Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αξιολόγηση και απολύσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους


Δείτε τα σχετικά άρθρα πάνω στο θέμα της αξιολόγησης και των απολύσεων που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους.
---------------

Μητσοτάκης: Ξεβολεύονται κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι

Προχωρά το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Οι συνδικαλιστές αντέδρασαν, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (βαθμολογία με ποσόστωση). «Η ρύθμιση αυτή ξεβολεύει μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε, ενώ «απάντησε» και συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι «κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους -για να τους επιβραβεύει- και όσους έχουν χαμηλή απόδοση -για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αυτό ακριβώς επιδιώκει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την εισαγωγή για πρώτη φορά, της συγκριτικής αξιολόγησης στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημόσιων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας».

Ανέφερε επίσης, ότι με το μέχρι σήμερα καθεστώς βαθμολόγησης η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων βαθμολογούνταν με 9 και 10, για να τονίσει ότι αυτό «αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα».

«Η ρύθμιση αυτή “ξεβολεύει” μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι βαθμολογούνταν με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους», και «η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να “αγκαλιάσει” αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες, που υπεβλήθησαν την τελευταία τετραετία σε σκληρές θυσίες και μεγάλες δοκιμασίες, το ελάχιστο που απαιτούν είναι ένας λειτουργικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας». Τόνισε, επίσης, ότι «η εποχή όπου μια αναχρονιστική συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να εμποδίσει τις αλλαγές που απαιτεί και δικαιούται η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr


---------------

«Ποιοτικές κι όχι ποσοτικές απολύσεις στο δημόσιο»

Στροφή στη στάση των Βρυξελλών για την Ελλάδα.

Την ανάγκη να έχουν ποιοτικό κι όχι ποσοτικό χαρακτήρα οι απολύσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα, επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δε ζητούν πλέον περαιτέρω απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, αλλά αξιολόγηση τους, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι έχουμε μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Δεν ξέχασε να υπενθυμίσει ωστόσο ότι δεν είναι ώρα να επαναπαυτούμε, καθώς «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπεύθυνοι για το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν οι τεχνοκράτες της τρόικας ή οι πολιτικοί, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010 ήταν τόσο κακή που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη. Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες του πρώτου πακέτου στήριξης, απέδωσε τα λάθη σε επικοινωνιακά φάουλ των ελληνικών κυβερνήσεων, που σύμφωνε με τον ίδιο ενίσχυαν την κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με τους χειρισμούς τους και αύξησαν το κόστος διάσωσης της χώρας.

Αναφορικά με το πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για εικασίες και εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι πέραν του 2014, θα αποφασιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τόνισε όμως επιλογικά, ότι ακόμα κι αν συμβεί αυτό, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.