Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς χώρους δημόσιους χώρους που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να έχουν στα τέλη του χρόνου οι πολίτες μέσω των δημόσιων σημείων πρόσβασης WiFi στο διαδίκτυο που θα εγκατασταθούν στη χώρα, κατ’ εφαρμογή της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για δυνατότητα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.
Η διαβούλευση για το έργο που αφορά στην την ανάπτυξη δημόσιας υποδομής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο ξεκίνησε σήμερα και αφορά στη δημιουργία σημείων πρόσβασης (hotspots) που θα καλύψουν τους 302 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας.
Όπως υπολογίζεται ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2015 οι πολίτες θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο στους κλειστούς και ανοικτούς χώρους όπου θα γίνει η εγκατάσταση. Τα σημεία αυτά θα είναι δημόσιοι χώροι με υψηλή επισκεψιμότητα και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναπτυχθεί στα σημεία αυτά αντίστοιχα έργα παλιότερά.
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης, για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.
Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
1. Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 έως 1,5Mbps.
2. Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης
3. Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Εντύπωση προκαλεί ότι από τη λίστα των δήμων που θα αναπτυχθούν τα σημεία πρόσβασης απουσιάζει ο δήμος της Αθήνας αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι (Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κρωπίας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πολυγύρου) που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να υποδείξουν σημεία για την εγκατάσταση wifi hotspots.
Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δασκαλάκης, παρουσιάζοντας το έργο, σημείωσαν ότι οι δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του υπουργείου, καθώς μπορεί οι ίδιοι να έχουν φροντίσει για την ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων μέσων άλλων προγραμμάτων.
Ο μέγιστος προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 οπότε και λήγει το ΕΣΠΑ.
Κατά τη δεύτερη φάση του έργου θα γίνει εγκατάσταση σημείων πρόσβασης σε ειδικές εγκαταστάσεις όπως λιμάνια, ανοικτοί αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ. για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές.
Πρόσβαση σε λεωφορεία – τρόλεϊ και σταθμούς μετρό
Επιπλέον των 4.000 σημείων, εγκατάσταση σημείων πρόσβασης θα γίνει σε 1.200 έως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο δίκτυο θα έχει αναπτυχθεί και στο σύνολο των σταθμών του μετρό, χωρίς, επί του παρόντος να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση επί των συρμών του μετρό. Επίσης να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ανάταξης των 620 σημείων στα οποία είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν σημεία πρόσβασης.
Μάλιστα αυτή την εποχή εξελίσσεται και διαδικασία επιβολής κυρώσεων για τα σημεία που περιλαμβάνονταν σε αυτά και διαπιστώνονται προβλήματα στην εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.