Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ξεκίνησε η λειτουργία γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Πάτρα


Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους.

Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πάτρα, ο επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Εσδράς, το 2013, ήταν η πρώτη χρονιά που έφυγαν από την Ελλάδα περισσότεροι μετανάστες από όσοι μπήκαν στη χώρα.

Η επίσκεψη του Δανιήλ Εσδρά στην Πάτρα έγινε με αφορμή τη λειτουργία στην πόλη γραφείου τού Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το οποίο φιλοξενείται σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος Πατρέων.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε η αντιδήμαρχος ένταξης μεταναστών Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη, στον ενάμιση μήνα λειτουργίας τού γραφείου, έχουν επιστρέψει στις χώρες τους 10 μετανάστες που ζούσαν στην Πάτρα.

Ο Δανιήλ Εσδράς ανακοίνωσε, ότι σε μερικές ημέρες θα ξεκινήσει στην Πάτρα η λειτουργία ξενώνα για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Όπως πρόσθεσε, «ο ξενώνας θα παρέχει στέγη και φροντίδα σε αυτά τα παιδιά, σώζοντάς τα από τα κυκλώματα που τα εκμεταλλεύονται».

Εξάλλου, ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς τόνισε, πως «θεωρούμε πολύ σημαντική τη λειτουργία αυτού του γραφείου στην Πάτρα» και πρόσθεσε, ότι «ο δήμος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μεταναστών στην πόλη, με συνεχείς πιέσεις για τον έλεγχο του λιμανιού, όσο και στην κατεύθυνση της παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες, με τροφή και ρουχισμό, με τη στήριξη δομών για την προστασία των ανήλικων μεταναστών».

Όμως, όπως σημείωσε, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από τον δήμο. Ακόμη ο Γιάννης Δημαράς τόνισε, ότι «για εμάς οι μετανάστες δεν είναι εχθροί, αλλά άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που πρέπει να βοηθηθούν για να επανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους» και πρόσθεσε: «Η επιτυχής κοινωνική και εργασιακή ένταξη των μεταναστών, η καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και η καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων, είναι χρέος όλων μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.