Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Αύξηση των ρύπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την καύση ξύλων


Τις χειμερινές περιόδους της τριετίας 2010-2012 τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα πολλαπλασιάστηκαν.

Τα επίπεδα των μικροσωματιδίων ΡΜ 2.5, κατά τις χειμερινές περιόδους της τριετίας 2010-2012, κατέγραψαν αύξηση 20% στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και 30% εκτός κέντρου, με βάση τις μετρήσεις των σταθμών του δήμου Θεσσαλονίκης και σε σχέση με την περίοδο 2007-2009.

Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην εκτεταμένη, πλέον, καύση ξύλου και πέλετ για οικιακή θέρμανση, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σε ημερίδα, η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνη Σαμαρά.

Βάσει των ίδιων μετρήσεων, η μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων των μικροσωματιδίων παρατηρείται τις Κυριακές και τις βραδινές ώρες.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες, αφού οι εκπομπές από την κυκλοφορία (την κύρια μέχρι πρότινος πηγή εκπομπής σωματιδίων στην πόλη) μειώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά 10-30% λόγω μείωσης της κυκλοφορίας.

Εξάλλου, από τη σύγκριση των συγκεντρώσεων των χημικών συστατικών των ΡΜ 2.5, κατά τις χειμερινές περιόδους του 2012 και 2013 προέκυψε ότι οι δείκτες καύσης πετρελαίου (νικέλιο και βανάδιο) ήταν μειωμένοι κατά 20-30% το 2013 σε σύγκριση με το 2012 λόγω μειωμένης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης.

Αντίθετα, οι δείκτες καύσης βιομάζας (λεβογλυκοζάνη, κάλιο) ήταν δύο μέχρι πέντε φορές υψηλότεροι το 2013. Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων και η ικανότητά τους να προκαλούν οξειδωτικό στρες παρουσίασαν υψηλότερες τιμές τις βραδινές ώρες, όταν λειτουργούσαν τζάκια και ξυλόσομπες.

Τα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση βιομάζας είναι πιο επικίνδυνα από τον καπνό του τσιγάρου και όταν υπάρχουν οξεία επεισόδια ρύπανσης, αυξάνονται και οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης.

Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων αυξάνονται όχι μόνο στον αέρα των πόλεων, αλλά και στο εσωτερικό των σπιτιών, ιδίως όσων χρησιμοποιούν τζάκια και σόμπες (με καύσιμη ύλη παντός είδους ξύλα και κάθε είδους υλικά που είναι δυνατόν να καούν, συχνά διαποτισμένα με χημικά), με τελικό αποτέλεσμα όλο το 24ωρο είτε μέσα, είτε έξω από το σπίτι η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα να είναι χαμηλή, θα υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου.

Την ημερίδα διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων όλων των σχολείων των Πεύκων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων και το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.