Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι ξενύχτηδες παίρνουν περισσότερα ρίσκα


Επιρρεπείς και στο... one-night stands.

Ερευνητές από το Σικάγο υποστηρίζουν ότι όσοι προτιμούν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά, εμφανίζουν πιο πολλές πιθανότητες να παίρνουν περισσότερα ρίσκο και να... κάνουν one-night stands.

Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι ξενύχτηδες (αυτοί που προτιμούν να κοιμούνται αργά και να σηκώνονται αργά το επόμενο πρωί) τείνουν να είναι single και να δημιουργούν μικρής διάρκειας σχέσεις.

Μάλιστα, οι «άντρες ξενύχτηδες» έχουν διπλάσιες σεξουαλικές παρτενέρ συγκριτικά με τους άντρες που τους αρέσει να ξεκινούν την ημέρα τους νωρίς το πρωί.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 211 εθελοντές έδωσαν δείγματα σάλιου στους ερευνητές, προκειμένου να εξεταστούν τα επίπεδα της κορτιζόλης και τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Τα επίπεδα των ορμονών αυτών μετρήθηκαν τόσο πριν, όσο και μετά από ένα τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν οι εθελοντές, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ερευνητές κατά πόσο ήταν σε θέση να παίρνουν ρίσκο που είχαν να κάνουν με χρήματα.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ακόμη στους ερευνητές αν τους άρεσε να παίρνουν ρίσκο, καθώς επίσης και το πρόγραμμα του ύπνου τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychology, οι ξενύχτηδες είχαν την τάση να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό του –ορμόνη η οποία συνδέεται με υψηλά επίπεδα ενέργειας, με τη διέγερση και την ανάληψη κινδύνων.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Συγκριτικής Ανθρώπινης Ανάπτυξης, Dario Maestripieri.

Ο ίδιος ήθελε να ανακαλύψει γιατί οι άντρες τείνουν να παίρνουν περισσότερα ρίσκο από τις γυναίκες. Ήθελε να διαπιστώσει αν το πρόγραμμα ύπνου είχε καμία επίδραση στην τάση αυτή.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άντρες είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και τεστοστερόνης σε σχέση με τις γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες που ξενυχτούσαν εμφάνιζαν παρόμοια επίπεδα των ορμονών αυτών στον οργανισμό τους με τους ξενύχτηδες άντρες και αυτούς που σηκώνονταν νωρίς το πρωί, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο καθηγητής Maestripieri υποστηρίζει με την έρευνά του, ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να αποτελούν έναν από τους βιολογικούς μηχανισμούς που εξηγούν τη λήψη ριψοκίνδυνων αποφάσεων στους ξενύχτηδες.

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ανεξάρτητα από το στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης σε σύντομες χρονικές περιόδους.

Ο Maestripieri πιστεύει ακόμη ότι η σχέση ανάμεσα σε αυτούς που τους αρέσει να ξενυχτούν και εμφανίζουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στις εξελικτικές στρατηγικές που ανέπτυξαν οι άνθρωποι για την εξεύρεση συντρόφων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.