Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Τέλος οι διακοπές Πάσχα! Γιατί δεν ξεκουράστηκα;


Όταν υπάρχει ένα τέτοιου είδους παράπονο, και κάποιο άτομο διαμαρτύρεται ότι δεν ξεκουράστηκε στις διακοπές του, πριν το κατηγορήσουμε για γκρίνια και μιζέρια, θα πρέπει να πάμε χρονικά λίγο πίσω και να εξετάσουμε πώς ήταν ο χειμώνας αυτού του ανθρώπου.Πολλές φορές, όταν ο χειμώνας που πέρασε ήταν δύσκολος, αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να εξαντλήσει σωματικά και ψυχικά κάποιον. Ένας δύσκολος χειμώνας μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ζορίστηκε σε θέματα συναισθηματικά ή και σε θέματα της οικογένειάς του: προβλήματα στη σχέση του, μια νέα σχέση, το τέλος μιας σχέσης, ζητήματα που προκύπτουν στο γάμο, το στρες με τα παιδιά, τη συμπεριφορά, τη μάθηση και την πρόοδό τους, μια ασθένεια, ηλικιωμένοι γονείς με ανάγκη για φροντίδα, προσωπική ασθένεια ή ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους οικογενειακούς λόγους που επιβαρύνουν ψυχικά και συναισθηματικά έναν άνθρωπο.

Όταν λοιπόν κανείς «τρέχει και δεν προφταίνει» προκειμένου να δώσει λύση και να ανταποκριθεί στα παραπάνω προβλήματα, στην ουσία χρησιμοποιεί ψυχικές -και πιθανότατα σωματικές- δυνάμεις από αυτές που έχει σε εφεδρεία, για μια δύσκολη στιγμή. Όταν όμως η δύσκολη στιγμή παρατείνεται χρονικά, το άτομο αυτό αρχίζει να λυγίζει από το βάρος των υποχρεώσεών του.

Μια άλλη μεγάλη ομάδα δυσκολιών είναι οι εργασιακές και οικονομικές δυσκολίες, που συχνά απαιτούν θυσίες αλλά και μεγάλο κόπο για να αντιμετωπιστούν. Επειδή η φύση αυτών των δυσκολιών είναι τέτοια, συνήθως κάνουν την παρουσία τους αισθητή σε καθημερινή βάση, κάτι που δυσκολεύει το άτομο που βιώνει μια τέτοια κατάσταση και δεν του αφήνει ανάπαυλα για να ξεκουραστεί.

Δεν Πρόλαβα να Ξεκουραστώ

Σε άλλες περιπτώσει ο χρόνος των διακοπών μπορεί να είναι επαρκής, ωστόσο το άτομο που ξεκινά να λείψει από την καθημερινότητά του συνειδητά κάνει μια επιλογή να μην ξεκουραστεί.

Εδώ εμπίπτουν οι περιπτώσεις των workaholics, των ανθρώπων για τους οποίους η δουλειά έχει γίνει δουλεία ή αλκοολίκι: κατεβαίνουν στην παραλία με το κινητό ή το λαπ-τοπ στο χέρι για να απαντήσουν σε κλήσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα από το γραφείο. Η έλλειψη χαλάρωσης και η αίσθηση ότι κανείς πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση συχνά υπονομεύουν τις καλύτερες προσπάθειες για ευχάριστες διακοπές.

Η κακή διάθεση με την οποία ξεκινά κάποιος τις διακοπές του επίσης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να ξεκουραστεί, να περάσει καλά και να αισθανθεί αναζωογονημένος. Η παροιμία «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» δεν ισχύει πάντα, με την έννοια ότι το άτομο που ξεκινά κακόκεφος και με δυσθυμία να κάνει διακοπές πιθανότατα δεν αναγνωρίζει τις ευχάριστες στιγμές και, άρα, δεν τις αξιοποιεί για να ξεκουραστεί.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένα άτομα ασυνείδητα επιλέγουν να μην περάσουν καλά στις διακοπές τους, είτε διότι έχουν πολλά αρνητικά συναισθήματα μέσα τους τα οποία δεν τα έχουν επεξεργαστεί, είτε διότι θέλουν να τιμωρήσουν τον εαυτό τους ή κάποιον οικείο τους, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τη δική τους καλοπέραση.

Κουραστικές Διακοπές

Εκτός από τη σωματική κούραση όμως, ενδέχεται να αισθανθεί κανείς και ψυχική κούραση στις διακοπές του. Όταν κάποιος ξεκινήσει για διακοπές με τη λάθος παρέα, όταν καβγαδίσει με τους φίλους ή τον/τη σύντροφό του, όταν πάει σε μέρος που δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών του, όταν αναγκάζεται να κάνει κάτι στις διακοπές του το οποίο θα ήθελε να αποφύγει, τότε είναι αναμενόμενο ότι το άτομο αυτό θα επιστρέψει από τις διακοπές με μια έντονη αίσθηση ψυχικής κόπωσης και έλλειψης ξεκούρασης.

Δημιουργώντας την Αίσθηση της Ξεκούρασης

Επιστρέφοντας λοιπόν στο γραφείο και τη ρουτίνα, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί όχι μόνο τα δύσκολα που τον περιμένουν, αλλά και τα όμορφα που πέρασαν. Συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν να θεωρούν τα θετικά πράγματα στη ζωή τους δεδομένα και να αναλώνουν πολύ χρόνο και φαιά ουσία σε επουσιώδη ζητήματα.

Ίσως είναι σημαντικό μετά τις διακοπές να μπορεί να σκέφτεται κανείς όλα τα θετικά που βίωσε και να προσπαθήσει να σκεφτεί και να δημιουργήσει και άλλες όμορφες καταστάσεις και ας μην είναι πια διακοπές.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.