Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Φορολογούν τα δάνεια των επιχειρήσεων


Στο στόχαστρο όσοι δανείσθηκαν με τη μέθοδο «sale & lease back».

Φορολογική επίθεση αναδρομικού χαρακτήρα στην υπεραξία των ακινήτων των επιχειρήσεων που έχουν αποκτηθεί με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης μέσω της διαδικασίας «sale & lease back» κάνει το υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας σε απόγνωση μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η απίστευτη αυτή φορολογική ιδέα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους επιχειρηματίες της χώρας (κυρίως ξενοδόχους και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ), οι οποίοι κάνουν λόγο για φορολογική επίθεση.

Το ζήτημα πλέον χειρίζεται η Ένωση Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (leasing) και ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με τους συμβούλους του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όπως αναφέρει το ένθετο «Real money» της σημερινής «Realnews». Μάλιστα, την Τετάρτη εστάλη επιστολή με τα αιτήματα της Ένωσης.

Η «εκτέλεση» των επιχειρήσεων ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου. Με εγκύκλιο (ΠΟΛ 1007) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χάρης Θεοχάρης, προβλέπεται η φορολόγηση του… αφορολόγητου αποθεματικού το οποίο εγγράφουν στους ισολογισμούς τους οι επιχειρήσεις και προκύπτει από την πώληση του ακινήτου στην εταιρεία leasing (ουσιαστικά στην τράπεζα) και εν συνεχεία, την επαναμίσθωσή του από την επιχείρηση.

Από τη «φαεινή» αυτή ιδέα το Δημόσιο προσδοκά ότι με φορολόγηση 19% της υπεραξίας θα εισπράξει 300 εκατ. ευρώ, καθώς το ύψος των δανείων που έχουν συναφθεί με «sale & lease back» ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η φορολογητέα ύλη, δηλαδή η υπεραξία, η οποία έχει μπει στο μάτι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο έρχεται και φορολογεί ένα μέρος του δανείου που πήρε η επιχείρηση και συνεχίζει να αποπληρώνει στην τράπεζα.

Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση απέκτησε ένα ακίνητο αξίας 800.000 ευρώ, μπορεί μέσω του «sale & lease back» να το πουλήσει στην τράπεζα και να πάρει δάνειο 800.000 ευρώ. Εν συνεχεία, ενοικιάζει το ακίνητο από την τράπεζα και πληρώνει μηνιαίες δόσεις για 10 ή 15 χρόνια, ανάλογα με τη σύμβαση που έχει συνάψει με τη θυγατρική της τράπεζας ή την εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Στον ισολογισμό της η επιχείρηση δεν εγγράφει το ποσό του δανείου-αξίας του ακινήτου, δηλαδή με βάση το παράδειγμα τα 800.000 ευρώ, αλλά ένα μικρότερο, εν προκειμένω 500.000 ευρώ, γιατί συνυπολογίζοντας τους συντελεστές απόσβεσης, το ποσό εγγραφής είναι πάντα μειωμένο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.