Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Καθαριότητα, πράσινο και ανάδειξη της πολυπολιτισμικής ταυτότητας προτείνουν οι Αθηναίοι


Στο πλαίσιο του προγράμματος καταγραφής ιδεών «Reactivate Athens» του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα ζητήματα της ελλιπούς καθαριότητας, της έλλειψης πρασίνου, της κυκλοφορίας των πεζών, της φροντίδας των αστέγων και της εξυπηρέτησης των τουριστών απασχολούν έντονα τους κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι σπεύδουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο αύριο στην πόλη.

Κάτοικοι του κέντρου αλλά και των προαστίων, εργαζόμενοι, φοιτητές, περαστικοί, τουρίστες, ακόμα και Έλληνες της διασποράς συμπλήρωσαν περισσότερα από 1.700 ερωτηματολόγια σε διάστημα μόλις δύο μηνών, περιγράφοντας τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για το αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού «Reactivate Athens/ 101 ιδέες», όπου το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το βραβευμένο αρχιτέκτονα Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ αναζητούν τις καλύτερες 101 ιδέες που θα αποτελέσουν μία πλούσια εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας. Τις ιδέες καλούνται να καταθέσουν ερευνητές, φορείς και πολίτες.

Το πρόγραμμα δημιουργεί ένα καινούριο πεδίο διαλόγου με στόχο τη συνδιαμόρφωση ενός οράματος για την Αθήνα. Προσωπικές ιστορίες και διαδρομές, ιδέες και οράματα, αγωνίες για το μέλλον της πόλης, διαμορφώνουν ένα διαφορετικό αφήγημα για την πόλη.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ωνάση «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του κέντρου, με επίκεντρο την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει περίπου 2.000 άτομα κάθε ηλικίας και ιδιότητας, μέσω του εργαστηρίου, που λειτουργεί στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Λυκούργου, στην Ομόνοια, αλλά και μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας «reactivate-athens.com», των social media και της επαφής των πολιτών με την ερευνητική ομάδα σε δημόσιους χώρους της πόλης. Ο νεότερος συμμετέχων στην καταγραφή ήταν ένας 15χρονος μαθητής και ο γηραιότερος ένας 76χρονος συνταξιούχος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Ωνάση, τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες αφορούν στα άδεια κτίρια, το ζήτημα των αστέγων, την καθαριότητα της πόλης, την ανάγκη ύπαρξης χώρων για παιδιά, την έλλειψη πρασίνου και την επανάχρηση των ταρατσών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν καταθέσει περισσότερες από 400 μοναδικές ιδέες για την πόλη, ρεαλιστικές ή ουτοπικές. Μεταξύ άλλων έχουν προτείνει το μέτρο των προσωρινών πεζοδρομήσεων τα Σαββατοκύριακα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, τη δημιουργία χώρων ανακύκλωσης στα κενά κτίρια και τη λειτουργία των περιπτέρων ως κέντρων ενημέρωσης για τους τουρίστες. Στις προτάσεις συγκαταλέγονται επίσης, η 24ωρη χρήση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας από τους κατοίκους και τους τουρίστες, αλλά και πιο ευφάνταστες ιδέες, όπως η δημιουργία υπαίθριας αγοράς μαγειρεμένου φαγητού.

Πολλές από τις ιδέες αντανακλούν το συσχετισμό πραγματικών αναγκών και πόρων, μέσω της ύπαρξης δικτύων και δομών αλληλεγγύης. Τέλος, οι κάτοικοι ζητούν συχνά και την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας του κέντρου της πόλης.

Σημειώνεται ότι το εργαστήρι του «Reactivate Athens», που έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 1.000 άτομα, λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Αθηνάς 67 και Λυκούργου, στην Ομόνοια.

Το πρόγραμμα καταγραφής θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014. Οι ιδέες που θα συγκεντρωθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική έκδοση και έκθεση.

Για να καταθέσει τη δική του ιδέα για την Αθήνα, το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το εργαστήρι του «Reactivate Athens» ή την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.reactivate-athens.com/your-ideas-gr/.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.