Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Οι δημοφιλείς δίαιτες έχουν αποτέλεσμα


Οι δίαιτες της μόδας μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι περισσότεροι από εμάς συμπεριλαμβάνουμε στις αποφάσεις μας για τη νέα χρονιά τη δίαιτα. Ξεκινάμε με μεγάλες προσδοκίες να χάσουμε επιτέλους όλα τα κιλά που μας βαραίνουν αλλά πολύ συχνά τις εγκαταλείπουμε καθώς είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε τις δίαιτες που έχουμε επιλέξει.

Παρ' όλα αυτά – σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατρούς και διατροφολόγους – οι δίαιτες της μόδας μπορούν να λειτουργήσουν και να έχουν αποτελέσματα για όσους τις πάρουν ζεστά και καταφέρουν να μην τις εγκαταλείψουν.

Σε μία συνάντηση στο Λονδίνο οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δίαιτες όπως η 5:2 (2 μέρες νηστεία, 5 μέρες διατροφή) και η «Paleo» (το όνομά της βγαίνει από το παλαιολιθική, καθώς στηρίζεται στη διατροφή των ανθρώπων εκείνης της περιόδου, που έτρωγαν όσα έπιαναν κυνηγώντας και όσα έβρισκαν στη φύση), που είναι πολύ στη μόδα τελευταία μπορεί να έχουν αποτελέσματα αλλά χρειάζεται κανείς να τις ακολουθήσει πιστά και να προσπαθήσει πολύ.

Ο καθηγητής Gary Frost στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτητικής στο Imperial College του Λονδίνου σχολίασε ότι οι δίαιτες δεν είναι εύκολες γιατί ως είδος είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε και το αποτέλεσμα αυτής της εγγενούς μας τάσης είναι ένα κύμα παχυσαρκίας που υπάρχει στις μέρες μας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η παχυσαρκία, που ορίζεται ως το να έχουμε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30, έχει διπλασιαστεί παγκόσμια από το 1980. Το 2008 περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν υπέρβαροι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών σχεδόν 36% των ενήλικων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι και σχεδόν 70% είναι είτε παχύσαρκοι είτε υπέρβαροι. Στη Βρετανία, μία μελέτη που έγινε από την κυβέρνηση προβλέπει ότι το 60% των ανδρών, το 50% των γυναικών και το 25% των παιδιών θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2050.

Η Michelle Harvie, ερευνήτρια διατροφολόγος από το “Genesis Prevention Centre” στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου Μάντσεστερ, είπε ότι οι δίαιτες που περιορίζουν κατά διαστήματα πολύ τις θερμίδες που παίρνει ο άνθρωπος που τις ακολουθεί μπορεί να έχουν αποτελέσματα. Και το εξήγησε τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να μειώσουμε για πολύ μεγάλο διάστημα τις θερμίδες που καταναλώνουμε ενώ προφανώς είναι ευκολότερο να τις μειώσουμε πολύ για συγκεκριμένο και περιορισμένο διάστημα.

Και συνέχισε λέγοντας ότι κανονικά χρειάζεται να παίρνει κάποιος 25% λιγότερες θερμίδες για να αδυνατίσει. Στις συγκεκριμένες δίαιτες παίρνει 75% λιγότερες για 2 ημέρες και τις υπόλοιπες 5 τρώει κανονικά – προσεκτικά. Φυσικά το μυστικό είναι να μην παρασυρθεί κανείς με το φαγητό τις υπόλοιπες μέρες. Η έρευνα της Michelle Harvie δείχνει επιπλέον ότι τα καταφέρνουν να αδυνατίσουν με αυτήν τη δίαιτα όσοι «επηρεάζονται» θετικά από τη «νηστεία» των 2 ημερών και δεν τρώνε ιδιαίτερα ούτε τις υπόλοιπες.

Αντίστοιχα ενθαρρυντικά στοιχεία βρέθηκαν και σε σχέση με την «Paleo» δίαιτα, που ήταν μία από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των χρηστών του internet στη διάρκεια του 2013 στο google. Η βασική αρχή αυτής της δίαιτας είναι ότι τρώμε ότι μπορούμε να κυνηγήσουμε, ψαρέψουμε ή βρούμε στη φύση. Τρώμε δηλαδή πουλερικά, κρέας, ψάρια, αυγά, λαχανικά, φρούτα, καρπούς... Η συγκεκριμένη δίαιτα φάνηκε ότι επηρεάζει τις ορμόνες της όρεξης και το σήμα που δίνει ο εγκέφαλος ότι έχουμε χορτάσει.

Η Alexandra Johnstone από το Rowett Institute of Nutrition and Health που έχει ασχοληθεί με τις πρωτεϊνικές δίαιτες – όπως η δίαιτα Atkins – εξήγησε ότι και αυτές επηρεάζουν θετικά το αίσθημα του κορεσμού βοηθώντας όσους τις ακολουθούν να ελέγξουν την όρεξή τους και να χάσουν τελικά βάρος.

Τέλος, η Judy Buttriss, επικεφαλής του Βρετανικού Ιδρύματος για τη Διατροφή είπε ότι μπορεί οι μοδάτες δίαιτες να βοηθούν στο να χάσουμε κιλά αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν καθόλου ενδείξεις ότι μπορεί η μία να είναι καλύτερη από την άλλη, μακροπρόθεσμα.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.