Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Φύγαμε για Τύρναβο και καρναβάλι


Διασκεδάστε στο Μπουρανί, ένα έθιμο «χωρίς αναστολές».

Το Τριώδιο άνοιξε, οι μεγάλες και μικρές ελληνικές πόλεις έχουν μπει ήδη σε καρναβαλικούς ρυθμούς και τι καλύτερο από μια απόδραση με αφορμή τη διασκέδαση και το ξέφρενο πάρτι, μια απόδραση στον Τύρναβο με το ξακουστό του καρναβάλι!

Αποτελώντας ένα έθιμο με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών, το τυρναβίτικο καρναβάλι, που στη μακρόχρονη πορεία του γνώρισε αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις κυβερνήσεις, αφού θεωρούσαν ότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και έθιμα της εποχής, έχει καταφέρει να θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο Καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας.

Επισκεφθείτε τον Τύρναβο και δείτε από κοντά τα παραδοσιακά δρώμενα σε όλα τα μαγαζιά της πόλης, διασκεδάστε σε ρυθμούς παραδοσιακούς και μοντέρνους, απολαύστε το περίφημο ντόπιο τσίπουρο και ζήστε στους ξέφρενους ρυθμούς της Αποκριάς, έως την Κυριακή της Μεγάλης Παρέλασης των Αρμάτων και την Καθαρά Δευτέρα με το παραδοσιακό Μπουρανί.

Με την έναρξη του Τριωδίου ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διαρκούν περίπου ένα μήνα. Ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται ένα σε έναν πολύχρωμο καμβά ζωγραφισμένο από πρωτότυπες στολές, κέφι, μουσική και άφθονο χορό!

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές βραδιές και η κορυφαία παρέλαση των Αρμάτων δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Τα άρματα κλέβουν κάθε χρόνο τις εντυπώσεις, εμπνευσμένα από την παράδοση και την επικαιρότητα και κατασκευασμένα με φαντασία και μεράκι, ενώ η ψυχή του Καρναβαλιού είναι οι χιλιάδες καρναβαλιστές, με τη ζωντάνια και το κέφι να χτυπούν κόκκινο.

Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού που θα ανοίξει την μεγάλη παρέλαση προκαλεί όλους να γιορτάσουν και φέτος, με τον τρόπο που μόνο ο Τύρναβος μπορεί να προσφέρει.

Περιήγηση σε μια πόλη γεμάτη όμορφα μυστικά

Σε μικρή απόσταση από τη Λάρισα, μόλις 17 χλμ., θα βρείτε την γραφική πόλη του Τυρνάβου, χτισμένη δίπλα στον Τιταρήσιο ποταμό.

Η πόλη με την ισχυρή παράδοση και ιστορία, έγινε διάσημη για την ανεπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινης βαφής υφασμάτων και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων, ένα είδος βαμβακερού υφάσματος.

Εδώ θα βρείτε ακόμα τα «σταμπωτά» Τυρνάβου, που δεν είναι άλλα από μαξιλάρες, παπλώματα, τραπεζομάντιλα και μπερντέδες, φτιαγμένα με μια μοναδική τεχνική. Πρόκειται για μοναδικά έργα τέχνης, απαραίτητο διακοσμητικό στοιχείο κάθε σπιτιού της περιοχής.

Σήμερα το μοναδικό τσίπουρο, αλλά και τα κρασιά της περιοχής είναι γνωστά σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν πραγματοποιείται και η ζύμωση των σταφυλιών στα αμπέλια, ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν στα «καζανάρια» με τη συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων και άφθονου κρασιού.

Μια βόλτα στην πόλη, με τα παραδοσιακά σπίτια και τις ιστορικές εκκλησίες θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο. Αξίζει να επισκεφθείτε την ονομαστή γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού και το λιθόκτιστο τούρκικο χαμάμ, το μοναδικό σωζόμενο μουσουλμανικό κτίσμα της περιοχής.

Οργανώστε μια κοντινή εξόρμηση μέχρι τη λίμνη Μάτι Τυρνάβου, τη μοναδική φυσική λίμνη της Θεσσαλίας και πυρήνα ενός οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ξεκουράστε τα βήματά σας στη Βρύση Τυρνάβου, μια τεχνητή λίμνη –χώρος αναψυχής και των κατοίκων των γύρω περιοχών– σημαντικός υδροβιότοπος και σταθμός μεταναστευτικών-αποδημητικών πουλιών.

Ολοκληρώστε την περιήγησή σας με μια βόλτα στο καταπράσινο αλσύλιο του Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι και το μικρό ζωολογικό κήπο.

Μπουρανί: Ένα έθιμο «χωρίς αναστολές»

Η γιορτή του «Μπουρανί» διοργανώνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, είναι μοναδική στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση.

Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη.

Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.

Οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης σ’ έναν ελεύθερο ευρύ χώρο.

Η πορεία γίνεται σε πομπή, της οποίας προηγούνται διάφορες ομάδες (θίασοι) μεταμφιεσμένων ή μη (μόνον ανδρών), οι οποίοι κουβαλούσαν όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία. Όταν η πόλη έφθανε στο χώρο του Προφήτη Ηλία εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευάζοταν το «Μπουρανί», μια χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να νοστιμίζει.

Αφού γινόταν το μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους «μυουμένους» ως μέθεξη – συμμετοχή στα δρώμενα – και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις. Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν σ’ αυτό το τελετουργικό κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα και ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο. Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν αυστηρά μόνο άντρες ενώ οι γυναίκες απείχαν, ίσως για λόγους σεμνοτυφίας λόγω των φερόμενων φαλλικών συμβόλων. Γυναικόπαιδα όμως παρακολουθούσαν τα δρώμενα καθώς επίσης και πλήθη επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όταν τελείωνε το βράσιμο του «μπουρανί» όλοι μετέβαιναν δίπλα στις όχθες του Τιταρήσιου κι εκεί έτρωγαν και έπιναν εξακολουθώντας τα άσεμνα πειράγματα και τραγούδια. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το έθιμο αυτό είναι κατάλοιπο των Βακχικών τελετών που διατηρήθηκε στους αιώνες και αναβιώνει ακόμα και σήμερα δείχνοντας την προσήλωση των Τυρναβιτών στα έθιμα και τις παραδόσεις.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.