Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πρότυπο σχολείο έως το 2020 εξήγγειλε ο Αρβανιτόπουλος


Θα αφορά όλες τις βαθμίδες, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Τη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου (δημοτικού, γυμνάσιου και λυκείου) σε κάθε περιφέρεια της χώρας έως το 2020, εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

«Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία είναι αιχμή των αλλαγών και της επιδιωκόμενης αριστείας. Γι' αυτό το λόγο εφαρμόσαμε τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και επιλέγουμε τους αρίστους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν σε αυτά, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Και αυτή η προσπάθεια όχι μόνον δεν αποδυνάμωσε τη ζήτηση, όπως ορισμένοι υποστήριζαν, αλλά την αύξησε κατά 30% επιβεβαιώνοντας την επιλογή μας» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Η σημερινή δομή περιλαμβάνει 68 πρότυπα πειραματικά σχολεία -4 νηπιαγωγεία, 19 δημοτικά, 18 γυμνάσια, 15 ΓΕΛ και 4 μικτά (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)- σε 9 από τις 13 εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας. «Μέχρι το 2020 θα έχουμε δημιουργήσει και θα λειτουργούν 24 πλήρεις κάθετες δομές (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) στις 13 Περιφέρειες της χώρας και επιπλέον 2 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά, 10 Γυμνάσια και 6 Γενικά Λύκεια», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

«Στην Ελλάδα του 2020 θα διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με περισσότερους από 15.000 μαθητές που θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιώκουν την αριστεία, συμβάλλοντας στην πατρίδα και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους ευημερία και ικανοποίηση», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Τον τελευταίο χρόνο ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Πειραματικών Προτύπων Σχολείων, συστήσαμε 400 ομίλους αριστείας και δημιουργικότητας, και εφαρμόσαμε νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και καινοτόμους μεθόδους», υπογράμμισε, ενώ εξήγγειλε την ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων με στόχο την αναβάθμισή της με τη συμμετοχή του εκάστοτε προέδρου του ΙΕΠ, του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή Σπουδών του ΥΠΑΙΘ και ενός μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. «Ύστερα από 32 χρόνια που δεν έχει αξιολογηθεί κανένας, είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, είναι λογικό να υπάρχει στην αρχή μια καχυποψία» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος για να προσθέσει: «Η αξιολόγηση δεν είναι μέθοδος ξεκαθαρίσματος κομματικών λογαριασμών και δεν σημαίνει απολύσεις».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει τις ερχόμενες ημέρες επιμήκυνση του σχολικού έτους αλλά και κατάργηση σχολικών αργιών, ενώ επανέλαβε ότι οι όποιες αλλαγές στους «αιώνιους φοιτητές» αφορούν εγγεγραμμένους προ του 2006, «στην ουσία ανενεργούς», όπως διευκρίνισε. Εντός των επόμενων ημερών εξάλλου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία, το οποίο «θα έχει οφέλη για τους ερευνητές και τον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.