Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εξελίξεις με τα φωτοβολταϊκά


Στα ακόλουθα άρθρα θα βρείτε τις εξελίξεις και αλλαγές, που υπήρξαν στο θέμα των φωτοβολταϊκών.  

------------------------

Κόβουν τα «μπόνους» για τα φωτοβολταϊκά

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το λεγόμενο «new deal» μέσω του οποίου το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) επιχειρεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στη χρηματοδότηση των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), η οποία αγγίζει το ένα δις. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία.

Οι μεγάλες μειώσεις (φτάνουν και το 50% σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ μεσοσταθμικά είναι γύρω στο 30%) στις εγγυημένες τιμές, που πλήττουν ακόμα και τα περίπου 35.000 οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες, η απουσία προβλέψεων για την ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι παραγωγοί από τις τράπεζες (πιθανώς θα έρθουν στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου), η μικρή περίοδος διαβούλευσης (μόνο 5 ημέρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη) βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από συλλογικούς φορείς, αλλά μεμονωμένοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Την ίδια στιγμή στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν πως όλες οι προβλέψεις του σχεδίου, μέσω του οποίου επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα με τη «μαύρη τρύπα» σε βάθος χρόνου, έχουν την έγκριση της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



------------------------

Ζητείται αύξση του «τέλους ΑΠΕ»

Να συμμετάσχουν και οι τράπεζες στο «κούρεμα» των εσόδων στα φωτοβολταϊκά καθώς και να αυξηθεί περαιτέρω το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ζητάει ο Σύνδεσμος των παραγωγών του κλάδου με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ.

Με αφορμή το νομοσχέδιο (τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή) για την εξάλειψη του ελλείμματος της αγοράς, που προβλέπει μεταξύ άλλων διαγραφή απαιτήσεων των παραγωγών για ενέργεια που έχουν παράξει, αλλά και μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας, ο ΣΠΕΦ κατέθεσε σειρά προτάσεων με εναλλακτικές λύσεις για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» των ΑΠΕ.

Ο ΣΠΕΦ επισημαίνει αρχικά «προς τους Διοικούντες, Ρυθμίζοντες και Λειτουργούντες την αγορά, πως η δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος των Φ/Β αλλά και των ΑΠΕ εν γένει οφείλεται διαχρονικώς αποκλειστικά στις παρατεταμένες δικές τους υπερβολές, αστοχίες, ολιγωρίες και παραλείψεις» και προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Κλιμάκωση των νέων τιμών απορρόφησης της ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις στους συντελεστές απόδοσης των επενδύσεων.

- Η διαγραφή απαιτήσεων να επεκταθεί και στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Παράταση της περιόδου μηδενισμού του συσσωρευμένου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ έως τα τέλη του 2015. Με τις κινήσεις αυτές το «κούρεμα» των απαιτήσεων μπορεί να περιοριστεί στο 22% από 35% των εσόδων του 2013 που είναι τώρα.

- Αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκειμένου το «κούρεμα» να μειωθεί περαιτέρω στο 13%.

- Να διατηρηθεί η αναστολή αδειοδοτήσεων νέων έργων.

- Άμεση εξόφληση του οφειλόμενου στους παραγωγούς μετά τη διαγραφή υπολοίπου και απαρέγκλιτη διατήρηση της εμπρόθεσμης αποπληρωμής τους στο εξής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

------------------------

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξήθηκε το μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης από ΑΠΕ στην Ελλάδα


Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Με ρυθμό ταχύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου αυξήθηκε το μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα το 2012 (15,1% έναντι 14% στην «ΕΕ των 28»), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την περίοδο 2004- 2012, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ (από 7,2% το 2004 σε 15,1% το 2012), μετά τη Σουηδία (από 38,7% σε 51%) τη Δανία (από 14,5% στο 26%) και την Αυστρία (από 22,7% σε 32,1%).

Το 2012, τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές καταγράφονται στη Σουηδία (51%), στη Λετονία (35,8%), στη Φινλανδία (34,3%) και στην Αυστρία (32,1%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Μάλτα (1,4%), στο Λουξεμβούργο (3,1%), στη Μ. Βρετανία (4,2%) και στην Ολλανδία (4,5%).

Στην «ΕΕ των 28» το μερίδιο της ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε από 8,3% το 2004 σε 14% το 2012, ενώ ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2020 είναι 20%.

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει αύξηση της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 18%, ως το 2020.

Η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Σουηδία έχουν ήδη πετύχει τους εθνικούς στόχους του 2020 για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.