Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Εναλλακτική γεωργία με... μικροοργανισμούς


Μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία.

Τους αποκαλούν «θαύμα της φύσης» και όχι άδικα, αφού το τελικό προϊόν που παράγεται σε κάθε καλλιέργεια ή άλλη χρήση, στην οποία «συμμετέχουν», είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Ο λόγος για τους ενεργούς μικροοργανισμούς, που ανακαλύφθηκαν το 1968 από τον Ιάπωνα καθηγητή Γεωργίας Τερούο Χίγκα (Teruo Higa), ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και αξιοποιούνται- με επιτυχία- στο κτήμα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Σπείρα Γης», λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κατερίνη.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σάκης Καρανάτσος από τη «Σπείρα Γης», στο κτήμα, έκτασης εννέα στρεμμάτων, έξω από τον Αρωνά, τα μέλη του Συνεταιρισμού, καλλιεργούν- μεταξύ άλλων- παντζάρια, μαρούλια, κουκιά, ρόκα, αγριαγκινάρες, αλλά και ιδιαίτερες ποικιλίες αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, μερικά εκ των οποίων καλλιεργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τους ενεργούς μικροοργανισμούς.

Πρόκειται για ένα μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που αποτελείται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, διάφορα είδη μαγιάς και ζυμομύκητες. «Το αξιοσημείωτο δε, με τους ενεργούς μικροοργανισμούς είναι το γεγονός ότι η χρήση τους σταματά εκεί που σταματά η φαντασία των ανθρώπων!» επισημαίνει ο κ. Καρανάτσος.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχει ξεκινήσει η δράση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, το κτήμα δέχεται επισκέπτες και τα μέλη του πραγματοποιούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις εφαρμογές των ενεργών μικροοργανισμών, που δεν περιορίζονται μόνο στις καλλιέργειες, αλλά έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής και χρήσης (στο σπίτι, την προσωπική υγιεινή, τα ζώα κ.α.).

Η «Σπείρα Γης», μέσω των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, προσπαθεί να επανασυνδέσει τον αστικό κόσμο με τη φύση, υπογράμμισε ο κ. Καρανάτσος και συμπλήρωσε πως μερικές από τις δραστηριότητές της είναι επισκέψεις σε γειτονικούς με το κτήμα χώρους φυσικού ενδιαφέροντος, η επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον σε συνεργασία με την ομάδα Δράση για την Άγρια Ζωή, αλλά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένοι τομείς εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η καθαριότητα, η προσωπική υγιεινή και ο καθαρισμός των οικοσυστημάτων. Παραδείγματα χρήσης των ενεργών μικροοργανισμών συναντά κανείς στη μελισσοκομία, τη βιοδυναμική γεωργία, την καλλιέργεια κηπευτικών και οπωροκηπευτικών. Μάλιστα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών σημειώνουν αύξηση έως και τρεις φορές σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί αντί να επιβαρύνουν το περιβάλλον το βοηθούν και το ισορροπούν, ενώ η χρήση τους μειώνει το κόστος παραγωγής και, παράλληλα, αυξάνει την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, τόνισε ο κ. Καρανάτσος.

Ουσιαστικά, το κτήμα- ένα κομμάτι του οποίου παραμένει δασικό προκειμένου να φιλοξενεί διάφορες οικολογικές δραστηριότητες- αποτελεί μια δράση αειφόρου ανάπτυξης, καθώς οι εφαρμογές των ενεργών μικροοργανισμών πολλαπλασιάζουν τα προσδοκώμενα και αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το κτήμα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «φιλοδοξεί» να καταστεί μια πλήρως αυτάρκης μονάδα οικονομικής δράσης στην ύπαιθρο και να συνδέσει τον αγροτικό με τον αστικό κόσμο μέσα από νέες εκπαιδευτικές προτάσεις και να «πειραματιστεί» πάνω σε παραδοσιακές και νέες δυναμικές καλλιέργειες.

Πέραν αυτού, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «συντάσσεται» και με την αποκέντρωση και την προσπάθεια να επανέλθει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, που, όπως λέει ο κ. Καρανάτσος, «τον έχουμε παραγκωνίσει».

Γιατί «Σπείρα»; «Η σπείρα- μας εξηγεί- είναι σε κίνηση είναι ατέρμονη, ατελείωτη και το σήμα (του συνεταιρισμού) δείχνει την ατέρμονη κίνηση αλλά με ρίζες και από πάνω την εξέλιξη, το φυτό, είναι κάτι το σύμβολο του αειφόρου στη συγκεκριμένη περίπτωση για εμάς. Όλα μπορούν να έχουν μια φυσική συνέχεια».

Ο κ. Καρανάτσος παρουσίασε την καινοτόμο πρόταση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Σπείρα Γης» ως καλή πρακτική, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή περίπου 50 αντιπροσώπων από 11 ευρωπαϊκές πόλεις στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος My Generation At Work/URBACT II, στο οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι εταίρος.

Το URBACT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και εκμάθησης με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των πόλεων για την εξεύρεση λύσεων σε μείζονα αστικά θέματα. Μέσω του προγράμματος αυτού, οι πόλεις ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί από όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα αστικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.