Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τι ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς


Απαντήσεις σε 12 κρίσιμες ερωτήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τους οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας τους για τη μεταβατική περίοδο του ενός χρόνου, έως το τέλος του 2014. Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου λήγει στο τέλος Ιανουαρίου του 2014, διαφορετικά αίρεται η προστασία και η τράπεζα ή ο δανειστής μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Η «Κ» σταχυολογεί τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες.

1. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση;

– Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τους ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ρύθμιση καλύπτει οφειλές από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες, αλλά και επαγγελματικά δάνεια.

2. Η ρύθμιση αφορά μόνο αυτούς που έχουν πάψει να πληρώνουν το δάνειό τους ή και τους ενήμερους;

– Στη ρύθμιση εντάσσονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι αυτές που είναι ενήμερες, για τις οποίες κάποιος μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου 4161.

3. Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει η ρύθμιση και τι θα γίνει στη συνέχεια;

– Η ρύθμιση ισχύει για ένα χρόνο, που ορίζεται ως η μεταβατική περίοδος έως ότου το υπουργείο Ανάπτυξης θεσμοθετήσει ένα μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, που θα διαμορφωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και την έκδοση κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

4. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συγκεντρώνει κάποιος για να υπαχθεί στη ρύθμιση;

– Τα κριτήρια για την υπαγωγή κάποιου στη ρύθμιση πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά και είναι τα εξής:

η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ,

το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, από την οποία το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να είναι έως 15.000 ευρώ.

Για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10%. Δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι έως τις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο ή ίσο των 38.500 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας μικρότερη ή ίση των 297.000 ευρώ και από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 16.500 ευρώ.

5. Tι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;

– Oι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της ικανοποίησης των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και αναλυτική κίνηση των λογαριασμών που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

6. Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση;

– Εάν έως το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο δύο μήνες από την επίδοση επιταγής δεν υποβάλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, αίρεται η προστασία της πρώτης του κατοικίας.

7. Πώς αποδεικνύει κάποιος τη συνδρομή του συνόλου των προϋποθέσεων;

– Τα στοιχεία για το εισόδημα, το ύψος της περιουσίας κ.λπ. θα αποδεικνύονται με υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του. Ειδικά για την περίπτωση των καταθέσεων, η βεβαίωση πρέπει να έχει ημερομηνία 20ή Νοεμβρίου, αλλά και να συνοδεύεται με λεπτομερή αναγραφή των καταθέσεων και κινητών αξιών και των κινήσεων που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

8. Η υποχρέωση του οφειλέτη εξαντλείται στην υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης;

– Οχι, η υποχρέωσή του δεν εξαντλείται εκεί. Ο οφειλέτης πρέπει επίσης εντός ενός μήνα, από την ημέρα που θα του ζητηθούν, να προσκομίσει στον δανειστή τα αναγκαία δικαιολογητικά, όπως:

τους τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από το 2007 και τα φύλλα υπολογισμού της αξίας τους, τη βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα αντικειμενικού προσδιορισμού,

αντίγραφο τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9 και αποδεικτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με νεότερη ημερομηνία την 20ή Νοεμβρίου 2013 σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, είτε αντίγραφο της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας ή β/βάθμιας επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της.

9. Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος έχει δάνεια σε πολλές τράπεζες;

– Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν οφειλές ακόμη και αν αυτές είναι προς πολλούς πιστωτές, αρκεί να συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, η ελάχιστη δόση του 10% κατανέμεται αναλόγως με το ύψος της οφειλής και αναλογικώς μεταξύ των πιστωτών.

10. Τι ισχύει για τους εγγυητές;

– Ο νόμος ορίζει επίσης την προστασία του εγγυητή, η οποία αίρεται σε περίπτωση που αρθεί η προστασία για τον πρωτοφειλέτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.