Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Σχέσεις και συγκρούσεις: Tι νιώθουν οι άνδρες μετά από έναν καβγά;


Νέα έρευνα αναφέρει πως οι τεταμένες σχέσεις επηρεάζουν περισσότερο συναισθηματικά τους άνδρες από ότι τις γυναίκες. Οι δυσλειτουργικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις, πίεση και έλλειψη επικοινωνίας, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό στρες, αλλά αντίθετα από τη κοινή πεποίθηση, σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στο webmd σχετικά με μια νέα έρευνα, ο αντίκτυπός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερος στους νέους άνδρες απ’ ότι στις νέες γυναίκες.

Αν και παλαιότερη έρευνα έχει υποστηρίξει πως οι ανύπαντρες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στις δύσκολες στιγμές μέσα σε μια σχέση, η έρευνα κοινωνιολόγων από τα Πανεπιστήμια Wake Forest και Florida State που δημοσιεύτηκε στο Journal of health and Social Behavior, μάλλον διαπιστώνει στο αντίθετο.

Για την εν λόγω έρευνα, οι ειδικοί μελέτησαν τις συναισθηματικές αντιδράσεις 1.611 ανύπαντρων ενηλίκων ηλικίας 18-23 ετών. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ήταν άνδρες, και οι άλλοι μισοί γυναίκες, το 57% βρίσκονταν σε σχέση, το 39% είχαν βιώσει χωρισμό μέσα στον περασμένο χρόνο και το 21% απ’ αυτούς ήταν σε σχέση αλλά είχαν βιώσει και χωρισμό μέσα στον περασμένο χρόνο.

Τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν αρχικά για μια μακροχρόνια μελέτη πάνω στην πνευματική υγεία και τη μετάβαση στην ενήλική ζωή, όμως τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά και από ακόμα ένα πρίσμα: Ποιο φύλο επηρεάζεται πιο πολύ από τις συγκρούσεις μέσα στη σχέση;

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα:

Το βλαβερό στρες των συγκρουσιακών σχέσεων είναι πιθανότερο να επηρεάζει την πνευματική υγεία των νέων ανδρών παρά των νέων γυναικών.

Ένας πρόσφατος χωρισμός από μια σχέση επηρεάζει την πνευματική υγεία των νέων γυναικών περισσότερο απ’ ότι των νέων ανδρών.

Οι νέες γυναίκες επηρεάζονται συναισθηματικά από το αν βρίσκονται σε σχέση ή όχι περισσότερο απ’ ότι οι σύντροφοί τους. Αντιθέτως, οι νέοι άνδρες επηρεάζονται συναισθηματικά περισσότερο από την ποιότητα των τρεχουσών σχέσεών τους.

Οι νέοι άνδρες βλέπουν τις συντρόφους τους σαν την πρωταρχική πηγή οικειότητας, ενώ οι νέες γυναίκες τους φίλους και την οικογένεια τους

Τα προβλήματα στις σχέσεις φαίνεται να απειλούν την «ταυτότητα» των νέων ανδρών και τα επίπεδα αυτοεκτίμησης τους , όμως αυτό δε φαίνεται να ισχύει τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό για τις νέες γυναίκες.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι νέοι άνδρες και αντίστοιχα οι γυναίκες «επηρεάζονται και οι δύο από τις αρνητικές και από τις θετικές πλευρές των σχέσεων, αλλά όταν εξετάζονται και τα δύο φύλα, οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο συναισθηματικά: θετικά από τις «καλές» σχέσεις και αρνητικά από τις κακές.

Αυτό που επίσης διαφέρει είναι όχι μόνο το πόσο, αλλά και το πώς επηρεάζονται τα 2 φύλα. Οι νέες γυναίκες είναι πιθανότερο να νοσήσουν από κατάθλιψη, ενώ οι νέοι άνδρες μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ ή άλλες ψυχοτρόπες ουσίες και είναι πιθανότερο να αποκτήσουν προβλήματα κατάχρησης.

Οι άνδρες δεν έχουν ανοσία στο στρες της σχέσης. Επομένως τι γίνεται;

Οι άνδρες χρειάζονται τη συντροφική υποστήριξη περισσότερο απ’ ότι οι γυναίκες, ίσως και αρκετά περισσότερο, αφού γυναίκες έχουν περισσότερα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης, όπως συγκεκριμένα αναφέρει η Robin Simon, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Wake Forest και συγγραφέας της εν λόγω μελέτης. Όμως η εμπειρία χωρισμού είναι πιο οδυνηρή για τις γυναίκες, ενώ το να βρίσκονται σε σχέση τις ωφελεί περισσότερο από ότι ωφελεί τους άνδρες, κάτι που έχει να κάνει με παράγοντες ταυτότητας.

Οι διαπιστώσεις της εν λόγω μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τη επικρατούσα συμβατική ιδέα της ευάλωτης γυναίκας και του ισχυρού άνδρα που πάσχει από έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτού του είδους οι πεποιθήσεις και οι θεωρίες υποστηρίζονται ακόμη διότι βασίζονται σε έρευνες, που εν μέρει τα συμπεράσματα τους δεν έχουν αμφισβητηθεί.

Όμως οι έρευνες επηρεάζονται από τη κουλτούρα, και από πολιτισμικές νόρμες που διέπουν και καθοδηγούν τη συμπεριφορά και των δύο φύλων. Έτσι οι άνδρες που είναι ερωτευμένοι ή χάνουν τις συντρόφους τους είναι «πιθανότερο να πιουν», ενώ οι γυναίκες αντιδρούν εσωτερικεύοντας το πρόβλημα.

Η συγκεκριμένη μελέτη ρίχνει φως στο συσχετισμό μεταξύ σχέσεων και συναισθηματικής ευεξίας στους άνδρες και τις γυναίκες στο κατώφλι της ενηλικίωσης και καταλήγει πως οι νέοι άνδρες ανταποκρίνονται περισσότερο στην ποιότητα των εν εξελίξει σχέσεων.

Δε γνωρίζουμε την έκταση στην οποία οι σχέσεις είναι σημαντικές για τη συναισθηματική ευεξία κατά τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή, κι αν είναι διαφορετικής σημασίας για τις νέες γυναίκες και τους νέους άνδρες, και η μελλοντική έρευνα πρέπει να εστιάσει στο γιατί κάποιες διαστάσεις απ’ αυτές τις σχέσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία για την πνευματική υγεία των νέων γυναικών ενώ άλλες μεγαλύτερη για τους νέους άνδρες. Οι ερευνητές λένε πως υπάρχουν πολλά περισσότερα να μάθουμε για τις σχέσεις των νεαρών ενηλίκων, τονίζοντας την ανάγκη να λάβουμε υπόψη μας την περίοδο της ζωής, καθώς και τις προσωπικές εμπειρίες ανδρών και γυναικών όταν καταλήγουμε σε θεωρίες για τις διαφορές των φύλων αναφορικά με τον αντίκτυπο των σχέσεων στην πνευματική υγεία.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.