Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αποτάσσομαι το... χαρτί υγείας


Οι γυναίκες που αποφάσισαν να μάθουν να ζουν χωρίς χαρτί τουαλέτας.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε προηγμένες κοινωνίες, το χαρτί υγείας αποτελεί ένα από τα πιο βασικά αγαθά που υπάρχει στις λίστες με τα ψώνια κάθε νοικοκυριού.

Κι όμως μερικές γυναίκες από τις ΗΠΑ αποφάσισαν να μάθουν να ζουν χωρίς αυτό, τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Σε μια συζήτηση στο HuffPost Live οι μπλόγκερ Angela Davis, Kathleen Quiring και Mikala Earley εξηγούν γιατί πήραν την απόφαση αυτή και αποκαλύπτουν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, βρώμικο ή ανθυγιεινό… όσο ακούγεται.

«Είναι κάτι που μπορεί να γίνει» επιμένει η Mikala, η οποία αναφέρει ότι εκείνη και ο σύζυγός της σταμάτησαν να χρησιμοποιούν χαρτί υγείας πριν από περίπου ένα χρόνο. «Νομίζουμε ότι είναι μια αναγκαιότητα, όμως δε χρειάζεται να είναι. Έχει πλάκα να μαθαίνει κανείς πώς μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό».

Σύμφωνα με τις γυναίκες αυτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, η ζωή χωρίς χαρτί υγείας τις βοήθησε όχι μόνο να γλιτώσουν σημαντικό μέρος των χρημάτων τους, αλλά και να αποκτήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, μιας και για την παραγωγή του χαρτιού της τουαλέτας απαιτείται η καταστροφή χιλιάδων δέντρων.

Επιπλέον, το διοξείδιο του χλωρίου που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του χαρτιού –που θεωρείται περιβαλλοντικός κίνδυνος- καταλήγει στο αποχετευτικό σύστημα και κατά συνέπεια μολύνει το νερό.

Η Mikala, που ζει στο Franklin του Idaho και γράφει στο blogs της ιστοσελίδας «The Healthy Honeys», είπε ακόμη ότι εκείνη και ο σύζυγός της προσπαθούν να χρησιμοποιούν εναναχρησιμοποιούμενα κομμάτια υφάσματος αντί για χαρτί υγείας.

Βέβαια, όταν βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους… τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η Angela από το Portland του Oregon είπε ότι η ίδια και η οικογένειά της σταμάτησαν να χρησιμοποιούν χαρτί υγείας αρχικά για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο ενός πειράματος στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πιο «πράσινες» συνήθειες.

Αντί για χαρτί υγείας χρησιμοποιούσαν κομμάτια υφάσματος, τα οποία κρατούσαν σε ένα κουτί δίπλα στη λεκάνη της τουαλέτας και τα οποία έπλεναν στο πλυντήριο κάθε δύο με τρεις ημέρες. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ίδια «δε μύριζε καθόλου».

Ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι κατάφεραν να κάνουν μεγάλη οικονομία στα λεφτά τους.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν κουπόνια για να αγοράζουν χαρτί υγείας και ξόδευαν περίπου 136 δολάρια το χρόνο.
Το κόστος για τα υφάσματα, το απορρυπαντικό και το νερό που χρησιμοποιούσαν στο πλύσιμο, σύμφωνα με την ίδια, δεν ξεπερνούσε τα 42 δολάρια το χρόνο.

Η ιδέα, σημειώνει ο αρθρογράφος, μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένη, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί τον κανόνα για πολλές χώρες όπως για παράδειγμα η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Μάλιστα, στην Ινδία οι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι και νερό για να σκουπίζονται, ενώ διατηρούν καθαρό το δεξί για να τρώνε!

Η Kathleen χρησιμοποιεί μια παρόμοια μέθοδο με αυτήν της Angela, με κομμάτια υφάσματος που φυλά σε ένα κουτί στο μπάνιο και τα πλένει ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα μία φορά την εβδομάδα.

Παρότι όλες δηλώνουν ικανοποιημένες με την επιλογή τους αυτή, παραδέχονται ότι καμιά φορά χρησιμοποιούν το παραδοσιακό χαρτί υγείας, όταν ξεμένουν από υφάσματα, ή όταν έχουν επισκέπτες στο σπίτι τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.