Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πλειστηριασμούς


Στον νόμο 4224 που ψηφίστηκε και έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ 288 τεύχος Α/31.12.2013 και συγκεκριμένα στο 2ο άρθρο αυτού, προβλέπεται η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμού στην κατοικία του οφειλέτη, μέσα στο 2014.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται μέσα σε λίγες γραμμές να σας εξηγήσουμε, τι προβλέπει ο νόμος αυτός, τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος, αλλά και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει, και ποια είναι τα χρονικά περιθώρια αυτών των ενεργειών.

Έτσι κάθε οφειλέτης πρέπει να γνωρίζει ότι από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 απαγορεύεται η διενέργεια πλειστηριασμού στο σπίτι του για όλα τα χρέη που έχει, εκτός και αν τα χρέη αυτά προέρχονται από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής διοικήσεως, τις εισφορές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (π.χ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λ.π), και δάνεια που έχουν δοθεί από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Κάθε άλλη υποχρέωση (δάνεια κάθε μορφής κ.λ.π), περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες αυτού του Νόμου.

1. Ο πλειστηριασμός απαγορεύεται να γίνει για το σπίτι στο οποίο κατοικεί ο οφειλέτης και η οικογένειά του, και είναι το σπίτι που έχει δηλώσει ως κατοικία του στην τελευταία φορολογική του δήλωση.

2. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού αυτού να είναι ίση ή μικρότερη από 200.000 ευρώ, όμως για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, ή και όσους βαρύνονται με άτομα που έχουν αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, η αντικειμενική αξία του σπιτιού να είναι ίση ή μικρότερη από 220.000 ευρώ.

3. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο από 35.000 ευρώ, όμως για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, ή και όσους βαρύνονται με άτομα που έχουν αναπηρία μεγαλύτερη από 67% ίσο ή μικρότερο από 38.700 ευρώ. Για να υπολογίσουμε το καθαρό εισόδημα αφαιρούμε από το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, τον πληρωθέντα φόρο, τις εισφορές αλληλεγγύης.

4. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι ίση ή μικρότερη από 270.000 ευρώ και από αυτή η αξία των κινητών αξιών (π.χ. καταθέσεις, μετοχές κ.λ.π) με ημερομηνία 20/11/2013 να είναι ίση ή μικρότερη από 15.000 ευρώ, όμως για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 67%, ή και όσους βαρύνονται με άτομα που έχουν αναπηρία μεγαλύτερη από 67% ίσο ή μικρότερο από 297.000 ευρώ και 16.500 ευρώ αντίστοιχα.

5. Για να ενταχθεί κάποιος στις διατάξεις του νόμου αυτού και να επιτύχει απαγόρευση του πλειστηριασμού στο σπιτιού πρέπει να έχει και τις τρείς παραπάνω προϋποθέσεις. Πρέπει όμως μέχρι την 31/1/2014 (τριάντα μία του Ιανουαρίου) να υποβάλει στους πιστωτές του (τράπεζες κ.λ.π) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ του Νόμου 1599/86 στην οποία θα γράφει τα επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, λεπτομερή περιγραφή ότι έχει τις παραπάνω προϋποθέσεις, καθώς και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού καταθέσεων που το υπόλοιπό του ξεπερνά το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

6. Για όποιον ή όποια έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και υποβάλλουν εγκαίρως την υπεύθυνη δήλωση η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου αυτού γίνεται αυτόματα και είναι υποχρεωτική για τους δανειστές(τράπεζες κ.λ.π).

7. Μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης δημιουργείται υποχρέωση στον οφειλέτη να πληρώνει για όλο το 2014 και κάθε μήνα, αν είναι μισθωτός, συνταξιούχος, άνεργος το 10% του ετήσιου καθαρού οικογενειακού εισοδήματός και όταν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ, αν το οικογενειακό εισόδημά είναι μεγαλύτερο από 15.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό η καταβολή ανέρχεται σε ποσοστό 20%. Παράδειγμα: έχω καθαρό οικογενειακό εισόδημα 22.000 ευρώ πρέπει να καταβάλω για τις 15.000 ευρώ 1.500 ευρώ (15.000 * 10%) και για την διαφορά 22.000-15.000 των 7.000 ευρώ 1.400 ευρώ (7.000*20%). Έτσι 1.500 ευρώ και 1.400 ευρώ μας κάνουν 2.900 ευρώ για όλο τον χρόνο, δια 12 ίσον 200 ευρώ τον μήνα, σε όλα τα δάνεια σε όλες τις τράπεζες καταβαλλόμενο αναλόγως με το χρέος που έχω στην κάθε μία. Για οικογένειες τριτέκνων πολυτέκνων και εχόντων μέλος με αναπηρία πάνω από 67% το παραπάνω όριο γίνεται 20.000 ευρώ με 10% και πάνω από 20.000 ευρώ με 20%. Αν ανήκετε σε κάθε άλλη κατηγορία επαγγέλματος καταβάλλεται το 20% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Για τους οφειλέτες που έχουν μηδενικό εισόδημα ή για τους ανέργους που το εισόδημά τους είναι ίσο και μόνον όσο το επίδομα ανεργίας οι παραπάνω καταβολές μπορεί να είναι μηδενικές.

8. Μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης η τράπεζα έχει δικαίωμα να ζητήσει συμβόλαια ακινήτων, το Ε9, το Ε1, βεβαιώσεις εφορίας για την αξία ακίνητων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικών αξιών, βεβαίωση τραπεζών για το ύψος των καταθέσεων που είχατε την 20/11/2013, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως, βεβαιώσεις επιτροπών για την αναπηρία.

9. Σε περίπτωση μη προσκόμισης στην τράπεζα των δικαιολογητικών αυτών μέσα σε ένα μήνα απ' όταν ζητηθούν και σε περίπτωση μη πληρωμής των μηνιαίων δόσεων για τρείς μήνες χάνεται το δικαίωμα απαγόρευσης του πλειστηριασμού.

10. Όταν κάποιος οφειλέτης υπαχθεί στον νόμο αυτό, αυτομάτως ότι ισχύει για το σπίτι του ιδίου ισχύει και για το σπίτι του εγγυητή ή των εγγυητών. Οι εγγυητές δεν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση.

Διαδικασία Υπεύθυνης Δήλωσης

1. Επειδή ακριβώς πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση, η οποία όταν υποβληθεί, αμέσως εμπεριέχει, αν δηλωθούν ψεύδη από λάθος εκτιμήσεις, ποινικές ευθύνες του δηλούντος, επιβάλλεται να εκτιμηθεί πλήρως αν υπάρχουν οι όλες οι προϋποθέσεις.

2. Επειδή επίσης το χρονικό διάστημα μέχρι την 31/1/2014 είναι μικρό η πίεση χρόνου που υπάρχει ίσως δημιουργήσει λάθη. Δεν γνωρίζουμε αν η προθεσμία της 31/1/14 παραταθεί, πάντως οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν κοινοποιήσει προς το δίκτυό τους εγκυκλίους με οδηγίες.

Δικαιολογητικά για την υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης

1. Ε1

2. Ε9

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως για τριτέκνους και πολυτέκνους.

4. Κάρτα ανεργίας.

5. Βιβλιάρια καταθέσεων

6. Βεβαίωση αναπηρίας.

7. Όταν οι κατοικία είναι διαμέρισμα αντίγραφο του συμβολαίου. Καλόν είναι να αναζητηθούν και τα συμβόλαια των άλλων ακινήτων.

8. Άδειες κυκλοφορίας οχημάτων

9. Επειδή πολλοί δηλώνουν στο Ε9 ακίνητα για τα οποία δεν έχουν τίτλους αλλά τα νέμονται και έτσι τα δηλώνουν στο Ε9 πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μετρήσουν και αυτά στην διαμόρφωση των παραπάνω ορίων.

Θέσεις του υπογράφοντος

Για πολλούς, μπορεί ο εν λόγω νόμος να θεωρηθεί ότι αποτελεί παγίδα, αφού για να επιτύχουν απαγόρευση του πλειστηριασμού στο σπίτι τους πρέπει να εμφανίσουν και στοιχεία που δεν θέλουν. Για όσους όμως δεν έχουν ή δεν θέλουν να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κινητές αξίες) ίσως κριθεί ότι είναι ευκαιρία.

Επισημαίνεται ότι ο χρόνος που απομένει για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης σε συνάρτηση με τους υπολογισμούς που πρέπει να γίνουν ώστε αυτή να μην καταστεί ψευδής είναι πολύ μικρός και κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να σπεύσει.

Την δήλωση υποβάλλουν μόνον οι οφειλέτες και όχι οι εγγυητές.

Όσοι έχουν καταθέσει διαδικασία υπαγωγής στον Νόμο 3969 «Νόμος Κατσέλη», δεν χρειάζεται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση. Όσοι είναι έτοιμοι και προλαμβάνουν εντός του Ιανουαρίου 2014 να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής τους στον «Νόμο Κατσέλη», πρέπει να βιαστούν και δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση.

Ο εν λόγω νόμος περιέχει διατάξεις για το τι θα ισχύει για τα δάνεια μετά την 1/1/2015, τις διατάξεις αυτές θα τις αναλύσουμε σε μελλοντικά δημοσιεύματά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.