Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ανύπανδρα ζευγάρια που αποτελούσαν το 12% των ζευγαριών στις ΗΠΑ το 2010, θα αυξηθούν κατά 25% σε 10 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Απογραφής.
Τα 2/3 των πόλεων με τα μεγαλύτερα ποσοστά άγαμων ζευγαριών ήταν στις Βορειοανατολικές και Μεσοδυτικές πολιτείες, πάνω από περίπου το ήμισυ σε σύγκριση με μια δεκαετία νωρίτερα.
Η Stephanie Coontz, κοινωνιολόγος στο Συμβούλιο της Σύγχρονης Οικογένειας λέει ότι τα ζευγάρια των οποίων οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι πιο επισφαλής τείνουν να μην παντρεύονται. Πολλοί είναι επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουν να δουν αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την απόδοση τους, διαβεβαιώνοντας ότι είναι οικονομικά και συναισθηματικά ασφαλείς ένας με τον άλλον.
Η αλλαγή της νοοτροπίας επηρέασε την αύξηση του ποσοστού και σε άλλες περιοχές: τη Βόρεια Καλιφόρνια, Νότια Φλόριντα και την Νέα Αγγλία. Η Virginia Rutter, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Framingham State University της Μασαχουσέτης αναφέρει ότι σ αυτές τις περιοχές υπάρχει μία ευελιξία σχετικά με το τι συνιστά μια οικογένεια, έτσι ώστε ακόμη και εκείνοι με περισσότερη ευημερία μπορούν να επιλέξουν να ζουν ως οικογένεια χωρίς να είναι παντρεμένοι.
Ζευγάρια που βρίσκονται στα δύο άκρα του οικονομικού φάσματος επιλέγουν να συζούν ανύπαντροι, κυρίως επειδή οι γυναίκες βασίζονται λιγότερο στους άνδρες σε ότι αφορά την οικονομική συντήρηση τους.
Η Rutter ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες που κερδίζουν υψηλά εισοδήματα έχουν περισσότερες επιλογές για το πώς θα οργανώσουν την ιδιωτική τους ζωή και συγκεκριμένα αναφέρει πως «θα βρείτε περισσότερα ανύπαντρα ζευγάρια στις μεγαλύτερες πόλεις, τόσο λόγω της μεγαλύτερης, όσο και επειδή οι πόλεις προσελκύουν τους νέους, μορφωμένους ανθρώπους που δεν είναι ακόμα έτοιμοι να παντρευτούν».
Σύμφωνα με την Coontz η κακή οικονομική κατάσταση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ανύπαντρων ζευγαριών. Συχνά, συζούν όχι μόνο απλά για τη συντροφιά και για να δοκιμάσουν τη σχέση τους, αλλά επειδή είναι φθηνότερη αυτή η συμβίωση από τη συντήρηση δύο νοικοκυριών. Σε αντίθεση, όμως, με το παρελθόν, είναι απρόθυμοι να παντρευτούν όχι τόσο εξαιτίας της οικονομικής ασφάλειας, παρά επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πόσο επισφαλείς μπορούν να είναι οι θέσεις εργασίας και οι σχέσεις.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.