Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Συνέδριο για τη σχέση των ΑμεΑ με τα ΜΜΕ


Η διεθνής εμπειρία και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στα κοινά ζητήματα του αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία διεθνώς, τα θετικά παραδείγματα σε χώρες του εξωτερικού, το διεθνές δίκαιο αλλά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του 5ου διεθνούς συνεδρίου «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» με θέμα «Ενσωμάτωση και κρίση στην ψηφιακή εποχή», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στο συνεδριακό της κέντρο.

«Μήπως η προσβασιμότητα είναι αδιαμφισβήτητα νέο δικαίωμα του ανθρώπου», έθεσε το ερώτημα η Παρούλα Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια στο τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Πρόσβαση και Ρύθμιση: η Διεθνής Εμπειρία», του οποίου συντονιστής ήταν ο ειδικός σύμβουλος του ΑΜΠΕ, Βαγγέλης Σιαφάκας.

Η κ. Νάσκου-Περράκη σημείωσε, ότι «η διεθνής κοινότητα δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα με το θέμα ευθέως. Παρόλα αυτά παρατηρούμε αναφορές σε πληθώρα διεθνών κειμένων. Η προσβασιμότητα είναι αδιαμφισβήτητα μια προϋπόθεση αν όχι η μόνη προϋπόθεση για την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία, τη συμμετοχή τους στην κοινωνία αλλά και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στο ζήτημα εάν στα νέα ψηφιακά μέσα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και εάν αυτό μπορεί να επιβληθεί. Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε, ότι «στο ψηφιακό κόσμο, όχι μόνο στο ιντερνετ, υπάρχει το πρόβλημα της εφαρμογής των κανόνων δικαίου». Αναφερόμενος στις μεθόδους με τις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και στην αυτορύθμιση, όταν «όλοι οι «παίκτες συμφωνήσουν ότι ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες», σημείωσε ότι «επειδή δεν υπάρχει μεγάλη παράδοση στην αυτορύθμιση στην Ελλάδα, θα μπορούσε να υπάρξει η συρρύθμιση, δηλαδή, να υπάρχει μια προσπάθεια αυτορύθμισης και να ακολουθεί η παρέμβαση του κράτους».

«Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν δικαστές για το περιεχόμενο το Facebook, το Google και το Yahoo, το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη από το χρήστη, ότι οι πάροχοι έχουν ένα ρόλο εγγυητή για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και ένα ρόλο εγγυητή για να αναπτυχθεί ένα είδος εμπιστοσύνης στο χρήστη, έτσι ώστε και τα ΑμεΑ και ο ανήλικος να αισθάνεται, ότι στον ψηφιακό κόσμο, στον κυβερνοχώρο, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, όπως ακριβώς και στο φυσικό χώρο, όπως ακριβώς και στο σπίτι του», εξήγησε.

«Η πολιτική του γαλλικού κράτους κάνει άλματα στο θέμα της προσβασιμότητας αναπήρων στα πολιτιστικά δρώμενα» τόνισε η Ευαγγελία Ντζιούνη, πολιτιστικός μάνατζερ στη Γαλλία. «Όχι μόνο ψηφίζει νόμους, αλλά τους εφαρμόζει και τους επικαιροποιεί με σκοπό να καλύψει όλους τους κλάδους του πολιτιστικού τομέα όπως τη λογοτεχνία, το θέατρο, τις βιβλιοθήκες, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τις ανάγκες όπως την πρόσβαση στα κτίρια, στα δρώμενα, στα περιεχόμενα κλπ, αλλά και όλους τους τύπους της αναπηρίας» υπογράμμισε η κ. Τζιούνη, συμπληρώνοντας πως με αυτό τον τρόπο «εμβαθύνεται και πραγματοποιείται και ο στόχος της επαγγελματικής κατάρτισης των ΑμεΑ στον πολιτιστικό τομέα».

Την εμπειρία του από τη λειτουργία του κέντρου ενηλίκων αυτιστικών Abri Montagnard στη Γαλλία, όπου οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία, η οποία από την πλευρά της νιώθει μια έντονη συμπάθεια για αυτούς, μετέφερε το μέλος του Δ.Σ. του κέντρου Vincent Besnard. «Η δέσμευσή μας εδράζεται στην απόλυτη πεποίθησή μας, ότι κάθε άνθρωπος με αυτισμό είναι ικανός να μάθει, μπορεί να προοδεύσει, θα έχει πρόσβαση στην επικοινωνία, έχει κρυμμένες δυνατότητες, έχει δικαίωμα για ειδική φροντίδα και σεβασμό στη διαφορετικότητα», τόνισε.

