Φυσικές καταστροφές και ανθρώπινα εγκλήματα που στοίχισαν στην ανθρωπότητα.
Η γνώση είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Η πρόοδος του ανθρώπινου είδους εξαρτάται από τη συγκέντρωση και διατήρηση των πληροφοριών. Όταν χάνονται οι πληροφορίες (δηλαδή η γνώση), επηρεάζεται αρνητικά η πρόοδος και η εξέλιξη του ανθρώπου.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχουν σημειωθεί πολλά καταστροφικά γεγονότα, σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό, με τους πολύτιμους θησαυρούς που ήταν αποθηκευμένοι και συγκεντρωμένοι σε βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα να χάνονται μια για πάντα εξαιτίας φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών και πολέμων.
Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο ιδρύθηκε στην ελληνιστική εποχή επί διακυβέρνησης Πτολεμαίου Α', του επονομαζόμενου Σωτήρος, «και έγινε το εκδοτικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, υπερσκελίζοντας ως προς τον πλούτο των χειρογράφων της κάθε άλλη γνωστή βιβλιοθήκη της εποχής της και του παρελθόντος» (πληροφορίες από Wikipedia).
Ο επιστημονικός και πολιτιστικός πλούτος συσσωρευμένης γνώσης που υπήρχε σε αυτήν καταστράφηκε εξαιτίας πυρκαγιάς, η οποία φέρεται να ξεκίνησε όταν ο Ιούλιος Καίσαρας έβαλε φωτιά στο στόλο του στο λιμάνι, κατά τη διάρκεια ναυμαχίας με τον αιγυπτιακό το 48 π.Χ.
Η καταστροφή της βιβλιοθήκης έγινε σταδιακά, καθώς πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας της σημειώθηκαν κι άλλες φωτιές, αναφέρει η ιστοσελίδα globaldatavault.com.
Περισσότεροι από 120.000 τόμοι που είχαν γραφεί από κλασικούς αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς και επιστήμονες έγιναν στάχτη, όταν μια πυρκαγιά κατέστρεψε τη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινουπόλεως το 473 μ.Χ.
Σχεδόν όλοι οι Κώδικες που περιείχαν καταγεγραμμένη την ιστορία, τις πεποιθήσεις και την επιστημονική γνώση των Μάγια καταστράφηκαν σκόπιμα από τους ισπανούς κατακτητές, ως «έργα του διαβόλου».
Επίσης, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου καταστράφηκαν πολλές βιβλιοθήκες που περιείχαν εκατομμύρια τίτλους και βιβλία, επειδή οι κινήσεις αυτές θεωρούνταν «στρατηγικές πράξεις πολέμου», σημειώνει το δημοσίευμα.
Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990 το Ινστιτούτο Ανατολής του Σεράγεβο, καθώς επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Εθνικό Μουσείο έγιναν στόχοι των βομβαρδιστικών, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 17.000 τόμοι γνώσης.
Ο πόλεμος του Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή περισσοτέρων από 400.000 βιβλίων από την Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ανεκτίμητης αξίας αρχείων από τους πρώτους εγγράμματους πολιτισμούς της ανθρωπότητας.
Την 11η Σεπτεμβρίου του 2011 με τις τρομακτικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, που συγκλόνισαν τον κόσμο ολόκληρο, καταστράφηκαν 21 βιβλιοθήκες που υπήρχαν μέσα στα κτίρια και περιείχαν: τα αρχεία 3.000-4.000 εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αρχεία που ανήκαν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και την Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών και Απασχόλησης (EEOC), εμπορικά έγγραφα που χρονολογούνταν από τη δεκαετία του 1840, τα γραφεία και αρχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Helen Keller International, έργα τέχνης αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών του John F. Kennedy καθώς και περισσότερα από 900.000 αρχαιολογικά ευρήματα.
Έως σήμερα, σύμφωνα με όσα εκτιμά η ιστοσελίδα globaldatavault.com, έχει καταστραφεί και χαθεί για πάντα το ισοδύναμο 34.524,8 GB γνώσεων και πληροφοριών που δημιούργησε ο άνθρωπος. Οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν ότι κατέληξαν στο νούμερο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Kindle 3 της Amazon «χωρά» 3.500 βιβλία ανά 4GB.
Φυσικά, σημειώνει το δημοσίευμα, το νούμερο αυτό ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στη μελέτη δε συμπεριελήφθησαν περιστατικά καταστροφής άλλων βιβλιοθηκών και «ναών της γνώσης», λόγω έλλειψης αξιόπιστων πηγών σχετικά με την ποσότητα των αρχείων που καταστράφηκαν.
Για παράδειγμα, σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αντιόχειας το 363 π.Χ., της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Ashurbanupa το 600 π.Χ., της Αυτοκρατορικής Βιβλιοθήκης του Κτησιφώντα το 754 μ.Χ., της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Nalanda το 1193 μ.Χ. και του «Σπιτιού της Σοφίας» (House of Wisdom) στο Ιράκ το 1258 μ.Χ.
Στις μέρες μας οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικά δεδομένα, κι ενώ μπορεί να μην κινδυνεύουν από πυρκαγιές, ωστόσο είναι ευάλωτες σε νέου είδους απειλές.
Μπορεί να κλαπούν, να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν από δυσαρεστημένους υπαλλήλους, ανταγωνιστές, τρομοκράτες, εγκληματίες και κακόβουλους χάκερ… για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.
Βέβαια, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να δημιουργηθούν αντίγραφα των ηλεκτρονικών δεδομένων, μπορούν ακόμη να κρυπτογραφηθούν ή να φτιαχτούν αντίγραφα ασφαλείας και αυτά να αποθηκευτούν σε πολλαπλές τοποθεσίες, όμως… η καταστροφή της γνώσης –δυστυχώς- συνεχίζεται...
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.