Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η σκωληκοειδίτιδα δεν χρειάζεται πάντα χειρουργείο


Απλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αντιβίωση.

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Nationwide Children's Hospital στο Οχάιο μόνο τα 3 από τα 30 παιδιά των οποίων η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίστηκε με αντιβιοτικά χρειάστηκαν τελικά εγχείρηση.

Αν και η αιτία της σκωληκοειδίτιδας είναι άγνωστη o Dr. Peter Minneci, βασικός συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι είναι πιθανό να την μπλοκάρουν περιττώματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκεί εστία μικροβίων οπότε και να προκύπτει η φλεγμονή.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι οι γιατροί βιάζονταν πάντα να χειρουργήσουν τη σκωληκοειδίτιδα, ακόμα και μέσα στη νύχτα. Τώρα έχουν καταλάβει ότι μπορούν να δώσουν αντιβίωση και να περιμένουν μέχρι το πρωί.

Έτσι, σιγά σιγά παρατήρησαν ότι κάποια παιδιά ένοιωθαν καλύτερα το πρωί, αφού είχαν πάρει την αντιβίωση, ότι είχε επανέλθει η όρεξή τους και ότι δεν πόναγαν πια.

Για να βεβαιωθούν για το αν τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να είναι αρκετά στην αντιμετώπιση της ήπιας σκωληκοειδίτιδας, ο Dr. Peter Minneci και οι συνεργάτες του έβαλαν στη μελέτη 77 παιδιά και εφήβους που μεταφέρθηκαν στο Nationwide Children's Hospital με συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.

Όλοι αυτοί οι ασθενείς ήταν ήπιες περιπτώσεις. Η σκωληκοειδίτιδά τους δεν είχε σπάσει, δεν ήταν υπερβολικά πρησμένη και ούτε υπήρχε κάποιο πολύ μεγάλο κομμάτι κόπρανα που να εμποδίζει το συγκεκριμένο όργανο.

Αυτές οι ατελείς περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας αντιστοιχούν στη 1 στις 5 περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας που φτάνουν στο νοσοκομείο.

Σε αυτές τις 77 περιπτώσεις οι ασθενείς και οι γονείς τους δέχονταν από τους γιατρούς την ερώτηση αν ήθελαν να προβούν σε εγχείρηση ή αν προτιμούσαν να πάρουν για ένα 24ωρο ενδοφλέβια αντιβίωση και στη συνέχεια να συνεχίσουν με αντιβιοτικά από το στόμα για 10 ημέρες στο σπίτι.

Από αυτούς τους 77, οι 47 επέλεξαν την εγχείρηση και οι 30 τη συντηρητική θεραπεία. Από αυτούς τους 30 το 93% ένοιωθαν ήδη καλύτερα μετά από μία ημέρα και γύρισαν στο σχολείο και στις δραστηριότητές τους νωρίτερα από αυτούς που έκαναν εγχείρηση.

Παρόλα αυτά η μελέτη είναι μικρή και χρειάζεται τα αποτελέσματα να ελεγχθούν και σε μεγαλύτερο δείγμα. Τώρα, οι επιστήμονες έχουν στόχο να κάνουν τη μελέτη σε 800 παιδιά.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.