Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ο Michio Kaku «προβλέπει» το μέλλον


Τι πιστεύει ο διάσημος φυσικός ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο Michio Kaku είναι διάσημος θεωρητικός φυσικός, καθηγητής στην έδρα Henry Semat Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ένας εκ των υποστηρικτών της κοσμολογικής θεωρίας των χορδών (string field theory).

«Στη θεωρία των χορδών όλα τα σωματίδια είναι δονήσεις σε μικρές λαστιχένιες χορδές. Η Φυσική είναι οι αρμονίες στις χορδές αυτές. Η Χημεία οι μελωδίες που παίζουμε στις παλλόμενες χορδές, το Σύμπαν μια συμφωνία χορδών και το ‘Μυαλό του Θεού’ η κοσμική μουσική που αντηχεί στο 11 διαστάσεων υπερδιάστημα» ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reddit.

Κι ενώ αυτή η πρόχειρη προσέγγισή του ενόχλησε ορισμένους χρήστες του Reddit, επέτρεψε στον ίδιο να κάνει μια συζήτηση για μια σειρά συναρπαστικών θεμάτων ευρείας κλίμακας, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου του βιβλίου «The Future Of The Mind», γράφει ο Gus Lubin στο Business Insider.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα ζητήματα που έθιξε ο Kaku γύρω από:

…τις προσεχείς σημαντικές ανακαλύψεις:

«Το ταξίδι στο χρόνο και η τηλεμεταφορά θα πρέπει να… περιμένουν. Μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί αιώνες προκειμένου ο άνθρωπος να κατακτήσει αυτήν την τεχνολογία.

Ωστόσο, μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε καταλάβει τη σκοτεινή ύλη, ίσως θα δοκιμάσουμε τη θεωρία των χορδών, θα βρούμε πλανήτες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή και ίσως θα έχουμε τον Brain 2.0, δηλαδή τη συνείδησή μας σε ένα δίσκο, η οποία θα επιβιώνει και αφού πεθάνουμε.

Πιστεύω πως στα χρόνια που έρχονται θα έχουμε ένα βηματοδότη εγκεφάλου, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιεί τη μνήμη στους πάσχοντες από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Θα μπορούν να φορτώνουν απλές αναμνήσεις, όπως π.χ. ποιοι είναι και πού ζούνε.

Πέρα από αυτό, το διαδίκτυο θα είναι ένα εγκεφαλικό-δίκτυο συναισθημάτων και αναμνήσεων.

Ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας της Φυσικής, με τους υπολογιστές, τα λέιζερ, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τα GPS, το ίντερνετ κ.τ.λ. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Φυσικής και της Βιολογίας, ειδικά της Βιολογίας που μπορεί να εξερευνηθεί μέσω της Φυσικής.

Το μέλλον ανήκει στη νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και την κβαντική φυσική».

…την ταινία «Her»:

«Δεν έχω δει την ταινία, όμως πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Σήμερα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς όταν μιλάει με έναν υπολογιστή. Οι υπολογιστές δεν έχουν την αίσθηση της αυτογνωσίας και δεν κατέχουν κοινή λογική. Όμως αυτό είναι ένα τεχνικό ερώτημα, το οποίο πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι σαν αυτό που πραγματεύεται η συγκεκριμένη ταινία».

…την αποίκηση ενός άλλου πλανήτη:

«Συμφωνώ με τον Carl Sagan, ότι τελικά θα γίνουμε ένα είδος που θα ανήκει σε δύο πλανήτες. Η ζωή είναι πολύ πολύτιμη για να ανήκει σε έναν μόνο πλανήτη. Όμως πιστεύω ακόμη ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να ρίξουμε το κόστος των διαστημικών ταξιδιών.

Αντί για πανάκριβους πυραύλους, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο των ρουκετών λέιζερ ή μικροκυμάτων, ή των διαστημικών ανελκυστήρων.

Μέχρι τότε, το κόστος της εξερεύνησης του διαστήματος θα περιορίζει την ικανότητά μας να ανακαλύψουμε το Σύμπαν.

Πιστεύω ότι η αποίκηση στο διάστημα θα μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, απ’ όσο πιστεύουν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας».

…τη δημιουργία του Σύμπαντος:

«Η σύγχρονη σκέψη υποστηρίζει ότι ο χρόνος δεν ξεκίνησε με τη Μεγάλη Έκρηξη και πως υπήρχε ένα πολυσύμπαν πριν από το Big Bang.

Η θεωρία του πληθωρισμού και η θεωρία των χορδών υποστηρίζουν, ότι υπήρχαν σύμπαντα πριν από τη μεγάλη έκρηξη, και ότι αυτές συμβαίνουν όλη την ώρα. Τα σύμπαντα δημιουργούνταν όταν οι φυσαλίδες συγκρούονται ή σημειώνεται σχάση σε μικρότερες φυσαλίδες».

…την πολιτική:

«Ένα πρόβλημα που υπάρχει με την πολιτική είναι, ότι είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν τρόπο για το πώς να κόψουν την πίτα σε μικρότερα κομμάτια, ανακατεύοντας απλά τα κομμάτια αυτής.

Νομίζω ότι αυτό είναι καταστροφικό.

Αντί αυτού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη πίτα, δηλαδή να χρηματοδοτήσουμε τις επιστήμες, που είναι η πηγή της ευημερίας όλων μας.

Η επιστήμη δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

…τη μάθηση:

«Θα σας δώσω μια συμβουλή. Κρατήστε τη φλόγα της περιέργειας και της έκπληξης/του θαυμασμού ζωντανή, ακόμη κι όταν μελετάτε για βαρετές εξετάσεις. Αυτό είναι το πηγάδι, απ’ όπου εμείς οι επιστήμονες αντλούμε την τροφή και την ενέργειά μας.

Και να μάθετε μαθηματικά. Τα μαθηματικά είναι η γλώσσα της Φύσης, και γι’ αυτό πρέπει να τη μάθουμε αυτή τη γλώσσα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.