Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Έργα προστασίας στην Ολυμπία


Τα προληπτικά μέτρα αντιστήριξης έχουν στόχο να προστατεύσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας. Πρόκειται για έργα αντιστήριξης των πρανών τόσο του αναλήμματος των Θησαυρών του Κρονίου λόφου όσο και του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, μνημεία τα οποία κινδυνεύουν λόγω των κλιματικών και γεωλογικών φαινομένων που αναπτύσσονται στην περιοχή.



«Τα φυσικά φαινόμενα που συνέβησαν πρόσφατα σε γειτονικές περιοχές της Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και άνοιξε η γη, δεν αφήνουν περιθώρια. Πρέπει να επέμβουμε με δυναμικά μέτρα ώστε να μην χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και στην Ολυμπία. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα πρόληψης», τόνισε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έδωσε χτες ομόφωνα το πράσινο φως στις σχετικές μελέτες προστασίας και ανάδειξης των δύο μνημείων. Οι μελέτες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο και στοχεύουν στην εξασφάλιση της αποστράγγισης και της στατικότητας του πρανούς του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και του αναλήμματος των Θησαυρών -των οικοδομημάτων που αφιέρωναν οι ελληνικές πόλεις με σκοπό τη στέγαση των πλούσιων αναθημάτων τους στον Δία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μελετητές διερεύνησαν λεπτομερώς τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής μέσα από ειδικές γεωτρήσεις, ερευνητικά φρεάτια και εργαστηριακές δοκιμές, που έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως όσον αφορά το Κρόνιο ανάλημμα: Έντονη γενική αστάθεια του εδάφους, που επιδεινώνεται από την υγρασία και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος παρακείμενων δέντρων. Τη λύση έρχονται να δώσουν οι σχετικές μελέτες, που προτείνουν την ειδική τοποθέτηση μιας σειράς πασσάλων, μήκους 14 μ. ο καθένας, καθώς και συρματοκιβωτίων, που θα «ανακουφίσουν» το έδαφος από τις ωθήσεις της γης, επιλύοντας ταυτόχρονα και το πρόβλημα των υδάτων. Παρόμοια αντιμετώπιση θα έχει και το σημαντικό ιερό της Δήμητρας Χαμύνης (προσωνύμιο που σημαίνει «καθιστή στη γη»), γνωστό μέχρι πρόσφατα μόνον από τον Παυσανία, το οποίο εντοπίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια ανασκαφών για αγωγό ύδρευσης το 2006. Πρόκειται για ιερό του 6ου-5ου αι. π. Χ., μεμονωμένο, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί γύρω του άλλα προσκτίσματα, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε παλιά χθόνια θεά, που προσέλαβε και τις ιδιότητες της 'Αρτεμης, ενώ η ιέρειά του ήταν η μόνη γυναίκα στην οποία επιτρεπόταν να παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μνημείο, εκτός από τη λήψη στατικών και αποστραγγιστικών μέτρων, θα δεχτεί και έργα ανάδειξης, καθώς θα δημιουργηθεί ειδική διαδρομή στο πάνω μέρος του πρανούς, χώρος θέασης από κάτω, επίσης θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφόρησης και φανοστάτες για τη νύχτα. Επιπλέον, στη μελέτη ανάδειξης περιλαμβάνεται και το τμήμα υποκαύστου από ρωμαϊκό λουτρό, που εντοπίστηκε στα ανατολικά του ιερού.

Στη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ υπήρχε η τάση για κατάχωση του ρωμαϊκού μνημείου, καθώς δεν σώζεται παρά μόνον τμηματικά, ωστόσο η μελέτη «πέρασε» ομόφωνα χωρίς αλλαγές.

Τέλος, όπως πληροφόρησε η γγ, εντυπωσιακή είναι η ανασκαφή του Γυμνασίου της αρχαίας Ολυμπίας, με τον επισκέπτη να μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του μνημείου, αλλά και τη θέση του μέσα στον χώρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.