Προβληματισμός στις κτηνιατρικές αρχές.
Πέντε νέα κρούσματα λύσσας έχουν καταγράψει οι κτηνιατρικές αρχές της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες, τέσσερα σε αλεπούδες και ένα σε αδέσποτο σκύλο. Τα κρούσματα σε κόκκινη αλεπού καταγράφηκαν στις περιοχές Ευαγγελισμός Λαγκαδά, Βασιλούδι Λαγκαδά, Νεοχωρούδα Ωραιοκάστρου και Μόδι Δήμου Βόλβης ενώ ένα κρούσμα καταγράφηκε σε αδέσποτο σκύλο στο Ωραιόκαστρο. Την ανησυχία εντείνουν το περιστατικό με τον αδέσποτο σκύλο, ο οποίος μάλιστα δάγκωσε δύο ανθρώπους που υποβάλλονται σε αντιλυσσική αγωγή αλλά και το γεγονός ότι ένα από τα κρούσματα σε αλεπούδες εντοπίστηκε στο Μόδι, περιοχή όπου μέχρι τώρα δεν υπήρξε άλλο κρούσμα.
Σε ό,τι αφορά τον σκύλο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραϊτης, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι έγιναν ενέργειες από την πλευρά του δήμου για τον περιορισμό και την παρακολούθησή του από κτηνίατρο, κάποια στιγμή όμως πέθανε χωρίς να παρουσιάσει περίεργα συμπτώματα και όταν εξετάστηκε δείγμα από το κεφάλι του διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από λύσσα. Έτσι τα δύο άτομα που είχαν δαγκωθεί από τον συγκεκριμένο σκύλο έλαβαν την ενδεικνυόμενη αντιλυσσική αγωγή και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κτηνίατρο του Κέντρου Λύσσας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Μιχάλη Σταυρακάκη, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας.
Ο ίδιος συνιστά σε περίπτωση δαγκώματος από σκύλο ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στο εφημερεύον κάθε φορά νοσοκομείο για να λάβει την αγωγή. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει ο σκύλος να παρακολουθείται ώστε να διαπιστώνεται η κατάσταση της υγείας του. "Αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας και για τον άνθρωπο καθώς όσο ζει ένας σκύλος δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν τεστ για τη λύσσα. Αν ο σκύλος εξακολουθήσει να ζει, τότε διακόπτεται η θεραπεία στον άνθρωπο, αν όχι τότε εξετάζεται για τη λύσσα και αν βρεθεί θετικό το δείγμα η θεραπεία συνεχίζεται" τονίζει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη διαπίστωση κρούσματος λύσσας σε κόκκινη αλεπού στο Μόδι, ο κ. Μωραϊτης σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κρούσμα από την πλευρά των λιμνών καθώς τα προηγούμενα κοντινότερα κρούσματα ήταν στην περιοχή της Σίνδου και του Κιλκίς. Υπενθυμίζεται ότι κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα συνολικά 44 ζώα που μολύνθηκαν από τον ιό, τα δέκα βρίσκονταν στο νομό Θεσσαλονίκης, τα 18 στο νομό Κιλκίς, τα 9 στο νομό Πέλλας, τα 3 στο νομό Τρικάλων, τα δύο στο νομό Κοζάνης και από ένα στην Καστοριά και τις Σέρρες.
Αναφορικά με το πρόγραμμα των από αέρος εμβολιασμών των άγριων ζώων κατά της λύσσας, ο κ. Μωραϊτης σχολιάζει ότι η πρώτη φάση των εμβολιασμών ολοκληρώθηκε και απομένει να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, συλλαμβάνοντας ή σκοτώνοντας άγρια ζώα και εξετάζοντάς τα. "Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θα πρέπει να πιαστεί ένας αριθμός αλεπούδων υπό δύσκολες συνθήκες καθώς κινούνται τη νύχτα" προσθέτει και σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει σύντομα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.