Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μητσοτάκης: Θα ενισχύσουμε τη «Διαύγεια»


Στη σημασία του προγράμματος «Διαύγεια» αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του να το ενισχύει, να το διευρύνει και να το καταστήσει πιο λειτουργικό.

Ο κ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου συναντήθηκαν με την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για τις ψηφιακές τεχνολογίες και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέιλι Κρους και αντάλλαξαν απόψεις για τις νέες τεχνολογίες και την ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο "κάθονται" πάνω σε ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών και δεδομένων» και πρόσθεσε πως «σε μία εποχή αυξημένης καχυποψίας για τις προθέσεις κάθε κυβέρνησης, είναι προς όφελος όλων να είναι ανοικτά όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, ώστε να ενισχυθεί και η διαφάνεια και η λογοδοσία. Ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι κρίσιμος, τόσο ως πηγή των ανοικτών δεδομένων, όσο και ως ρυθμιστή».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, επισημαίνοντας ότι «τα κράτη- μέλη της ΕΕ έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2015 για να ενσωματώσουν την οδηγία 2013/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα». Τόνισε δε, ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο συνέδριο, είπε ότι «στόχος είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμοδίων φορέων για την ανοιχτή διάθεση δημοσίων δεδομένων, θέτοντας σε προτεραιότητα την "ψηφιακή ατζέντα". Κάθε απόφαση της δημόσιας διοίκησης αποκτά ισχύ μόνο μετά την ανάρτησή της στη Διαύγεια, ενισχύοντας έτσι τον έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες».

Τέλος, ανακοίνωσε «τη διεξαγωγή του 1ου ελληνικού "Hackathon" τον Απρίλιο στην Αθήνα, μια διαγωνιστική διαδικασία, μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες -επιχειρηματίες, ερευνητές, προγραμματιστές, ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, μαθητές- θα αξιοποιήσουν τα Δημόσια Ανοικτά Δεδομένα που διαθέτουμε ελεύθερα για να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.