Σε παρατεταμένη έξαρση βρίσκεται η γρίπη, η οποία - μέχρι στιγμής - έχει προκαλέσει 43 θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο, εννέα ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από το πρωί της Δευτέρας, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονταν χθες 58 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν νοσηλευτεί στην εντατική ανέρχεται σε 155.
Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν την απότομη κορύφωση του φαινομένου σε δύο παράγοντες: Μόνο το 30% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Τα εννέα στα δέκα κρούσματα αποδίδονται στον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1). Η γρίπη μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, εάν γνωρίζουμε τα «μυστικά» της.
Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος απαντά σε 12 κρίσιμες ερωτήσεις:
1 Τι είναι η γρίπη; Είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλείται από τρεις τύπους ιών (A, B και C). Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.
2 Πώς δρουν οι ιοί της γρίπης; Προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος «γρίπη« χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του «απλού κρυολογήματος», αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, «γρίπη» είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.
3 Πώς μεταδίδεται η γρίπη; Οταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες, όπως χειρολαβές στα λεωφορεία, πόμολα, κουμπί ασανσέρ, που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
4 Ευνοούν τη διασπορά του ιού οι κλιματολογικές συνθήκες; Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Οταν κάνει κρύο και τα παράθυρα είναι κλειστά, ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα. Στη χώρα μας, υπάρχει έξαρση από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
5 Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης; Ξεκινούν συνήθως απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενηλίκους τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
6 Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους; Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 - 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
7 Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως; Η επώαση του ιού γίνεται σε 2 έως 4 τέσσερις μέρες. Αυτό σημαίνει πως όταν έρθουμε σε επαφή με τον ιό, θέλουμε έως τέσσερις μέρες να εκδηλώσουμε συμπτώματα, τα οποία διαρκούν 2 - 7 ημέρες. Ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Επιπλοκές και πρόληψη
8 Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω πάθει γρίπη; Εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, κυρίως από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.
9 Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης; Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή διαβήτη. Τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα.
10 Πώς σχετίζεται η πνευμονία με τη γρίπη; Μία από τις επιπλοκές της γρίπης είναι η πνευμονία, η οποία προκαλείται από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, όπως ο πνευμονιόκοκκος. Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για ιογενή πνευμονία. Στη δεύτερη, πρόκειται για βακτηριακή επιμόλυνση του αναπνευστικού, με μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, τα οποία προκαλούν τη λεγόμενη δευτεροπαθή πνευμονία.
11 Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω; Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας. Εκτός από τα υποστηρικτικά μέτρα (ανάπαυση, υγρά, αντιπυρετικά), οι τρέχουσες οδηγίες επί γνωστής (διεγνωσμένης) ή εντόνως πιθανής γρίπης, συνιστούν άμεση έναρξη αντιγριπικής αγωγής, ακόμη και εκτός των ευπαθών ομάδων. Η απόφαση αυτή είναι του ιατρού.
12 Πώς μπορώ να προστατεύσω τους άλλους; Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα, ιδίως τις ευπαθείς ομάδες. Κρατήστε απόσταση από τους άλλους. Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Αερίστε καλά τους χώρους.
Πώς η μόλυνση φέρνει... ανοσία
Η μόλυνση από έναν ιό γρίπης μία χρονιά προσφέρει στο άτομο κάποιου βαθμού ανοσία σε παρόμοια στελέχη του ιού της γρίπης για ένα ή περισσότερα έτη. Ο βαθμός προστασίας εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του κάθε ατόμου.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.