Προτεραιότητα έχουν η πρόληψη και ο έλεγχος.
Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα σημαντικά συστήματα στο σώμα, ενώ είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στο στόμα. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν νοσήματα της στοματικής κοιλότητας, δεδομένου ότι η πάθηση ευνοεί την εμφάνιση και την όξυνση της φλεγμονής. Τα συνηθέστερα προβλήματα που εμφανίζονται είναι τα εξής:
μυκητασιακές και άλλες λοιμώξεις (π.χ. καντιντίαση, ομαλός λειχήνας), καθυστερημένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων των μαλακών ιστών λόγω μειωμένης άμυνας του οργανισμού, αίσθηση καύσου στο στόμα και αλλαγή της γεύσης, ξηροστομία, τερηδόνα και νόσοι των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη, ενώ η εξέλιξη και η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας είναι μεγαλύτερη σε άτομα με μη καλά ρυθμισμένο διαβήτη. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η συχνότητα περιοδοντικών προβλημάτων στα άτομα με διαβήτη είναι διπλάσια από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των διαβητικών μέχρι την ηλικία των 35 ετών πάσχει από περιοδοντική νόσο, ενώ στις ηλικίες 45-54 ετών πάσχει πάνω από το 80%. Επίσης, ευρήματα από μελέτες σε παιδιά και εφήβους με διαβήτη τύπου Ι δείχνουν ότι η ανεπαρκής ρύθμιση του σακχάρου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες (έως και 3 φορές) τερηδονικές βλάβες σε σύγκριση με τα άτομα που επιτυγχάνουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο.
Η κακή στοματική υγεία παράγοντας κινδύνου για διαβήτη
Συνεχώς αυξανόμενα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι στοματικές φλεγμονές έχουν αντίκτυπο σε γενικά νοσήματα. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνει το γλυκαιμικό έλεγχο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα. Επίσης, η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη, ενώ πρόσφατα στοιχεία, υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο για έναρξη διαβήτη σε άτομα με βαριάς μορφής περιοδοντίτιδα. Από την άλλη μεριά, η περιοδοντική θεραπεία βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη, διότι βάσει μελετών βρέθηκε ότι τα επίπεδα του σακχάρου ήταν χαμηλότερα μετά την περιοδοντική θεραπεία.
Προτεραιότητα έχουν η πρόληψη και ο έλεγχος
Τα καλά νέα είναι ότι τα δόντια και τα ούλα μπορούν να διατηρηθούν υγιή και με απλά μέτρα πρόληψης να αποφευχθούν τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης στο στόμα. Οι ειδικοί συστήνουν στα άτομα με διαβήτη να:
- Ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
- Επισκέπτονται κάθε 6 μήνες τον οδοντίατρο.
- Διατηρούν καλή στοματική υγιεινή. Σχολαστική στοματική φροντίδα με βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως με οδοντόπαστα που προσφέρει αντιβακτηριακή προστασία και προστασία από την τερηδόνα, καθώς και καθαρισμό των μεσοδοντίων περιοχών με οδοντικό νήμα ή/και μεσοδόντια βουρτσάκια.
- Σταματήσουν το κάπνισμα, το οποίο επιδεινώνει τις νόσους των ούλων.
Πηγή: http://www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.