Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

«Πρόχειρο και καταστροφικό το ν/σ της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές»


Αμανατίδης: Οφείλουμε να προστατέψουμε την παραγωγική διαδικασία και τον καταναλωτή.

Ο Νίκος Αμανατίδης πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής, με αφορμή την απεργία διαρκείας που κήρυξαν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροπαραγωγοί των λαϊκών αγορών δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, πως:

«Οφείλουμε να προστατέψουμε την παραγωγική διαδικασία και τον καταναλωτή, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, διότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στις Λαϊκές Αγορές»

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για «για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστημάτων» στο μέρος που αφορά τον τομέα του, «πρόχειρο» και «καταστροφικό» ως προς ορισμένα άρθρα του, εξ αιτίας «του τρόπου με τον οποίο έγινε», μπήκε σε διαβούλευση «μόνο για δύο ημέρες και αμέσως αποσύρθηκε».

Προσθέτει ότι ως πρόεδρος διαπιστώνει κενά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και τονίζει την αναγκαιότητα αξιολόγησης και διόρθωσης.

«Επομένως αξιολογούμε και κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση», αναφέρει και χαρακτηρίζει λάθος την τοποθέτηση δικαστικού επιμελητή στην επιτροπή κρίσεων.
Ο ίδιος είχε προτείνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,«εφόσον υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα και υπάρχουν κάποιες παρανομίες να υπάρχει δικαστικός, στην πενταμελή επιτροπή ορισμού των θέσεων, οι οποίες πρέπει να γίνονται πάντα με κοινωνικά κριτήρια: πολυετία, πολυτεκνία, θέματα υγείας κ.α.».

Ωστόσο, επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού ότι «οφείλουμε να προστατεύσουμε την παραγωγική διαδικασία και τον καταναλωτή. Κανένας δεν αμφιβάλει ότι τα προϊόντα που διατίθενται από τους παραγωγούς ποιοτικά είναι τα καλύτερα και ότι οι τιμές τους είναι καλύτερες αυτών των μεγάλων σούπερ μάρκετ ή αγορών. Επομένως, πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό, μέσα από έναν διάλογο και όχι με αυτό τον τρόπο».

Υπογραμμίζει ότι πρέπει να κατατεθούν οι απόψεις των αρμοδίων φορέων με πρώτο και κυρίαρχο φυσικά το υπουργείο, την περιφέρεια ως αρμόδια για την εποπτεία των λαϊκών αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης και να καταθέσουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες τις προτάσεις τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

Τίθεται δηλαδή το θέμα: Αν θέλουν τις Λαϊκές Αγορές ή όχι. Εξ όσων διατείνονται όλοι τις θέλουν, είπε. Πρέπει, σημείωσε, οπωσδήποτε να γίνει διαβούλευση για το νομοσχέδιο. Τα εξοντωτικά πρόστιμα, δεν μπορεί να οδηγούν σε φυλάκιση. Ο οργανισμός, όπως λειτουργεί σήμερα, βάζει ήδη πάρα πολλά πρόστιμα και υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί, όπως η υπηρεσία ελέγχου των αγορών του υπουργείου, το ΣΔΟΕ και μπαίνουν πρόστιμα εκεί που πρέπει. Αν αξιολογεί το υπουργείο ότι δεν είναι αρκετοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δούμε πώς μπορούμε να τους αυξήσουμε ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, είπε.

Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από έναν διάλογο που να ικανοποιεί την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων σε θεσμοθετημένο πλαίσιο, ώστε να μπορεί και το κράτος να πάρει και αυτά που του αναλογούν στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής που επαγγέλλεται, είπε.

«Έτσι όπως είναι το σχέδιο νόμου, σωστά επαγγέλλονται οι απεργούντες ότι ευνοούνται μεγαλοσυμφέροντα και ότι οι ίδιοι κινδυνεύουν να εκτοπιστούν από τον χώρο. Εγώ δεν θέλω να το πιστεύω. Πρέπει να αξιολογήσουμε ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών πρέπει να είναι συνυφασμένη και με τα συμφέροντα των παραγωγών, διότι από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που είναι στις λαϊκές αγορές οι 35.000- 40.000 είναι παραγωγοί» είπε ο κ. Αμανατίδης και συνέχισε:

«Στον Οργανισμό Λαϊκών αγορών έχουμε 300 λαϊκές την εβδομάδα, όπου λειτουργούν 7.000- 8.000 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα. Σήμερα με αυτή την απεργία και εάν διαρκέσει μία βδομάδα, το μέγεθος των ζημιών θα είναι τεράστιο για τους πάντες, αλλά περισσότερο για τους παραγωγούς, ειδικά σε σχέση με ειδικά προϊόντα, όπως είναι η παραγωγή της ντομάτας, της φράουλας κ.ά.».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.