να υπάρχουν μπάρες και τα μέλη του ΑΕΙ να εφοδιαστούν με ταυτότητες εισόδου.

Όλοι οι υπόλοιποι θα βρίσκονται στους χώρους των πανεπιστημίων κατόπιν σχετικής αδείας που θα παρέχεται επί τόπου και θα φέρουν σε ευκρινές σημείο το πάσο εισόδου ως επισκέπτες. Μέτρα που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ στα ΑΕΙ του εξωτερικού, αλλά στην Ελλάδα ακόμη συζητούνται.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν χώρα έκτροπα εντός των πανεπιστημιακών χώρων και να μην παρέμβει αστυνομική δύναμη. Άλλωστε, είναι ευρέως δεδομένη η φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων με εφαρμογή ποικίλων μέτρων.

Ειδικότερα, μεταξύ των προληπτικών μέτρων είναι η χορήγηση ηλεκτρονικών τατυτοτήτων στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα οποία δεν μπορούν να εισέλθουν χωρίς την ταυτότητά τους, καθώς υπάρχει σύστημα ανίχνευσης και ειδικές «μπάρες» για τα οχήματα.

Ενδεικτικά, στα πανεπιστήμια των HΠA υπάρχει φύλαξη από υπαλλήλους, ενώ στα μεγάλα campus, φοιτητές του ιδρύματος έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως ωρομίσθιοι με αρμοδιότητα να «σαρώνουν» τον χώρο λειτουργώντας ως «πρώτο μάτι» για τυχόν έκνομες ενέργειες. Όταν κάτι «ύποπτο» πέσει στην αντίληψή τους, οι φοιτητές ειδοποιούν και κατόπιν αναλαμβάνουν οι αρχές του ιδρύματος και η Αστυνομία. Και καθώς η προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εντός των ιδρυμάτων θεωρείται απολύτως διασφαλισμένη από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, η κλήση της Αστυνομίας για αντιμετώπιση έκνομων πράξεων είναι αυτονόητη.

Στη Δυτική Eυρώπη, πολλά πανεπιστήμια αναθέτουν τη φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρείες με σχετικό αντικείμενο. Επίσης, υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο στους χώρους των ιδρυμάτων. Ενδεικτικά, σε βρετανικά ΑΕΙ, για να επιτραπεί η είσοδος ο φοιτητής πρέπει να τοποθετήσει σε ηλεκτρονικό μηχάνημα κάρτα, ενώ κάποια ΑΕΙ ζητούν από τον φοιτητή και να πληκτρολογήσει προσωπικό μυστικό αριθμό (pin).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.