Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Αύξηση 48% των παράνομων μεταναστών


Εντυπωσιακή αύξηση των παράνομων διελεύσεων δείχνουν τα αριθμητικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η FRONTEX για το 2013 και παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βουλή από τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού Ίλκα Λαϊτίνεν.

Η παρουσίαση των στοιχείων έγινε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Προέδρων των Επιτρόπων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αρμόδια επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα, αλλά και στα θέματα, όπως οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης και ο χρόνος κράτησης μεταναστών, που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.

Η επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές που θα βελτιστοποιούν τα οφέλη που προέρχονται από τη μετανάστευση και να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό της κοινωνικές συγκρούσεις. «Προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους μετανάστες που θα χρειαστούμε στο μέλλον», είπε η κ. Mάλμστρομ και κάλεσε τις 28 χώρες της ΕΕ να οργανώσουν αξιοπρεπή και λειτουργικά συστήματα.

Εύσημα στον Πρωθυπουργό- Αίτημα για βελτιώσεις

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η επίτροπος είπε ότι κατανοεί πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ προβληματική, καθώς «το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο». Σημείωσε, ωστόσο ότι το κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου είναι ένα μέρος αυτού του σκηνικού και «πρέπει να στηθεί ξανά με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Όλες οι χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τα ελάχιστα πρότυπα για τους αιτούντες άσυλο και να ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε η κ. Μάλμστρομ και εξήρε τη στάση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, λέγοντας ότι «εργάζονται σκληρά, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η επίτροπος αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος, πρόσθεσε, ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα κράτησης, όπου οι συνθήκες δεν είναι εντελώς ευθυγραμμισμένες με αυτά που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. Επισήμανε ακόμη ότι η κράτηση εφαρμόζεται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό και ότι ανεξάρτητα από το λόγο που βρίσκεται κάποιος στην επικράτεια, ο χρόνος κράτησης είναι υπερβολικά μακρύς.

Επαναπροωθήσεις

Αναφερόμενη στο θέμα των επαναπροωθήσεων, η κ. Μάλμστρομ χαρακτήρισε ανησυχητικό ότι πρόσφατα υπήρξαν επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο και γι΄ αυτό ζήτησε να εξετάζονται όλοι οι ισχυρισμοί και πληροφορίες που υπάρχουν. Παράλληλα, η κ. Μάλμστρομ εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Ελλάδα θα χυθεί άπλετο φως στο τρομερό δυστύχημα που έγινε στο Φαρμακονήσι.

Αύξηση 48% των παράνομων διελεύσεων το 2013

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Ίλκα Λαϊτίνεν, ενημέρωσε ότι συνολικά περίπου 700.000.000 διελεύσεις έλαβαν χώρα το 2013 στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2012, το 2013, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων ήταν 48% μεγαλύτερος, φθάνοντας τις 170.000 παράνομες διελεύσεις. Για την παράνομη διαμονή, το 2013, εντοπίστηκαν 344.000 περιπτώσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ το 2013, ενώ η άρνηση εισόδου σημείωσε αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2012, με τον αριθμό των αρνήσεων να φθάνει τις 128.000. Οι αιτήσεις για άσυλο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της FRONTEX, σημείωσαν σημαντική αύξηση που φθάνει το 32%, συνολικά ο αριθμός είναι πάνω από 350.000 το 2013. Ο αριθμός των πραγματικών επιστροφών από τα κράτη μέλη ήταν 160.000, δηλαδή 11% αύξηση.

Η βασικότερη εθνικότητα που εμπλέκεται στις παράνομες διελεύσεις των συνόρων είναι οι Σύροι.

