Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μια κάρτα αναπηρίας για όλες τις υπηρεσίες


Η αξιολόγηση θα γίνεται μια φορά και θα παρακολουθείται συνεχώς.

Λευκωσία: Την Ίδρυση Κέντρου αξιολόγησης της αναπηρίας και λειτουργικότητας και τη δημιουργία κάρτας αναπηρίας, η οποία θα γίνεται αποδεκτή και θα έχει ισχύ σε όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες, προνοεί το νέο σύστημα αξιολόγησης που αρχίζει-σιγά να εφαρμόζει σε πιλοτική βάση το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας. Βεβαίως μετά τις αντιδράσεις από πλευράς της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, η Βουλή προχώρησε προσφάτως στο «σταύρωμα» των σχετικών κονδυλίων, γεγονός που καθιστά πλέον την εφαρμογή του συστήματος δυσκολότερη, καθώς για κάθε «πράξη» θα χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου.

Η αντίδραση της ΚΥΣΟΑ οφείλεται κυρίως στον όρο «λειτουργικότητα», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ασαφής» και θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ανάπηρους στην αποκοπή επιδομάτων από άτομα με αναπηρίες.

Αναφέρεται ωστόσο ότι μια ομάδα οργανώσεων αναπήρων διαφωνεί με τη θέση του επίσημου οργάνου του αναπηρικού κινήματος και υποστηρίζει την εφαρμογή του Συστήματος.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, έχει ως στόχο την αξιολόγησης της αναπηρίας του ατόμου καθώς και τη «λειτουργικότητά του, δηλαδή, η δυνατότητα απόδοσής του στο περιβάλλον του και σε μείζονες τομείς δραστηριοτήτων της ζωής του, όπως η σίτιση, η ατομική φροντίδα και υγιεινή, η επικοινωνία, η μετακίνηση, η ανάληψη ευθυνών και οικονομική ζωή, η εκπαίδευση, η απασχόληση κ.ά». Σύμφωνα με το νέο σύστημα, δηλαδή, «η αναπηρία είναι συνάρτηση της λειτουργικότητας, θα αξιολογούνται σύμφωνα με τους κανόνες του Συστήματος. Τα πορίσματα της αξιολόγησης θα καταχωρούνται σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί και θα κωδικοποιούνται με κάρτα αναπηρίας ή/και εκθέσεις ή/και πιστοποιητικά κοινά αποδεκτά από τις κρατικές υπηρεσίες».

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και λειτουργικότητας

Η αναγκαιότητα του έργου προέκυψε όταν «το Υπουργείο Εργασίας ως το αρμόδιο υπουργείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών, που παρέχει το Κράτος στα άτομα με αναπηρίες, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ενός επιστημονικού γενικά αποδεκτού συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας οδηγεί στην ταλαιπωρία και στη μη ποιοτική εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες από τη μια και στην έλλειψη ολοκληρωμένης εικόνας στις κρατικές υπηρεσίες από την άλλη».

Η έρευνα του υπουργείου το 2007 για τον εντοπισμό ενός κατάλληλου συστήματος αξιολόγησης «οδήγησε στη διεθνή ταξινόμηση της λειτουργικότητας της αναπηρίας και της υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». Σκοπός της εφαρμογής του συστήματος είναι «να εδραιώσει μια αντικειμενική και επιστημονική αξιολόγηση, να πιστοποιήσει και να ταξινομήσει την αναπηρία και τη λειτουργικότητα του ατόμου με επικέντρωση στις δυνατότητές του και επαυξάνοντας τις προοπτικές για κοινωνική προστασία και ενεργητική συμμετοχή και ενσωμάτωση μέσα στο κοινωνικό σύνολο». Για αυτό και στοχεύει στη «μείωση της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρίες, στη μείωση του αυξημένου διοικητικού κόστους των πολλαπλών διαδικασιών αξιολόγησης που απαιτούν οι κρατικές υπηρεσίες σήμερα για την εξέταση των αιτήσεων και στη διόρθωση της σημερινής μη αποτελεσματικής λειτουργίας των ιατροσυμβουλίων λόγω της απουσίας επιστημονικά τεκμηριωμένης μεθοδολογίας στην αξιολόγηση της αναπηρίας αλλά και λόγω του όγκου εργασίας των κύριων καθηκόντων των γιατρών του δημοσίου που καθιστά τη συμμετοχή τους στα ιατροσυμβούλια δευτερεύουσας προτεραιότητας».

Εξάλλου με το νέο σύστημα θα καλυφθεί και η σημερινή «ανεπάρκεια των διαθέσιμων στατιστικών και άλλων στοιχείων αναπηρίας για την υποστήριξη της διαμόρφωσης και εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών».

Με την έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος, «αναμένεται, επιπλέον, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης να προχωρήσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικά από την εφαρμογή του νέου αυτού έργου».

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αρχικά σε πιλοτική βάση και στη συνέχεια αναλόγως αποτελεσμάτων ενδεχομένως να προκύψουν αλλαγές στον καταρτισμό του, οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.