Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ύποπτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στο Ιράκ


Είναι τα πρώτα κρούσματα εδώ και 14 χρόνια.

Τον εντοπισμό των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας εδώ και 14 χρόνια στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα το ιρακινό υπουργείο Υγείας. Τα κρούσματα αυτά θεωρείται πιθανόν να προήλθαν από τη γειτονική Συρία.

Τα ύποπτα κρούσματα διαγνώστηκαν σε μικρά παιδιά στη Βαγδάτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάντ Ταρίκ. «Εντοπίσαμε ύποπτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στο Μπαμπ αλ-Σαμ, κοντά στη Βαγδάτη», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα κρούσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί και ότι δείγματα εστάλησαν στις ΗΠΑ για αναλύσεις.

Αν τα αποτελέσματα -που αναμένονται την Κυριακή- είναι θετικά, θα είναι τα πρώτα κρούσματα πολιομυελίτιδας στο Ιράκ από το 2000.

«Πιστεύουμε ότι τα κρούσματα αυτά προήλθαν από τη Συρία», δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι το Ιράκ φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο και ότι η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο είναι δύσκολη γιατί η επαρχία αλ-Ανμπαρ η οποία πλήττεται από βίαια επεισόδια συνορεύει με τη Συρία.

Στις αρχές Ιανουαρίου αντικυβερνητικοί μαχητές κατέλαβαν τη Φαλούτζα και συνοικίες του Ραμάντι, δύο πόλεις της επαρχίας, της οποίας ακόμη διατηρούν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών.

Στις αρχές Μαρτίου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Μέση Ανατολή μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία. Δύο εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να εμβολιαστούν το Μάρτιο στη Συρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο, σύμφωνα με τη Unicef.

Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει ήδη αρχίσει στο Ιράκ και θα συνεχιστεί έως τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τον Ταρίκ.

Στα τέλη του 2013, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι 17 παιδιά είχαν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα στη Συρία, τα πρώτα κρούσματα από το 1999: 15 στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, της οποίας αντάρτες ελέγχουν μεγάλες περιοχές, ένα κρούσμα στο Χαλέπι, στο βορρά και ένα κρούσμα στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος που προσβάλλει κυρίως παιδιά μικρότερα των πέντε ετών. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδειχθεί θανατηφόρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.