Για το διασυνοριακό έγκλημα, το λαθρεμπόριο ανθρώπων σχετίζεται με όλες τις περιπτώσεις παράνομης μετανάστευσης, Πέρυσι εντοπίστηκαν 10.000 περιπτώσεις πλαστών εγγράφων, 24% αύξηση σε σχέση με το 2012. Ο κ. Λαϊτίνεν επικαλέστηκε ενδείξεις ότι υπάρχουν λιγότερες πλαστογραφήσεις εγγράφων και μεγαλύτερη παράνομη χρήση νομίμων εγγράφων, λόγω της χρήσης των βιομετρικών εγγράφων. Το 2013 εντοπίστηκαν 70.000 διακινητές και συνελήφθησαν στα σύνορα. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος κατά 11%.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX επικαλέστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουν περιέλθει στον Οργανισμό και αναφέρουν ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ισχυρισμούς, σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να προωθούν τις επιχειρήσεις τους. «Πάρτε το αυτό με κάθε επιφύλαξη. Αλλά αυτό αναφέρουν οι εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουμε. Αυτό είναι μία παγκόσμια τάση», είπε ο κ. Λαϊτίνεν.

H FRONTEX εστιάζει το ενδιαφέρον της σε έξι δρόμους:

- Οδός της Δυτικής Μεσογείου που περνάει από τα στενά του Γιβραλτάρ. Το 2013 διαπιστώθηκε σταθερή αύξηση, γύρω στις 7.000 περιπτώσεις ανιχνεύτηκαν εκεί.

- Στην Κεντρική Μεσόγειο παρατηρήθηκε μία πολύ μεγάλη αύξηση 288% περισσότερο από το 2012 και διαπιστώθηκαν ειδικότερα 40.000 περιπτώσεις. Κυρίως, η οδός της Κεντρικής Μεσογείου χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους από το Κέρας της Αφρικής, αλλά και τη Συρία. Οι χώρες προέλευσης είναι η Λιβύη, αλλά και η Αίγυπτος.

- Η τρίτη οδός αφορά το πέρασμα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα και αυτό, όπως τόνισε ο κ. Λαϊτίνεν, είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της διαδικασίας θεώρησης. Ειδικότερα, το 2013, διαπιστώθηκαν 8.700 περιπτώσεις, αύξηση 0,59%.

- Τα ανατολικά χερσαία σύνορα δεν παρουσίασαν σημαντικές εξελίξεις. Διαπιστώθηκαν 1300 περιπτώσεις, 18% αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

- Η οδός των Δυτικών Βαλκανίων δείχνει μεγάλη αύξηση, 20.000 εντοπίστηκαν, κυρίως, από τους Ούγγρους.

- Στη οδό Ανατολικής Μεσογείου, που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ο κ. Λαϊτίνεν είπε ότι «τα καλά νέα είναι ότι το 2013 είχαμε 33% λιγότερες περιπτώσεις, αλλά ο αριθμός παραμένει υψηλός, σχεδόν 25.000 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν. Η εστίαση, όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, γίνεται στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, αλλά και στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι Σύροι είναι η μεγαλύτερη εθνικότητα. Τον περασμένο Αύγουστο, διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού των εντοπίσεων στα χερσαία σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και αυτό αποδίδεται στα επιχειρησιακά μέτρα από τις ελληνικές Αρχές και στα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας.

Να διαφυλαχθεί το δίπολο ασφάλειας και ελευθερίας ζήτησε ο Ν. Δένδιας

O υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι η προσέγγιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να είναι σφαιρική, ούτως ώστε να αντιμετωπίζει τους άμεσους και πιεστικούς παράγοντες της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματικότητα σε ένα περιβάλλον γεμάτο με δημοσιονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ο υπουργός ανέφερε ότι καθαρά θα πρέπει να διαφυλαχθεί το δίπολο ασφάλειας και ελευθερίας εντός της Ένωσης με κοινές πολιτικές στους τομείς του ασύλου, της μετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

Η προσπάθεια της ΕΕ να διαχειριστεί τη μετανάστευση προαπαιτεί την οικοδόμηση συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστευτικών ροών σε στέρεες και πολύ συγκεκριμένες βάσεις, είπε ο κ. Δένδιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαιρετίζοντας τη συνάντηση έσπευσε να επισημάνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα από αρνητικό έγινε θετικό σύμβολο, με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Είπε, επίσης ότι η Ελλάδα δεν δημιούργησε, αλλά πλήρωσε την κρίση και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί της Ευρώπης είχαν δημιουργηθεί για μία περίοδο ηρεμίας, με αποτέλεσμα την κρίση να την αντιμετωπίσει με νευρικότητα και να είναι απροετοίμαστη».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.