Την κατάσταση για τα ΑμεΑ στο Ισραήλ περιέγραψε η Avita Sander-Loeff, διευθύντρια του ISRAEL UNLIMETED JDC-Israel στο Ισραήλ. Όπως είπε η ευαισθητοποίηση του κόσμου μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της συμμετοχής της κοινωνίας (γονείς, φίλοι, γείτονες), της παρουσίασης ιστοριών επιτυχίας με πρωταγωνιστές ΑμεΑ, της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων αλλά και των θρησκευτικών ηγετών.

«Το blog InVisibili (Αόρατος) δεν ονομάστηκε τυχαία με αυτό τον τρόπο», τόνισε ο Simone Fanti, δημοσιογράφος του συγκριμένου blog για τα ΑμεΑ και της Corriere della Sera στην Ιταλία. Όπως εξήγησε για χρόνια τα ΑμεΑ στην Ιταλία ζούσαν σαν φαντάσματα, κλεισμένα στα σπίτια τους. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, υπογράμμισε ένα από τα μεγαλύτερα την ανεργία, καθώς η ανεργία στο γενικό πληθυσμό φτάνει το 12,5% και το ποσοστό των ΑμεΑ που εργάζονται δεν ξεπερνά το 21% όλων των ΑμεΑ».

Για την ελευθερία μέσω της ιατρικής αποκατάστασης που στη Γερμανία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ανταποκρινόμενη στα στάνταρς που έχει θέσει η Σύμβαση για τα ΑμεΑ των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε ο Andreas Fradrich, εκπρόσωπος Τύπου του κέντρου αποκατάστασης Klinik Bavaria στη Γερμανία, ενώ ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα.

Στο πάνελ με θέμα «Οικονομική Κρίση, Άτομα με Αναπηρία και Δημόσια Εικόνα», του οποίου συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, η Μαρίνα Φιλιππίδου, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τόνισε ότι λόγω της κρίσης έχει μειωθεί το προσωπικό των παραρτημάτων-ιδρυμάτων του κέντρου καθώς και οι δράσεις. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ρόλου των μέσων ενημέρωσης στην περιφέρεια, τα οποία προβάλλουν τις δράσεις των ΑμεΑ.

«Στο σημερινό ασφυκτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον πρέπει να αποκτήσουμε έμπρακτες επιδόσεις ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, να μάθουμε να μετράμε, να συγκρίνουμε, να αξιολογούμε και να κοστολογούμε, ώστε να ανταποκριθούμε έγκαιρα στους κινδύνους που συνεπάγεται η εμφάνιση φαινομένων εισοδηματικής φτώχειας, ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού, τα αποτελέσματα βιώνουν πρώτοι απ όλους τα ΑμεΑ», σημείωσε η Παρασκευή Μανθοπούλου, προϊσταμένη διεύθυνσης Προστασίας ΑμεΑ, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ο προϊστάμενος του τμήματος κατάρτισης προγραμμάτων στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστριοπαθών, Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, τόνισε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ότι η εικόνα των ΑμεΑ στα ΜΜΕ δεν πρέπει να παρουσιάζεται σε περιορισμένες ζώνες εκπομπών και ειδήσεων, αλλά να διαχέεται παντού. Επίσης, όπως είπε, «ο ανάπηρος δεν υπάρχει μόνο λόγω της παθήσεώς του, έχει πολλαπλές ιδιότητες και δεν χρειάζεται να τονίζεται μόνο μια του ιδιότητα στα ΜΜΕ. Πρέπει να διεκδικήσουμε συνεργασίες με τα ΜΜΕ και να κάνουμε συμμαχίες μεταξύ μας για την προβολή μας προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο ισχυρό το μήνυμα».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις μίλησε ο Νικόλαος Ρήγας, πρόεδρος του συλλόγου μεταμοσχευμένων αιματολογικών ασθενών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και έκανε έκκληση για δότες αίματος, αιμοπεταλίων και μοσχευμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.