Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Οι διαπροσωπικές σχέσεις στην εποχή του Facebook


Νιώθουμε πιο άνετα με τις διαδικτυακές γνωριμίες.

Ένα από τα πολλά οφέλη που παρέχει στους χρήστες του το Facebook είναι ότι τους επιτρέπει να συνδέονται μεταξύ τους, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Ωστόσο, φαίνεται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως είναι το Facebook) αντί να μας κάνουν πιο ανοιχτούς και πιο κοινωνικούς ως ανθρώπους, μας «κλείνουν» ακόμη περισσότερο στον εαυτό μας, κάνοντάς μας κοινωνικά… αδέξιους και αμήχανους.

Ερευνητές από την Αριζόνα μελέτησαν τις αντιδράσεις ανθρώπων, που γνωρίζονταν διαδικτυακά, όταν αυτοί συναντήθηκαν από κοντά… πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των διαπροσωπικών συναντήσεων, οι συμμετέχοντες ήταν αγχωμένοι.

Στην έρευνα του πανεπιστημίου Benedictine στην πόλη Mesa της Αριζόνα, συμμετείχαν 26 φοιτήτριες. Η επικεφαλής της μελέτης Shannon Rauch μέτρησε τις μεταβολές που σημειώνονταν στη φυσιολογική τους διέγερση, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων που καταγράφουν τη γαλβανική αντίδραση του δέρματος (GSR).

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε να χρησιμοποιήσει γυναίκες στο πείραμα, γιατί όπως ανέφεραν οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να είναι χρήστες του Facebook και επιπλέον, εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα «κοινωνικού άγχους».

Οι ερευνητές ζήτησαν, επιπλέον, από όλες τις συμμετέχουσες να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, βάσει του οποίου μέτρησαν επίπεδα του κοινωνικού τους άγχους.

Στη συνέχεια τις χώρισαν σε τέσσερις ομάδες και ζήτησαν από αυτές να μελετήσουν και να απομνημονεύσουν το πρόσωπο κάποιας άλλης φοιτήτριας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για ένα τεστ αναγνώρισης προσώπου.

Η πρώτη ομάδα έπρεπε να κοιτάξει το πρόσωπο ενός άλλου ατόμου μέσα από ένα προφίλ στο Facebook. Η δεύτερη ομάδα έπρεπε να «μελετήσει» το πρόσωπο κάποιου ατόμου ενώ βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του. Στην τρίτη ομάδα έδειξαν φωτογραφίες από τα άτομα, προτού τα συναντήσουν ενώπιος ενωπίω. Η τελευταία ομάδα τα έκανε όλα ανάποδα: οι φοιτήτριες πρώτα συνάντησαν από κοντά κάποιες άλλες και στη συνέχεια τους έδειξαν φωτογραφίες τους στο Facebook.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες είχαν κοιτάξει πρώτα φωτογραφίες στο Facebook και στη συνέχεια συνάντησαν από κοντά τις άλλες συμμετέχουσες, εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα άγχους. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει γιατί όσες κοίταξαν τα προφίλ άλλων στο Facebook είχαν χρόνο για να συγκρίνουν τον εαυτό τους με το πρόσωπο που θα συναντούσαν. Και αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να τους προκαλεί αισθήματα κατωτερότητας.

Τα ευρήματα των ερευνητών συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι όσοι χαρακτηρίζονται από κοινωνικό άγχος, τείνουν να προτιμούν τις διαδικτυακές συναναστροφές από τις διαπροσωπικές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές αναγνωρίζουν και το γεγονός ότι η ψυχολογική διέγερση που προκαλείται στους ανθρώπους μπορεί να σχετίζεται όχι μόνο με αρνητικά συναισθήματα αλλά και με θετικά.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι μια διαδικτυακή γνωριμία, που ακολουθείται από συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε θετική διέγερση, τονίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες επ’ αυτού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.