Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο τελευταίος φύλακας ψυχών


Ένας γηραιός Σέρβος κρατά ζωντανή τη μνήμη στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Θεσσαλονίκης.

Ο Γεώργιος Μιχαΐλοβιτς κουβαλά στην πλάτη του 86 χρόνια και μοιάζει λες και βγήκε από το «Underground» του Εμίλ Κουστουρίτσα. Είναι ο τελευταίος σέρβος στρατιώτης στην Ελλάδα, πιστός στο καθήκον του να διατηρεί άσβεστη τη φλόγα στα καντήλια στα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Φύλακας ψυχών» χιλιάδων στρατιωτών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο μακεδονικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γεώργιος Μιχαΐλοβιτς συνεχίζει να τους τιμά και να τους φροντίζει. Καθημερινά φορά το στρατιωτικό του δίκοχο και του χακί του χιτώνιο με το σέρβικο εθνόσημο στο ένα μανίκι και το όνομά του ραμμένο στο ύψος της καρδιάς και βγαίνει στο νεκροταφείο. Αυτή τη δουλειά την κληρονόμησε από τον παππού και τον πατέρα του που ήταν και αυτοί φύλακες. Όταν έγιναν τα εγκαίνια του νεκροταφείο το 1936 ήταν οχτώ ετών και ακόμα να ξεχάσει τον πόνο στα μάτια των συγγενών των νεκρών.

«Ήταν μια μέρα που με σημάδεψε. Ήρθαν γονείς, χήρες, ορφανά, κάποια από τα παιδιά δεν γνώρισαν ποτέ τον πατέρα τους. Ήμουν οκτώ ετών και το θυμάμαι σαν τώρα» λέει με φωνή που σπάει από πόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Καθημερινά φεύγει από το οίκημα που του παραχώρησε το σερβικό προξενείο σε μια γωνιά των κοιμητηρίων και μπαίνει στη νεκρόπολη. Καθαρίζει και περιποιείται τα μνήματα, ανάβει τα καντήλια, ποτίζει τα λουλούδια, ξεναγεί τους επισκέπτες. «Ύστερα από τόσα χρόνια νιώθω σαν μέλος μιας πολύ μεγάλης, σιωπηλής οικογένειας» λέει.

Πάνω από μισό αιώνα ξεναγεί επισκέπτες, Σέρβους και άλλους, ενώ στις 11 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο, δέχεται την επίσημη ηγεσία της Σερβίας στην επέτειο για τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά τα 86 του χρόνια δεν το βάζει κάτω, δεν θέλει να συνταξιοδοτηθεί, δεν αντέχει να περνά τη μέρα του μακριά από τους... φίλους του. Δεν θέλει να τους αφήσει μόνους τους.

Τελευταία του επιθυμία να ταφεί και ο ίδιος στο Ζέιτενλικ

Ο Γ. Μιχαΐλοβιτς παντρεύτηκε Ελληνίδα και απέκτησε μια κόρη. Τελευταία του επιθυμία να ταφεί και ο ίδιος, όπως ο παππούς και ο πατέρας του στο Ζέιτενλικ. «Νομίζω ότι το δικαιούμαι, αν και αυτό θα το αποφασίσει η σερβική κυβέρνηση» αναφέρει.

Τα Συμμαχικά Νεκροταφεία δημιούργηθηκαν το 1920 στην οδό Λαγκαδά, σε έκταση που αγόρασε το ελληνικό κράτος και παραχώρησε την επικαρπία της στα συμμαχικά κράτη. Εκεί είναι θαμμένοι 20.500 στρατιώτες της Αντάντ που έπεσαν στο μακεδονικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα κοιμητήρια είναι χωρισμένα σε πέντε τομείς: γαλλικό με 8.089 τάφους, σερβικό με 7.500 τάφους, ιταλικό με 3.000, βρετανικό με 1.600 και ρωσικό με 400.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.