Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

«Φάμπρικα» παραπεμπτικών για εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ


Εκατό ύποπτες περιπτώσεις.

Παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες 20 φορές πάνω από τον μέσο όρο της ειδικότητας. Τρίπλεξ καρδιάς σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις. Ορθοπεδικές εξετάσεις 15 φορές πάνω από τον μέσο όρο...

Είναι μερικές μόνον από τις περιπτώσεις υπερβάσεων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς του Οργανισμού. Η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς σε έναν μήνα χορηγούνται παραπεμπτικά για εξετάσεις που καλύπτουν ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό!

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες ότι έχει εντοπίσει 100 «ύποπτες» περιπτώσεις. Πρόκειται για πιστοποιημένους και μη συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια σε παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις ή θεραπευτικές πράξεις το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας ανέφερε χθες ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και κάλεσε τα θεσμικά όργανα των γιατρών να συμβάλουν στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών του Οργανισμού.

Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλάζουν τη στάση τους στο θέμα των καταγγελιών για υπερβάσεις εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στο εξής η διαδικασία θα αφήνει στους εγκαλούμενους σαφές περιθώριο να δώσουν εξηγήσεις, ενώ στην υπηρεσία ελέγχου θα παραπέμπονται μόνον οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παραβατικότητας.

Είκοσι φορές πάνω από τον μέσο όρο
Τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, πάντως, δίνουν ορισμένες «ισχυρές ενδείξεις»: Φυσίατρος από τη Μακεδονία χορήγησε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπεία, η αξία των οποίων ξεπερνά κατά 20 φορές τον μέσο όρο της ειδικότητάς του. Ορθοπεδικός από την Κρήτη χορήγησε παραπεμπτικά για εξετάσεις, η αξία των οποίων ξεπερνούσε κατά 15 φορές τον μέσο όρο της ειδικότητάς του.

Θεαματικές υπερβάσεις, κατά δέκα ή και περισσότερες φορές πάνω από τον μέσο όρο, καταγράφονται και σε αρκετούς καρδιολόγους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καρδιολόγου, ο οποίος στο 95% των παραπεμπτικών του για τρίπλεξ καρδιάς, προσέθετε και τρίπλεξ αορτής, που σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι αποδεκτό μόλις στο 5% των περιπτώσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.